RIPOSTER

Ez a ma­gyar nő ké­szíti fel a Hold-misszió űr­ha­jó­sait

Büsz­kék va­gyunk rá: a NASA fel­ké­ré­sére egy ma­gyar tudós, dr. Ari Csilla ké­szíti fel azo­kat az űr­ha­jó­so­kat, akik a Holdra, ké­sőbb pedig a Marsra ké­szül­nek. Né­gyen me­rül­nek le, hogy jú­ni­us­ban tíz napot tölt­se­nek 19 méter mé­lyen az óceán alatt, ext­rém kö­rül­mé­nyek kö­zött a világ egyet­len ten­ger­alatt­járó ku­ta­tó­ál­lo­má­sán.
címkék:
  • Szerző: Ripost
És kezdődik a nagy kaland!

– írta ki Facebook-oldalán dr. Ari Csilla, a Dél Florida Egyetem adjunktusa, miután felkérték, hogy legyen tagja a NASA különleges küldetést teljesítő csapatának.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Két asztronauta és két tudós merül le - két technikus kíséretében - 19 méter mélyen a tenger alá az Aquarius laboratóriumba, hogy ott tíz napot töltve szimulálják a Holdon, illetve a Marsonuralkodó viszonyokat, és a tapasztalatok alapján készüljenek fel a tervezett expedíciókra.

Rendkívüli megtiszteltetés, és nagyon izgatott vagyok, hogy tagja lehetek a NASA Extreme Environment Mission Operation (NEEMO) 23. legénységének,

olyan csapatban, melynek tagja Samantha Cristoforetti, Jessica Watkins és Dr. Shirley Pomponi. A következő hetek nagyon intenzívek lesznek, de alig várom, hogy hozzájáruljak az emberiség és a tudomány számára fontos Hold- és az űrkutatáshoz."

- írta a magyar kutatónő.

Balról jobbra: Ari Csilla, Samantha Cristoforetti olasz mérnök és pilóta, aki nőként a leghosszabb időt, 199 napot és 6 órát töltött az űrben 2017-ben. Dr. Shirley Pomponi a tengeri biotechnológia professzora. Jessica Watkins geológus, a NASA asztronautája. A két űrhajósnő várhatóan tagja lesz a következő Hold-expedíciónak.
Balról jobbra: Ari Csilla, Samantha Cristoforetti olasz mérnök és pilóta, aki nőként a leghosszabb időt, 199 napot és 6 órát töltött az űrben 2017-ben. Dr. Shirley Pomponi a tengeri biotechnológia professzora. Jessica Watkins geológus, a NASA asztronautája. A két űrhajósnő várhatóan tagja lesz a következő Hold-expedíciónak.

Ez a négy nő a tagja a NEMOO23 csoportnak, melynek az lesz a feladata többek közt, hogy felkészüljön egy nemzetközi űrállomás építésére és üzemeltetésére a Holdon.

Eközben a címlapon

Azt vizsgálják, hogyan használhatók a tudományos eszközök és hardverek a Holdon és a Marson, hogyan viselkedik a szervezet az extrém körülmények között.

A tíz napon a víz alatt azt szimulálják, hogyan élnének az űrhajósok, kutatók a Holdon, a földinél kisebb gravitáció mellett.

A magyar neurobiológus lesz az, aki rögzíti és elemzi a fellépő fiziológiai és pszichológiai változásokat.

Számos új technológiát is tesztelni fognak, többek közt a Hold-leszállási szimulátort és a Hold elhagyására szolgáló speciális berendezéseket.

A csoport várhatóan június 12-én merül a víz alá tíz napra, de a felkészülést már tegnap megkezdték. A bejelentés után megpróbáltuk elérni a magyar kutatót, de már nem reagált megkeresésünkre, információink szerint a NASA-program végéig a külvilágtól elzárva koncentrál rendkívüli feladatára.

Magyarországon szerzett diplomát

De ki is ez a magyar nő, aki speciális tudásával az űrkutatásban vesz részt? Dr. Ari Csilla már 13 éves korában elhatározta egy horvátországi nyaraláson, hogy a tengeri élőlények kutatásával és védelmével szeretne foglalkozni, ekkor merült először búvárkészülékkel. Magyarországon szerzett diplomát zoológusként, de hogy mivel lett világhírű, és hogyan került ki Floridába, a szerdai Ripost napilapban derül ki!

Férje és kutatótársa, Dominic D'Agostino
Férje és kutatótársa, Dominic D'Agostino

Trump: újra embert küldünk a Holdra!

Az elnökségem alatt visszaszerezzük a NASA nagyságát, visszamegyünk a Holdra, majd eljutunk a Marsra is!

– ezt üzente Twitter-oldalán Donald Trump amerikai elnök néhány napja, amikor a NASA jövő évi költségvetésének megemelését kérte a kongresszustól.

A NASA eredeti terve az volt, hogy űrhajósaival 2028-ig térnek vissza a Holdra, és 2024-ig személyzet nélküli űrjárművet küld oda. Ezt szeretné felgyorsítani Trump. Az Egyesült Államok tartós holdprogramot tervez: rendszeresen jönnek-mennek majd az embert szállító űrhajók. Utoljára 1972. decemberében, vagyis 47 éve járt ember a Holdon.

címkék: