INSIDER

El­ké­pesztő, durva dolog de­rült ki a pat­kány­ügy­ben

A Ri­post meg­tudta: az el­múlt idő­szak pat­kány­be­je­len­té­se­i­nek jó egy­ne­gyede téves volt. A pat­kány­ir­tást végző cég em­be­rei min­den be­je­len­tésre ki­men­tek, de mint­egy 2 ezer eset­ben nem ta­lál­tak fer­tő­zött­sé­get.
  • Szerző: Ripost

Tegnap megkezdődött a rendkívüli patkányirtás Budapesten, 10 kerületben és jó néhány központi helyen rendelt el plusz irtást Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a főváros. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a patkányokkal kapcsolatos bejelentések. A is azt tapasztalta, hogy gyakran nehéz elérni a fővárosban megbízott irtó cég, az RNBH Konzorcium diszpécserét a megadott telefonszámon, annyi bejelentést kapnak. De az is kiderült: a bejelentések jó része téves! Miért gerjesztik a felhajtást? Kinek áll ez érdekében?

Az RNBH Konzorcium egyik patkányirtója a VII. kerületi István utcában készít elő patkányirtó eszközöket
Az RNBH Konzorcium egyik patkányirtója a VII. kerületi István utcában készít elő patkányirtó eszközöket
Fotó: Markovics Gábor

Az új cég, az RNBH Konzorcium 2018. július 23-án vette át a patkányirtást az előző cégtől, a Bábolna Biótól, és az embereik 2019. március végéig mintegy 8200 bejelentésre mentek ki. A cég vezetőjétől megtudtuk: az irtók terepszemléje után kiderül, hogy az esetek jó háromnegyedében valóban lehettek patkányok a bejelentés helyszínén, de rengeteg a felesleges bejelentés, ami a hetekben gerjesztett pánikkeltésnek is köszönhető.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A téli hónapokban havonta 500-700 bejelentést kapunk, ezek közül legalább 100-150 hely olyan, ahol semmit nem talál a kolléga. A melegebb hónapokban ennél is több a bejelentés, de ezek jelentős része ugyanúgy téves” – nyilatkozta a -nak Reisinger Mátyás, az RNBH Konzorcium vezetője.

A közmű csövek mellett másznak be a házakba a rágcsálók
A közmű csövek mellett másznak be a házakba a rágcsálók
Fotó: Markovics Gábor

A cég patkányirtójával, Fodor Istvánnal reggel 9-kor találkoztunk a VII. kerületi Marek József utcában, hogy lenézzünk néhány társasház pincéjébe és udvarába. A szakember már kora reggel óta talpon van. Mint mondta, gyakran már fél 7-7 között kint van egy bejelentés helyszínén, és egészen délután 5-ig keresi és irtja a főváros patkányait.

„Rengeteg bejelentésre megyek ki egy nap. Átlagosan 10-15 helyszínt tervezek be, és ezeket sikerül is teljesíteni. Azért haladunk ilyen gyorsan, mert sok a téves bejelentés, így néhol elég csak terepszemlét tartani. Az ilyen helyekre is rakunk ki csapdákat, de az esetek döntő többségében a visszaellenőrzéskor kiderül, hogy tényleg nem volt ott patkány. Jó érzés csinálni ezt a munkát, mert tudom, hogy másoknak ezzel megkönnyítem, komfortosabbá teszem az életét”

– mondta el lapunknak a patkányirtó szakember.”

A patkányirtók szerint a széthagyott szemét felér egy meghívóval a patkányoknak
A patkányirtók szerint a széthagyott szemét felér egy meghívóval a patkányoknak
Fotó: Markovics Gábor

2 napon belül mindenképpen kijönnek

István és munkatársai a cég diszpécserétől kapják meg telefonjaikra a címeket, ahova ki kell menniük. Egy-egy címre általában másnapra, de legkésőbb 48 órán belül biztosan kimennek. Előzőleg egyeztetnek a bejelentővel, hogy pontosan mikor tudnak menni, de kiérkezéskor is jeleznek. Ekkor egy terepszemlével kezdenek a szakemberek.

Eközben a címlapon

Ha szeretnéd megtudni, hogy a terepszemle után hogyan folytatják a munkát a patkányirtók, és a házak lakói mit tehetnek a patkányinvázió ellen, akkor keresd a csütörtöki számát az újságárusoknál!