TÜZELŐÁLLÁS

Be­til­tot­ták a ma­gyar zász­lót a szlo­vá­kok, ez az oka

A ma­gyar­ság össze­tar­to­zá­sá­nak nagy, egész­na­pos ün­nepe lesz ma Du­na­szer­da­he­lyen. Éppen ezért fur­csa a til­tás: miért nem sza­bad be­vinni ma­gyar zász­lót a Du­na­szer­da­hely-Slo­van fo­ci­meccsre?
címkék:
  • Szerző: sk

Hatalmas magyar népünnepély lesz szombaton a felvidéki Dunaszerdahelyen. A szlovák fociliga meccse Magyarországon is nagyon fontos: a hazai ligában még a Debrecen-Ferencváros meccset is előrébb hozták, hogy az M4 sportcsatorna közvetíteni tudja a DAC-Slovan rangadót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez a meccs a magyarság ünnepe

És nem csak a meccs sportértéke miatt, azért, mert a hazaiak a tabella második helyéről fogadják az élen álló, ősi rivális pozsonyiakat. Ez a meccs évtizedek óta ünnepnap a felvidéki város életében. A magyarság, az összetartozás pirosbetűs ünnepe, nemcsak Felvidékről, hanem hazánkból is rengeteg magyar utazik ilyenkor Dunaszerdahelyre. Így lesz ez szombaton is, a szervezők egésznapos programokkal várják a drukkereket, akiktől hermetikusan ellesznek zárva a Pozsonyból érkező vendégek.

A „zászlótörvény” bünteti a magyarokat

Egyetlen apró bökkenő van: a 2014-ben bevezetett zászlótörvény tiltja a magyar lobogókat a lelátókon. Hiába lesz tehát közel 10 ezer magyar a stadionban, ők főként a klub kék-sárga színeivel biztatják majd a DAC-ot. A hivatalos megfogalmazás szerint a szóban forgó törvény megtiltja, hogy kiemeltnek vagy kockázatosnak minősített nyilvános sporteseményeken jelenlegi vagy a múltban létezett idegen országok zászlói vagy állami szimbólumai legyenek a szurkolóknál. Tehát Szlovákiában a magyar jelképek betiltottak ilyenkor.

A leleményes felvidéki drukkerek szavakkal helyettesítik a színeket
A leleményes felvidéki drukkerek szavakkal helyettesítik a színeket

Azért ott lesznek a piros-fehér-zöld színek a nézőtéren…

Persze sokan nem veszik komolyan ezt a törvényt, vagy egyszerű trükkökkel megszegik. "A zászlókat elkobozzák a biztonságiak. A piros-fehér-zöld lapokkal kialakította élőképpel, vagy a nemzeti színű görögtüzekkel nem tudnak mit kezdeni. Mi így tudunk szurkolni" – nyilatkozta lapunknak Tibor, aki évek óta jár DAC-Slovan meccsekre.

A helyi szövetség persze ezt nem nézi jó szemmel, két éve például 4500 euróra (1,5 millió forintra) büntette a klubot a szervezet a magyar színek miatt.

Eközben a címlapon
címkék: