INSIDER

7 pon­tos csa­lád­vé­delmi ak­ció­terv - vi­deón a rész­le­tek

Hét­pon­tos csa­lád­vé­delmi ak­ció­ter­vet je­len­tett be Ma­gyar­or­szág mi­nisz­ter­el­nöke. Hét in­téz­ke­dés­ről dön­tött a kor­mány, ezek évente a költ­ség­ve­tés fé­nyé­ben ki­egé­szül­het­nek újak­kal.
  • Szerző: F.G.

A magyarok ismét hisznek a jövőjükben, nemzeti egységet hoztunk létre a család ügyében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott hagyományos évértékelő beszédében. A kormányfő emlékeztetett: 1 millió 350 ezren vettek részt a családpolitikáról szóló nemzeti konzultációban, és 80 százalék támogatta a kormány családpolitikáját.     Megjegyezte, 9 év alatt megduplázták a családok támogatását, ami arányaiban a legmagasabb Európában.    A hétpontos családvédelmi akciótervről azt mondta: "ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás".

Az akcióterv részletei

  1. Bevezetjük a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztésre kerül, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztésre kerül, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét teljes egészében elengedésre kerül.

  1. Bővítjük a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.

  1. Eddig a kormány harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállalt át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most ez bővítésre kerül: már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át Magyarország Kormánya.

    Eközben a címlapon
  1. Azok az asszonyok, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

  1. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Családi, azaz legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány. A legalább három gyermeket nevelő családoknak a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

  1. Megvalósítjuk a teljes bölcsődei ellátást. A szakértői becslések szerint az országban 70 ezer bölcsődei férőhelyre van szükség ahhoz, hogy mindenki, aki szeretné, bölcsödébe járathassa a gyermekét. Jelenleg 49 ezer bölcsődei férőhely van. A teljes bölcsődei ellátás érdekében ezért 3 év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesít a kormány. Az év végéig ebből megépítünk 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, már aki akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

  1. Bevezetjük a nagyszülői gyedet. A jövőben, ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

+ A kormány minden gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulói számára kétszer, a 9. és a 11. Évfolyamot követően biztosítja a kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét.