HŰHA

Ez el­ké­pesztő: Nem hin­néd, mit kö­szön­het a világ Andy Vaj­ná­nak

Andy Vajna a jég hátán is meg­élt. Az a fajta ember volt, aki ki­ta­lált, majd meg­csi­nált bár­mit, ami­ben meg­látta a le­he­tő­sé­get. Ezzel az öt­le­té­vel pedig máig tom­boló di­va­tot te­rem­tett.
  • Szerző: Buster

A vasárnap elhunyt Andy Vajnának sokat köszönhet a honi és a nemzetközi filmipar, hiszen alapjaiban változtatta meg Hol­lywoodot, de biztosan nem rá gondolunk, amikor reggelente felvesszük a saját koptatott farmerünket. Pedig bizony kellene! Ő volt ugyanis az a leleményes magyar vállalkozó, akinek a gyártósorán először készültek el a máig megunhatatlan ruhadarabok.

Fotó: DFP

Andy a húszas évei elején fodrászként utazott Hongkongba, hogy megalapítsa saját parókagyárát, ahol háromezer alkalmazottja volt. Az üzletágból azonban nem sokkal a „parókaőrület” teljes eltűnése előtt kiszállt. 1973-ban a gyárért kapott pénzből alapította újabb üzemét, létrehozta a Gilda Fashiont, hogy megvalósítsa egyedi ötletét, vagyis a koptatott farmert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Miután megszabadultam a parókagyártól, maradt egy rakás varrógépem, és olyan üzletet kerestem, amiben hasznukat veszem. Tudtam, hogy a Lee meg a Levi’s Hongkongban készíti a termékeit, gondoltam, beszállunk harmadiknak.

Mi találtuk ki a koptatott farmert, ami azóta is világdivat

– mondta egy korábbi interjúban Vajna. Hogy végül mi lett a farmerbiznisz sorsa, az kiderül a napilap keddi számából, ahol egyéb érdekességeket is találsz Andy életéről.