BOZÓT

Szerző Ripost

2 hónapja

Karácsony Gergely össze-vissza kapkod

A napokban új embert igazolt csapatába Karácsony Gergely főpolgármester: Simon András irányítja a kommunikációt a Városházán. A korábbi műsorvezetőt legutóbb a választásokon súlyos vereséget szenvedő baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter kérte fel 2021 decemberében, hogy dolgozzon az ő kampánystábjában.

Szerző Ripost

Budapesten születtem, itt nőttem fel, itt lettek felnőttek a gyerekeim is. Csak Budapesttel tudom elmesélni az életemet. Szeretek budapesti lenni. Most lesz lehetőségem megmutatni, hogy miért 

– mondta el Simon András, aki július 15-től a fővárosi önkormányzat új kommunikációs igazgatója. 

Az önkormányzat közleménye szerint feladatai közé tartozik Budapest tájékoztatási tevékenységének irányítása, a sajtóiroda, a sajtókapcsolatok, a közösségi médiafelületek és a kiemelt rendezvények felügyelete, továbbá összefogja a fővárosi cégek kommunikációs tevékenységét, és kapcsolatot tart a kerületekkel.

Fotó: MTI

Simon András elődje, a városházi kommunikációt eddig irányító Kovács Gábor vezérigazgató-helyettesként visszatér korábbi munkahelyére, a főváros turisztikai és kulturális eseményeit szervező Budapest Brand Zrt.-hez.

Simon András az újságírói pályáját a Magyar Televíziónál kezdte, dolgozott riporterként, szerkesztőként és műsorvezetőként. De volt Simor András korábbi jegybankelnök kommunikációs vezetője is. 2013-ban az ATV-hez szerződött, majd innen 2021 decemberében kommunikációs vezetőként csatlakozott a baloldal országgyűlési választási kampányához.

Érdekesség, hogy az ATV-n ő vezette a baloldali miniszterelnökjelölt-jelölti vitát, amelyen többek között azt a Márki-Zay Pétert is kérdezte, akinek később a kampányát tavasszal segítette. Úgy tudni, a tévést maga Márki-Zay hívta akkor a stábjába.

Márki-Zay sokat magyarázkodott a tavaszi hatalmas vereség miatt, sokakat hibáztatott magán kívül, de nem szólt a médiasegítőiről. Holott láthatóan nem lendített a baloldali kampányon, hogy leszerződtették Simon Andrást. Nem sikerült korrigálnia Márki-Zay olyan negatív hatást kiváltó megnyilvánulásait sem, mint amikor a szokásos videójában úgy fogalmazott: Orbán Viktor egy személyben felelős az orosz–ukrán háborúért. 

Nem tudni, mennyire jó ötlet egy bukott kommunikációs vezetővel erősíteni Karácsony csapatát, amikor a felmérések szerint igen jelentős a főpolgármester népszerűségvesztesége, így elkelne a professzionális segítség. 

A Fidesz–KDNP budapesti frakciója az új igazolás kapcsán feltette a kérdést: „Karácsonynak is igazi profira van szüksége, hogy semmittevését PR-trükkökkel leplezzék?” Hozzátették: „Természetesen a kizsigerelt fővárosi önkormányzatnak ilyenekre mindig van pénze.”

Egyelőre nem tudni, mekkora fizetése lesz Simon Andrásnak. A Magyar Nemzet közérdekű adatigényléssel fordult a fővároshoz az új kommunikációs igazgató juttatásai kapcsán, ám eddig nem kaptak választ. 

Habár Karácsony Gergely mindig élhető és fejlődő Budapestről beszél, mégis a baloldali vezetésének a köszönhetően a főváros idén már nem került fel a legjobb városok listájára.

Sajnos kiesett Budapest a világ legjobb városai közül – hívta fel a figyelmet a Fidesz Budapest friss bejegyzésében.

„A Time Out magazin 2022-ben is kiadta a világ legjobb városait rangsoroló listáját, amelyre sajnálatos módon Budapest nem fért fel – holott tavaly még a 29. helyen szerepelt. Az idei rangsorolásnál fontos szempont volt, hogy ne csak jó legyen meglátogatni az adott várost, de jó legyen ott élni is” – írta a kormánypártok fővárosi frakciója.

A bejegyzésben kiemelték: „2019-ben az EBD Európa legjobb úti céljának, a Lonely Planet a világ második legjobb helyének választotta Budapestet, ráadásul fővárosunk elnyerte az Európa Sportfővárosa címet is.”

Az elképzelhető okok között a frakció szerint meg kell említeni a vállalhatatlan forgalmi káoszt, a szemetes, elhanyagolt köztereket, valamint a romló közbiztonságot.

Bejegyzése végén a Fidesz–KDNP nyomatékosította: „Bármelyik is az ok, ez egyértelmű üzenet a Karácsony Gergely-féle városvezetésnek: Budapest nem jó úton halad! Ötletelgetés és látszatintézkedések helyett ideje lenne a budapestiek valódi problémáira valódi megoldásokat találni!”

Karácsony Gergely főpolgármester kormánnyal való „szabadságharcát” tavaly háromezer köztéri szemetes és ezzel együtt a város lakossága bánta. A visszaszerelés azonban már közel sem megy ilyen gyorsan, hiába a PR-fogás.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere nemrég közösségi oldalán jelentette be: a júniusi 150 darab után újabb 195 kukát helyeztek ki a városban. Ez szükségszerű lépés, hiszen a főváros lakói már egy ideje a közlekedési dugók mellett a kukák környékén felhalmozódott szemét miatt is panaszkodtak. A képbe így már csak az a tény rondít bele, hogy a helyzet előidézője nem más, mint maga a főváros baloldali vezetése. Mint ismeretes, Karácsony Gergely és a városvezetés, már korán, szinte a választás után azonnal meghonosította a „kormányzati kivéreztetés” narratíváját. Ennek a soha véget nem érő szélmalomharcnak esett áldozatul tavaly háromezer köztéri szemetes Budapesten. Az indok természetesen a „kivéreztetett” fővárosi önkormányzat spórolási szándéka volt. Az intézkedéssel a tervek szerint 120 millió forintot kívántak volna megspórolni, ami a 297 milliárdos fővárosi költségvetés 0,04 százaléka.

Ahogy a város utcáit elöntötte szemét, úgy kezdtek el mozgolódni a baloldali polgármesterek is. A Zuglót vezető Horváth Csaba például az ATV műsorában az intézkedés kapcsán úgy fogalmazott, szerinte az inkább szimbolikus volt, mintsem pénzügyileg jelentős lépés. A Hír TV vendégeként később aztán már egyértelműen elismerte, hogy ez hiba volt a városvezetés részéről. „Néhány tízmilliós megtakarításért lehet, hogy ma már nem szereltetnénk le azt a háromezer utcai kukát. Ezt egy hibának lehet mondani” – fogalmazott a politikus a műsorban. Korábban a Metropol keresett meg baloldali polgármestereket, akik közül többen osztották Horváth Csaba álláspontját, köztük Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere is, aki már előtte is jelezte, sok kuka kifejezetten forgalmas helyről került le, és az hiányzik a lakosoknak. Később már egyértelműen fogalmazott, és csatlakozott Horváth Csabához. „Igen, egyetértek Horváth Csaba polgármesterrel abban, hogy hiba volt a háromezer utcai kuka leszerelése” – nyilatkozta a politikus.

Szintén a Metropol szólította meg korábban Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros Fideszes polgármesterét, aki akkor úgy fogalmazott: „Karácsonyék elugrottak a munka elől”. „Horváth Csaba javára írható, hogy legalább fel- és elismeri a hibát. Visszatetsző azonban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester büszkén adott hírt közösségi oldalán egy olyan intézkedésről, ami az elkövetett hibát még felszínesen sem orvosolja, hiszen például az V. kerületben leszerelt háromszáz kuka helyett most mindössze négy darabot szerelnek vissza” – értékelte a helyzetet a kormánypárti polgármester. Ebből is látszik természetesen, amit a Fidesz–KDNP budapesti frakciója már egy ideje hangoztat: a baloldali vezetés koncepciótlan, ez pedig rengeteg problémát szül. Ahogy a fenti példa is remekül mutatja, háromezer kukát leszereltetni jóval kevesebb idő volt, mint amennyi idő alatt a baloldali vezetés ezeket újra ki tudja helyezni. Így viszont Karácsony Gergelynek nem marad más választása, mint a már megszokott PR-fogások segítségével igyekszik hibájának kijavítását átütő sikerként prezentálni. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!