Létrehozva: 2022.11.23.

Túl népszerű, ezért betiltják az ízesített hevítőrudakat

Több ízesített dohánytermék betiltása után most az igencsak elterjedt hevítőrudak forgalmazását kezdi el szigorítani az Európai Unió. Az új szabályozás konkrétan tiltást jelent, azaz nemsokára tilos lesz árulni az ízesítettet hevítőrudakat.

Jelenleg csak a cigaretta és cigarettadohányok ízesítéseit tiltják, illetve több tagállam-köztük Magyarország is- saját hatáskörben az e-cigaretta töltőfolyadékok ízesítéseit is. Ezt terjeszti ki az Európai Bizottság a hevített dohánytermékekre.

 

Mi az a hevített dohány?

A dohányzás alternatívájaként egyre többen térnek át a hevített dohányra. Úgy működik, hogy a hevítőrudat (ez tartalmazza a dohányt) egy speciális elektromos eszköz 300-350 Celsius-fokra melegíti fel, így a dohány nem ég, hanem párolog. A használói pedig ezt a párát lélegzik be. Így nincs füst és kevesebb kátrány keletkezik, sőt, több dohányvállalat azt állítja, vegyianyagból is jóval kevesebbet juttatunk így a szervezetünkbe. Ezzel szemben az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint 

semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevített dohánytermékek között.

Fotó: Pixabay

Azért tiltják be, mert sokan szívják

2022. november 3-án hirdette ki az Európai Bizottság a hevített dohánytermékekre vonatkozó új irányelvét – írja a Tobacco Intelligence. Az irányelv részben arra reagál, hogy az EU-ban értékesített hevített dohánytermékek mennyisége elért egy korábban meghatározott szintet. Egy jelentés szerint több mint öt tagállamban 10%-kal több ilyen terméket adnak el, mint korábban. Így összességében az EU-ban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének 2,5 százalékát-olvasható a tobaccomagazin.hu-n. Emiatt döntöttek úgy, betiltják az ízesített hevítőrudakat, hátha akkor lelassul ez az emelkedés.

 

Több ízesített dohányterméket is betiltottak már

Magyarország az európainál jóval szigorúbb rendelkezéseket hozott akkor, amikor 2017 májusában valamennyi ízesített kapszulás (pattintós) cigaretta értékesítését megtiltotta. Emellett bevezették az egységes csomagolást és elkezdték emelni az árakat is. Ezután 2020. május 20-tól az egész Európai Unióban megszűnt a mentolos ízesítésű cigaretta és dohány forgalmazásának lehetősége. Ezt itthon kiterjesztették az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadékokra is, így azóta ezeket sem lehet forgalmazni.

Fotó: Shutterstock

Ekkortól jön a tilalom

Az irányelv hivatalosan november 23-án lép hatályba. Az uniós tagállamoknak ezt követően 2023. július 23-ig kell átültetniük nemzeti jogrendszerükbe. Maga az ízesítés tilalma a tagállamokban 2023. október 23-tól lesz kötelező.

 

Milyen ízeket tiltanak be?

Az irányelv szerint a jellegzetes ízesítésű cigarettaszűrők, papírok, ízesített csomagolások, ízesítő kapszulák mellett a jellegzetes ízű hevített dohánytermékek is megszűnnek az EU-ban 2023-ban. Vagyis minden ízesítés megszűnik, csak a „natúr” dohánytermékek maradhatnak forgalomban.

 

A hevítőrudak doboza is megváltozik

Az irányelv arról is rendelkezik, hogy mi szerepeljen a hevített dohánytermékek dobozain. Jövőre ezeken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary