LELKIZŐ

Tra­gi­kus hírt je­len­tet­tek be: fel­adta a har­cot, a kór­ház­ban el­hunyt a nép­szerű ze­nész

40 szer­zői le­mezt adott ki, va­la­mint sok film­hez és szín­házi elő­adás­hoz is kom­po­nált zenét.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hetvenhat éves korában elhunyt egy varsói kórházban Tomasz Stanko lengyel jazztrombitás, zeneszerző, a lengyel és az európai jazz egyik meghatározó alakja - közölte a lengyel média. A zenész tüdőrákkal küzdött.

Az 1942. július 11-én a kelet-lengyelországi Rzeszówban született Stanko a krakkói zeneakadémián végzett, a múlt század 60-as éveitől az egyik legeredetibb jazzmuzsikusnak tartották Európa-szerte. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1962-ben alapította az egyik legelső európai free jazz együttesként számon tartott Jazz Darings nevű zenekarát.1963-ban a lengyel jazz legendás alakja, Krzysztof Komeda hívta meg, hogy csatlakozzon a kvintettjéhez, az együttműködés négy éven keresztül tartott. 1967-ben alapította a Tomasz Stanko kvartettet, egy év elmúltával kvintetté átalakított együttes a lengyel jazztörténet kiemelkedő jelenségévé vált.

A művész számos külföldi zenésszel együtt szerepelt, turnéi során többek között Cecil Taylor legendás amerikai freejazz-zongoristával, Enrico Rava olasz trombitással, Peter Warren amerikai bőgőssel, Don Cherry amerikai trombitással lépett fel. 

Magyarországon 2007-ben a Debreceni Jazznapokon, 2008-ban a budapesti Művészetek Palotájában koncertezett. 

Mintegy 40 szerzői lemezt adott ki, sok filmhez és színházi előadáshoz is komponált zenét. Több hazai és nemzetközi díjjal tüntették ki, köztük 2003-ban - első lengyel zenészként - az Európai Jazz Díjjal.

Eközben a címlapon
címkék: