INSIDER

Baleset a 4-es úton: megszólal a 12 éves áldozat megtört édesapja

6 fiatal és egy 8 hónapos magzat halt meg a 4-es "halálúton", Kenderes és Fegyvernek között. A vétlen kocsiban 5 fiatal utazott, köztük egy 18 éves terhes kismama. Egyikük, egy 12 éves kisfiú csirkepörköltet vacsorázott, majd kiszökött otthonról, hogy elmehessen autókázni az unokatestvéreivel...
  • Szerző: Ripost

Öt vétlen fiatal halálát okozta egy felelőtlenül előző hajdúszoboszlói férfi vasárnap késő éjszaka. A kenderesi fiatalok (a 24 éves sofőr, illetve 4 unokatestvér, köztük egy terhes kismama) hazafelé tartottak, amikor szemből egy kamionkonvoj érkezett a hírhedt „halálúton”. A konvojt egyszer csak előzni kezdte egy személyautó, amiben egyedül ült valaki.

 

„ A fiatalok lassítottak, egészen 50-ig, de hiába: a szemből 130-cal érkező sofőr már nem tudott kitérni, beléjük robbant" – mondja a %%-nak Lódi Mihály, az egyik áldozat, a 12 éves Dániel megtört édesapja. „Hiába mentek szabályosan, a gyerekeknek esélyük sem volt a túlélésre, olyan gyorsan jött az az őrült" – teszi hozzá.

A rendőrség szerint az áldozatok közül többen nem voltak bekötve, ezért minden autós figyelmét felhívják rá: életet menthet a biztonsági öv!

 

Pörköltet vacsorázott, majd kiszökött

 

„ Borzasztó ez az egész!" – mondja az édesapa. „ Vasárnap este még boldogan falta a konyhában a csirkepörköltöt, majd pár óra múlva ez lett vele..".

Kiderült, hogy este az unokatestvérei szóltak neki, hogy kocsikázni mennek. Õ kimászott az ablakon és beült a szomszéd, Ricsi autójába. Velük volt még Krisztofer, a 8 hónapos terhes Dóra és az ő párja, Tomi.

„Tomi anyját látogatták meg Törökszentmiklóson, mert a nő külön ment az élettársával és a fiú rá akart nézni az anyjára, hogy jól viseli-e. Ezért kellett meghalnia a fiamnak! Miután meglátogatták és jöttek haza az alig pár kilométeres útról, jött szembe a konvoj. Ricsi lelassított, de hiába! 130-cal beléjük rohantak. Ricsi vezetett, mellette Krisztofer, hátul a terhes Dóra, a párja, Tomi és az én kis Dávidom... Azonnal meghaltak!"- sírta el magát az apa.

 

Éjszaka dörömböltek a rendőrök a hírrel

„Hozzám késő éjjel kopogtak be a rendőrök. Azt mondták, kell egy fénykép a Dávidról. Halálra rémültem, aztán elmondták, mi történt velük. Kedden kell bemennem azonosítani a testét, mert most még dolgoznak rajta, hogy ne legyek rosszul... A feleségem képtelen megnézni őt."


A %% tegnap kora délután látogatta meg a családot. Rengeteg rokon érkezett a virrasztásra Mihályékhoz, hiszen Ricsin kívül a meghalt fiatalok mind rokonságban álltak.
 

Imádott énekelni, „kis Juniornak” hívatta magát

 

„Miért nem én?"-sírta Mihály.  „Az a sorsom, hogy túléljem a gyermekemet? Még mindig nem fogtam fel, hogy meghalt. Azt várom, hogy haza jöjjön a fiam! Dávid nagyon tehetséges volt. Imádott énekelni, itthon L.L. Junior után "Kis Junior"-nak hívatta magát. Nem tudom, hogy élem ezt túl... Ha mondhatnék neki valamit, az az lenne, hogy Gyere haza kisfiam! Várunk haza!"

 

A 4-es a halálút, alig várják a kiszélesítését

 

Az arra közlekedők szerint borítékolható volt az újabb tragédia, nem véletlenül nevezik a 4-es utat halálútnak. Az elérhető legfrissebb, 2017-es baleseti adatok szerint ugyanis több mint kétszáz karambol történt a Budapestet Debrecennel összekötő, 352 kilométeres szakaszon, és ebből 22 végződött tragédiával, 55 súlyos és 150 könnyű sérüléssel járt. „Este, ha úgy megyek, ahogy a KRESZ előírja, akkor most én is a hírekben lennék. Egy traktoros ugyanis minden körültekintés nélkül elém fordult, de ha a megengedett sebességgel mentem volna, akkor esélyem sem lett volna elkerülni az ütközést” – elevenítette fel József. A Szolnokon élő Erzsébet úgy véli, hogyha elkészülne a szélesebb út, akkor kevesebb lenne a baleset. „Nem a sebességbe halnak bele. Egyszerűen több esélyt ad a megfelelő reakcióra, hibakorrigálására az embernek, ha normális és széles úton közlekedik” – mondta a %%-nak az asszony, aki rendszeresen közlekedik a 4-es úton. „Múltkor utánfutóval mentem haza, de szinte letoltak az útról, mert ők ugye sietnek. Úgy előztek meg, hogyha nem fékezek, akkor ugyanez a vége, ami itt is történt: nem tud visszajönni elém. Nem mindenki érti meg, hogy jobb öt perccel később odaérni valahová, minthogy már ne érj oda” – hangsúlyozta a szolnoki sofőr.

Már épül az M4-es, hogy a 4-es ne legyen „halálút”. A tervek szerint a jövő év közepéig érhet el a román határig, most zajlik a Budapest-Cegléd közötti szakasz korszerűsítése.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?