FÜLES

Újabb jó hír: Már a pécsi kór­há­zat is el­hagyta Dem­jén Rózsi

A Ri­post biz­tos for­rás­ból ér­te­sült a jó hír­ről, hogy a le­gen­dás ze­nész már nem szo­rul kór­házi ke­ze­lésre.
  • Szerző: Buster

Demjén Ferencet szerdán átszállították egy rehabilitációs intézetbe. Lapunk azt is megtudta, hogy Rózsi a körülményekhez képest jól viseli a megpróbáltatásokat és kifejezetten jó hangulatban van. Minden erejével a gyógyulásra koncentrál, amiben egy mozgásszervi és egy neurológus terapeuta is segíti. Egyelőre szigorúan csak a közvetlen családtagok látogathatják, de néhány hét múlva már a barátai is felkereshetik betegágya mellett.

Fotó: Szabolcs László

Ugyanakkor a család nyomatékosan kéri a sajtó munkatársait, hogy továbbra se próbálják őt személyesen megkeresni, mert mindenkinek az az érdeke, hogy Rózsi a lehető legnyugodtabb körülmények között koncentrálhasson a felépülésre.

A megkeresett egy mozgásterapeutát, aki elárulta, mi vár a zenészre az elkövetkezendő hetekben.

Fotó: Szabolcs László

"Egy mozgásszervi rehabilitációt sajnos jelentősen visszaveti, ha a páciens bármilyen okból kénytelen félbehagyni az előirányzott gyakorlatokat.

Az izmok újra „elalszanak”, a kötőszövetek lerövidülnek, ezzel pedig beszűkül az ízületi mozgás.

Ugyanakkor két hét kihagyás még nem okoz visszafordíthatatlan károkat. Az újra kezdett rehabilitáció sikere azon múlik, hogy a páciens mennyire tudja beépíteni az egyénre szabott mozgásterápiát a mindennapjaiba”

- mondta Kékes Balázs mozgásszervi terapeuta.

Eközben a címlapon
Fotó: Szabolcs László

Ezzel egy időben kezdődött meg a legenda agyérgörcs és mélyaltatás utáni rehabilitációja is, ami vélhetően sokkal gyorsabb lefolyású lesz a mozgásszervinél, hiszen a szakember szerint egy ilyen enyhe agyi trauma után csak nagyon kevés, és nem is erős maradványtünet jelentkezik a pácienseknél.

"Agyérgörcs után a rehabilitációra azért lehet szükség, mert előfordulhatnak enyhébb maradványtünetek, amik a görcs érintette területek függvényében lehetnek felsőmozgásszervi, vagy beszédzavarok. Az első esetben inkább izomgyengeségről beszélhetünk, ami terápiával könnyen helyrehozható, míg a második esetben logopédus segíti a gyógyulást, ami az esetek döntő többségében teljes lesz”

- mondta lapunk kérdésére egy szakorvos.