HŰHA

A Ri­post meg­tudta: Csap­dába csalta Cur­tist a Sz­ci­en­to­ló­gia Egy­ház

Úgy tudni, az egy­ház már rég­óta ke­rül­gette az új­pesti rap­pert, de csak ja­nu­árra si­ke­rült őt rá­venni, hogy ön­ként vo­nul­jon be az 5 és fél hetes ka­mu­el­vo­nóra.

A információi szerint csapdába csalta a drogfüggő Curtist a Szcientológiai Egyház, amely évek óta nemes célok mögé bújva hálózza be a kábítószereseket. Úgy tudni, az egyház már régóta kerülgette az újpesti rappert, de csak januárra sikerült őt rávenni, hogy önként vonuljon be az 5 és fél hetes kamuelvonóra.

Fotó: Markovics Gábor

Curtis hétfő reggel boldogan mesélt arról a Mokkában, hogy gyógyszerek és pszichológus segítsége nélkül vált egészen új emberré. Nem titkolta: olyan méregtelenítő programmal próbálták leszoktatni a drogról, ami inkább hasonlít wellnesszkúrára, mint elvonóra. Úgy fogalmazott: rengeteg vitamint fogyasztott, mindennap sportolt, és naponta 4 és fél órát (!) szaunázott, ami már önmagában is életveszélyes az emberi szervezetre, hát még ha az ember függő!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Garábon csak egy kis tábla jelzi a titkos rejtekhelyet
Fotó: Ripost
Garábon csak egy kis tábla jelzi a titkos rejtekhelyet Fotó: Ripost

Gyanús, hogy Curtis gyakorlatilag tollba mondta azt a marketingszöveget, amivel a Szcientológiai Egyház drogelvonó központja, a Narconon próbálja magához édesgetni a segítségre vágyó kábítószereseket! A garábi drogelvonó honlapján fennhangon hirdetik a vitaminkúrát, a rendszeres sportolást és a szaunát – mint a leszoktatási módszerük három alappillérét.

A szauna, ahol akár 5 órán át is izzadnak a függők
Fotó: Ripost
A szauna, ahol akár 5 órán át is izzadnak a függők Fotó: Ripost

Alighanem egy józan gondolkodású embert mindez azonnal kétkedéssel tölthet el. Ám egy függő, segítségre szoruló ember könnyen bedőlhet a gyors gyógyulás ígéretének.

A szakértő is megdöbbent

A megkereste dr. Funk Sándor elismert addiktológust, hogy választ kapjunk arra a kérdésre: vajon van remény ilyen megkérdőjelezhető módszerrel leszoktatni valakit, vagy az egész méregtelenítő program nem más, mint egy életveszélyes lehúzás?

Eközben a címlapon

„Orvosi szempontból semmiképp nem értek egyet ezzel a módszerrel. Az órákon át tartó szaunázást kifejezetten életveszélyesnek tartom, hiszen nagyon megterheli a keringést. Ha jól emlékszem, Curtis azt is kiemelte, hogy egy úgynevezett mentor állt mellette a kezelés során, ám arról már nem volt szó, hogy az illető egy képzett addiktológus lett volna." 

"Úgy tudom, a szcientológusok élnek ilyen módszerekkel, ami ráadásul jó sokba is kerülhet

- nyilatkozta lapunknak dr. Funk, akinek elsőre a garábi kamuközpont jutott eszébe, amikor megtudta, milyen módszerekkel kezelték Curtist.

Zacher Gábor: Ez sarlatánság!

Az ismert toxikológus is hasonló véleményen van, szerinte a szcientológusok emberek életével játszanak. A függőségek legismertebb hazai szakértője egészen pontosan így vélekedik:

Nemcsak hogy a sarlatánság kategóriájába tartozik ez a kezelés, de kimeríti a szándékos veszélyeztetés bűnügyi fogalmát is

nyilatkozta korábbi cikkünkben dr. Zacher Gábor. Szerinte a sokórányi szaunázás mellett a szcientológusok felelőtlenül nagy mennyiségben, lényegében túladagolják a niacin nevű vitamint (a sejtek energiaháztartásáért felelős, ismertebb nevén B3 vitamin).

Hubbart értekezése a niacinról
Fotó: Ripost
Hubbart értekezése a niacinról Fotó: Ripost

Az orvos véleménye, hogy szakmailag semmi sem támasztja alá a drogrehabilitáció és a niacin közötti összefüggést, ráadásul a szer túladagolása veszélyes is lehet. Éppúgy, mint a szaunázás.

A hírhedt garábi kamuklinika
Fotó: Ripost
A hírhedt garábi kamuklinika Fotó: Ripost

„A szauna a legcsekélyebb mértékben sem méregteleníti a drogfüggőket, ellenben úgy megterheli a keringést, hogy az rendkívül veszélyes lehet, még egy makkegészséges fiatal számára is, nemhogy drog- és alkoholbetegeknek. El sem tudom képzelni, hogyan lehetséges ez” -  vélekedik dr. Zacher.

A egy korábbi oknyomozó riportjából az is kiderült, hogy a szervezet hamisan állította a palira vett betegeknek, hogy szerződéses kapcsolatban állnak a pásztói kórházzal. Megkeresésünkkor ezt határozottan cáfolta a kórházigazgató.

Lapunk menedzserén keresztül, e-mailben kereste meg Curtist, hogy megtudjuk: miért választotta a Narconont. Lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Azt, hogy pontosan hogy dolgoznak a szcientológusok a garábi kamuklinikán a szerdai számából megtudhatod! Minden részletre fény derül!