Létrehozva: 2022.09.11.
Módosítva: 2022.09.11.

Csapdába esett a baloldali politikus

Szabálytalanul építtette meg a 150 milliós villát.

Szerző Ripost

A Budapesti Kormányhivatal megállapította, hogy Tordai Bence jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel építtette meg a 150 millió forintot érő villáját, és emiatt építésrendészeti eljárást indított. Ennek a szabályok értelmében nem lehet más vége, mint hogy  a szélsőbaloldali pártelnöknek le kell bontania az amúgy meglehetősen ízléstelen luxusvillát - bár Tordai valószínűleg megpróbál majd újra trükközni.

 

Trükk, ami nem jött be

Tordai még 2016-ban vett magának egy telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában. Azon egy régi parasztház állt, amire a szigorú előírások miatt nem tudott új épületet építeni, ugyanis normális körülmények között nem kapta volna meg rá az engedélyt.

Abban bízva, hogy nem derül ki, titokban, a jogszabályi tiltások ellenére lebontatta a parasztházat, és annak helyén felhúzott egy modern, minden igényt kielégítő luxusvillát.

Sajtóhírek szerint a semmiből kinövő palota 150 millió forintjába került Tordainak, aki az elmúlt időszakban több alkalommal is megpróbálta megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat.

A botrányt kirobbantó Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, amiből a lap szerint egyértelműen kiderült: a régi házat szabálytalanul elbontották és egy új háznak ástak vadonatúj alapot. Márpedig ez jogellenes.

A Párbeszéd társelnöke kezdetben azzal védekezett, hogy felújította az eredeti ingatlant, amihez egyébként minden lehetősége megvolt, hiszen ez nem ütközik törvénybe. Azonban ahogy az ügy egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, elkezdett össze-vissza beszélni. 

 

Egyre jobban belegabalyodott

A botrány súlyosságát jól jelzi, hogy Őrsi Gergely, a budai kerület MSZP-s polgármestere szokatlan módon szinte azonnal elhatárolódott politikai szövetségesétől. "... Úgy véljük, hogy az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre" - írta a Metropolnak küldött válaszában a baloldali városvezető, aki később az Origonak is hasonlóan vélekedett.

Ezzel pedig még egyértelműbbé vált: valami nagyon nem stimmel a baloldal egyik leghangosabb képviselőjének ügye körül, olyannyira, hogy sokáig nem volt hajlandó megszólalni a botrány kapcsán.

Szintén ezt jelezte, hogy a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást. Az ellenzéki politikus építkezésével kapcsolatban - egy magánszemély által - tett feljelentést első körben a Központi Nyomozó Főügyészség alá tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálta, ami később átkerült az ügy a BRFK-hoz. Ez összességében azt is jelenti, hogy

Tordainak nem csak polgári jogi, hanem büntetőjogi felelősségét is megállapíthatják az illegális építkezés kapcsán.

 

Vissza az alapokhoz?

Ahogy a cikk elején szóba került, előbbi valószínűsíthető, Tordainak minden bizonnyal le kell bontania a törvényellenes felhúzott álomotthonát. 

A Budapesti Kormányhivatal ugyanis augusztus közepén kimondta, hogy Tordai szabálytalanul építette fel a villáját, a házra vonatkozó valamennyi hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását pedig megtagadta. Ezt az álláspontjukat erősítették meg hivatalosan kedden. 

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője lapunknak nyilatkozva szintén erre jutott. "Egy esetleges jogellenes állapot fennállta esetén az érintett baloldali politikus vagy elvégzi azokat a módosításokat és a szükséges hiánypótlást, amelyre őt az építésügyi, illetve építésfelügyeleti hatóság adott esetben kötelezni fogja, vagy el kell bontani a jogellenesen álló építményt" - fogalmazott.

 

Nem kezeli jól a helyzetet

Tordai Bence jóval ingerültebb a megszokottnál, nem véletlenül, hiszen a kínos botrány már most erősen ráégett. 

Amikor a Mediaworks riportere a törvénytelenül felépített villájáról kérdezte, többször sem volt hajlandó egyértelmű választ adni. Azt nem cáfolta, hogy a parasztházat teljesen egészében elbontották. Csupán azt ismételgette, hogy „minden szabályszerűen történt."

Bohár Dániel sem tudott sokkal többet kihúzni Tordaiból, aki látványosan zavarba jött a kérdésektől. A riporter azt feszegette, hogy nehezen jöhetett 150 millió forintból a palota, amire a baloldali politikus azt mondta, hogy feleannyiból jött ki az építkezés. 

Hetek óta összevissza beszél és tagadni próbál a szélsőbaloldali botránypolitikus, azonban most már biztos, hogy szabálytalanul építette luxusházát Budapest legdrágább kerületében Tordai Bence. A kormányhivatal egyértelmű törvénytelenségeket állapított meg. 

Szabálytalan építkezés miatt indított a kormányhivatal eljárást a párbeszédes politikus 150 milliós háza ügyében, a hivatal ugyanis megállapította, hogy az egyszerű bejelentés alapján felépült villa

„JOGSZERŰTLEN ÉS SZAKSZERŰTLEN, EZÁLTAL SZABÁLYTALAN ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGGEL VALÓSULT MEG".

A hivatal mindezek miatt Tordainak a házra vonatkozó hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadta. Ezzel egyidejűleg pedig építésrendészeti eljárást indított a szabálytalanul épített villa miatt.

Emlékezetes, júliusban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva 150 milliós villát épített magának Tordai Bence Budapest egyik legdrágább kerületében. Az ügyben a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Tordai Bence 150 milliós háza Budapest legdrágább kerületében

FORRÁS: METROPOL

A telken, amire Tordai építkezett, korábban állt egy régi parasztház, a baloldali politikus lényegében e mögé „bújva" kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért

 

AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY CSAK FELÚJÍTJA A MEGLÉVŐ ÉPÜLETET, AZONBAN AZT TELJESEN LEBONTVA EGY ÚJ, 150 MILLIÓS VILLÁT ÉPÍTETT.

Tordai Bence papíron ezt a parasztházat újította fel

FORRÁS: METROPOL

A botrány kirobbanásakor Tordai azt állította egyébként, hogy a 150 milliós ár túlzás, annak a feléből is kijött az építkezés Budapest legdrágább kerületében. Ezek után azonban elmenekült a kérdések elől. Amikor a Mediaworks Hírcentrum telefonon kereste meg, egyszerűen

KÖSZÖNÉS NÉLKÜL LECSAPTA A TELEFONT, ÉS NEM VÁLASZOLT AZ INGATLANBOTRÁNNYAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSRE.

 

A Metropol kérdéseire is zavartan válaszolt, összevissza beszélt arról, hogy lebontotta az eredetileg a telken álló parasztházat.

A Metropol információi egyébként alátámasztották, hogy Tordai megszegte a szabályokat. A lap szerint a szakértői vizsgálat ugyanis feltárta, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve". Az építkezéskor kötelezően vezetett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás" történt. Ezek alapján feltételezhető, hogy

TORDAI HÁZA ENGEDÉLY NÉLKÜLI, ILLEGÁLIS ÉPÍTKEZÉSNEK MINŐSÜL, S MINT ILYET, EGYÉRTELMŰEN LE KELL BONTANI.

Az építkezés idején, valamint azóta is hatályos jogszabály ugyanis világosan felsorolja, milyen építkezési formákhoz nem szükségeltetik engedély, erről a Pesti Srácok írt. Ezek közül kiemelkedik ez a pont:  MEGLÉVŐ ÉPÍTMÉNY HASZNOS ALAPTERÜLETET NEM NÖVELŐ BŐVÍTÉSE, KIVÉVE A LAPOSTETŐS ÉPÜLET MAGASTETŐVEL TÖRTÉNŐ BŐVÍTÉSE.

Ez azt jelenti, hogy ugyan léteznek olyan bővítési eljárások, amelyekhez nem szükséges építési engedély, azonban a Tordai-féle építkezés nem ebbe a kategóriába esik.

Tordai egyébként augusztus elején nem cáfolta, hogy teljes egészében lebontatta a parasztházat, ami a telken állt, csupán azt ismételgette, hogy szerinte „minden szabályszerűen történt."

 

Az ügyben a politikusok ellen is eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatott vizsgálatot, majd onnan átkerült az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

 

Az ügyet azért vette át a BRFK, mert először az engedélyezési feladatokkal kapcsolatban eljárt, illetve az építési tevékenységet ténylegesen végző személy(ek) felelősségét kell vizsgálni, és csak ezután lehet elővenni Tordait.

Tordai BenceFORRÁS: METROPOL

A legfrissebb információk pedig már arról szólnak, hogy Tordai villája „jogszerűtlen és szakszerűtlen, ezáltal szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg".

Érdekesség, hogy Tordaitól egyébként még a II. kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott, és a kormányhivatalra hivatkozott. Őrsi Gergely a Mediaworks Hírcentrumnak megerősítette, hogy szerinte az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését pedig szankcionálni szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy szerinte le kellene-e mondania Tordai Bencének, mellébeszélésbe kezdett:

Hangsúlyozni szeretném, hogy mint önkormányzat a sajtóból értesültünk erről. A kormányhivatal tud ebben az ügyben állást foglalni

- mondta, nem válaszolva a kérdésre.

Most a kormányhivatal egyértelműen állást foglalt.

A Párbeszéd nevű baloldali párt társelnöke, Tordai Bence minden jel szerint kettős mércével viszonyul az illegális építkezésekhez. Amíg más házának lebontásával évekig képes kampányolni, addig a saját törvénytelenül felhúzott, 150 milliós budai luxusvillájával kapcsolatban mélyen hallgat és lapít – hívja rá fel a figyelmet a Metropol.

 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Budapesti Kormányhivatal kedden megállapította, hogy Tordai Bence országgyűlési képviselő jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel húzta fel a 150 millió forintot érő villáját a II. kerületben, és emiatt építésrendészeti eljárást indított. Ennek a folyamatnak – a szabályok értelmében – nem lehet más a vége, minthogy

A PÁRBESZÉD TÁRSELNÖKÉNEK LE KELL MAJD BONTANI A HÁZÁT.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lukasenka: Nukleáris apokalipszis jöhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Bangó Margit lánya a botrányról: Többé nem leszünk szélhámos áldozatai

mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

mandiner.hu

Havas Henrik nagyot ment: „Én ismerem Orbán Viktort, beledöglene, ha Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is lemondana”

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert