Létrehozva: 2022.11.30.

Karácsony ezt is elintézte: Nem lesz karácsonyi fényvillamos

A főváros vezetése a jelek szerint nem szereti az ünnepi hangulatot. Se díszkivilágítás, se fényvillamos.

Budapesten mindig nagyon hangulatos, amikor elkezdődik a karácsonyi készülődés: ünnepi díszbe öltözik ilyenkor a város. De idén szomorúbb a helyzet. A Karácsony Gergely-féle városvezetés nem csinál díszkivilágítást azért, hogy megspóroljon 28 millió forintot – ami elenyésző tétel a 400 milliárdos költségvetésben, annak kevesebb, mint tízezred (!) része - írja a Metropol.

Ugyanennek esett áldozatául a fontos városképi elem, a hangulatos fényvillamos. A fényfüzérekkel díszített, szívet melengető „csillamosok” nagy örömet okoztak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Fotó: MTI

 

„Adventivé” minősítették át a fényvillamost

2022-ben ez az élmény elmarad, ugyanis a BKV úgy döntött, csupán egyetlen villamost közlekedtet adventi díszben, ráadásul ünnepi fények nélkül. Az átalakított, régi UV gyártmányú nosztalgia-villamosnak csak a belsejét öltöztették karácsonyi ruhába, kívül ugyanolyan maradt. Nem véletlen az elnevezés sem: az eddig megszokott fényvillamos helyett idén „mindössze” adventi villamos közlekedik.

 

Munkába menet nem is találkozhatunk vele

Ráadásul a járművet sokkal kevesebb helyen közlekedteti a BKK: december 23-ig hétköznap 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán, hétvégén 10 és 17 óra között más-más vonalakon (14, 19, 42, 47, 50, 56A, 59, 69) jár. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig a munkába tartó emberek egyáltalán nem találkozhatnak az adventi villamossal. A BKV „példamutató spórolással” indokolja a döntést – de kérdés, megéri-e pár százezer forintért „kiölni” az ünnepi hangulatot Budapestről…

 

Mérgesek a budapestiek: vidéken miért lehet?

Sok budapesti hangot is adott elégedetlenkedésének, hiszen sok vidéki városban, például Miskolcon ugyanúgy jár a többszörös díjnyertes fényvillamos, mint eddig minden évben. A Facebookon özönlenek a szitkozódó kommentek. Nekem tegnap sikerült "belebotlanom" a Bécsi úton a 19-es ünnepi villamosba. Kár volt. Ez az érdeklődésen is látszott, a korában tömött villamoson, amit a megállókban emberek vártak, most alig voltunk, jutott ülőhely szinte mindenkinek – írta Attila.

„Szánalmas és bosszantó! Az ünnep nagyon fontos az ember életében, és igen, a csillamos is része volt minden évben. Amikor jött, azt hittem, azért nem világít, mert még korán van, de a másik irányban sem világított. Nagyon csalódott voltam” – fogalmazott Szilvia.

 

„Ez gáz!” - mondják a budapestiek

Magdi:

Hiányolom, mert tavaly utaztam a 6-os villamoson a Nagykörúton, és nekem nagyon tetszett. A 2-es vonalán közlekedő fényvillamost is kipróbáltam. Tudom, hogy ez sok pénzbe kerül, de mégis, ez része lett a karácsonyi hangulatnak. Furcsa, hogy az adventi díszkivilágítás is kerületenként eltérő.”

Nikolett:

„Amikor utazom, látom, hogy a Boráros tértől az Üllői útig vannak égők, onnan a Blaháig semmi. A Blahától a Király utcától megint van egy kis világítás, majd a Király utcától a Nyugati pályaudvarig megint nincs. Szerintem ez gáz. Ha közlekedne a csillamos, biztos hogy felültetném rá a kislányomat. Ilyen élményünk ráadásul még nincs is, mert idén költöztünk a városba. Az adventi villamost is mindenképp kipróbáljuk, még ha szegényesebb is.”

Károly:

„Sajnálom a döntést, mert korábban a 2-es villamoson utaztam fényvillamossal, és nagyon tetszett. Ha idén lenne, biztos hogy újra felülnék rá.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére