INSIDER

Be­rob­bant az influ­en­za­jár­vány, tarol a kis­gye­re­kek kö­zött a be­teg­ség

Egyre több az influ­en­zás beteg Ma­gyar­or­szá­gon. A be­teg­ség rend­kí­vül gyor­san ter­jed a kis­gye­re­kek kö­zött, és sok eset­ben 39 fok fe­letti láz­zal jár. Or­vo­sok sze­rint egy jár­vány ide­jén akár min­den har­ma­dik gye­rek meg­fer­tő­ződ­het.

Már influenzajárvány van Magyarországon, egyre többen kapják el a súlyos tünetekkel járó betegséget.  A legtöbb óvodás csoportban az első megbetegedés után pár nappal felére csökkent a létszám.  A kisgyerekek többsége csillapíthatatlan, 39 fok feletti lázzal küzd.

A háziorvosok felhívják a figyelmet, hogy az idei járvány a gyerekeket különösen megviseli. Mivel a gyerekközösségekben különösen gyorsan terjed az influenza, arra kérnek minden szülőt, hogy a beteg gyerekek maradjanak otthon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 „A múlt hét elején volt a csoportban az első megbetegedés, pénteken már csak 10 gyerek jött a csoportból óvodába" –mondta el a % Ripost%-nak egy budapesti óvónő. Hozzátette: több gyermeknek a reggeli órákban még semmi baja nem volt, de napközben annyira felment a lázuk, hogy értesíteni kellett a szülőket.

Az iskolába, óvodába és bölcsődébe  járó gyerekek között terjed a leggyorsabban az influenza. Járvány idején akár minden harmadik gyerek megfertőződhet. Ugyanez az arány a felnőtt lakosság esetén csak tíz az egyhez.   A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megosztott bejegyzés is a gyerekek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. A megszólaló orvos szerint annak ellenére, hogy csak most kezdődött az influenzaszezon, már látszik, hogy sok kisgyereknél okoz szokatlanul erős tüneteket a járvány.

Országszerte már több kórházban is látogatási tilalmat vezettek be. Horvátországban december óta már hét ember halt bele az influenza szövődményeibe.

Az influenzajárvány kezdetét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt heti jelentésében, szerdán adta hírül. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január 7. és 13. között 19 300 ember fordult orvoshoz influenza gyanúval. Ez a száma az előző hetinél 75,6 százalékkal több, a járvány egyre gyorsabban terjed. A jelentés szerint a betegek 19,7%-a gyermek, 42,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7%-a, 11,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Eközben a címlapon
Nem lehet már kapni négy komponensű oltóanyagot. A jelentősen megnövekedett kereslet miatt már januárban elfogyott a négykomponensű oltóanyag. A vakcina legközelebb csak a következő oltási szezonban lesz elérhető az oltóanyaggyártó cég tájékoztatása szerint. A korábbi évektől eltérően annyival többen kérték most ezt a típusú oltást, hogy az eleve ötödével nagyobb készlet sem bizonyult elegendőnek. A magyar influenzafigyelő szolgálat adatai szerint a tavalyival ellentétben most az A vírustörzs fertőz, azt mutatták ki a beküldött mintákból is. Mivel a két leggyakoribb A vírustörzset a háromkomponensű oltóanyag is tartalmazza, abból pedig nincs hiány, a négykomponensű utángyártása nem indokolt.