Létrehozva: 2019.06.29.

Hátborzongató csernobili relikviák árasztottak el az internetet

Tömegével jelentek meg a Csernobilból származó, eladásra kínált relikviák a nagy nemzetközi internetes aukciós weboldalakon. Alig néhány perc böngészés után vérfagyasztó tárgyakra lehet bukkanni. Minden egyes relikvia a múlt borzalmas lenyomata...

Szerző Gaál József

33 évvel a végzetes tragédia után az HBO Csernobil című minisorozata miatt újra felkapott téma lett az 1986-os atomerőmű-katasztrófa története. Emiatt az utóbbi időben a Csernobil és Pripjaty szellemvárosába túrákat szervező utazási irodák forgalma csaknem 30-40 százalékkal megugrott.

A fokozott érdeklődést az interneten fellelhető és eladásra kínált rengeteg csernobili csecsebecse is jól mutatja. A katasztrófa utáni kár rendezéséért járó kitüntetéstől kezdve, egészen az atomreaktorokban használt grafit-moderátor-blokkig sok mindenhez hozzá lehet jutni a megfelelő honlapokon.

A RIPOST össze is gyűjtött az internet legmélyebb bugyraiból egy csokorra való érdekes csernobili emléktárgyat, ami egyetlen katasztrófaturista gyűjteményéből sem hiányozhat.

Likvidátori kitüntetés

A csernobili atomerőmű-baleset után a szovjet államapparátus csaknem nyolcszázezer sorkatonát vezényelt a katasztrófa helyszínére a károk rendezése miatt. Az emberfeletti munkát végző alakulat tagjai – már aki túlélte a hihetetlen sugárterhelést – szolgálatuk végeztével úgynevezett likvidátori kitüntetést kaptak. Az apró kitűzőn az alfa, béta és gamma sugárzás jele, valamint egy vércsepp látható. Az utóbbi a szolgálat közben hősi halált halt katonáknak állít emléket. Ezek a kitüntetések 4-5 ezer forintért érhetők el az interneten.

Doziméter

A korabeli szovjet gyártású radioaktivitást mérő szerszám, azaz a doziméter igazi kincsnek számít, pláne azok a darabok, melyeket Csernobilban is használtak a katasztrófa idején. Ezeknek az eszközöknek a nagy része gyűjtőknél landolt, akiknek esze ágában sincs megszabadulni a különleges relikviától. Alapos kutatás után mégis rá lehet bukkanni egy-egy lepusztultabb sugárzásmérő eszközre a neten. Ezeket átlagosan 30-40 ezer forintért kínálják eladásra.

Radioaktív terhelés napló

A 1986-os atombeleset után a csernobili atomerőmű környéke rendkívüli mértékben vált sugárfertőzötté. A felrobbant reaktor közvetlen környezetében például 20 000 röntgen/óra sugárzást mértek, ami a közvetlen halált okozó dózis négyszerese (évi egészségesnek mondható maximális terhelés: 2 röntgen). Az extrém radioaktivitás miatt minden likvidátor magánál hordott egy aprócska füzetet, amibe minden órában feljegyezte, hogy milyen terhelésnek volt kitéve. Az üres példányokért 5 ezer forintot kérnek, ám a kézzel írt jegyzetekkel ellátott füzetekért ennek a dupláját.

Sugárzás elleni gázmaszk

A csernobili atomerőmű négyes blokkjának leolvadása után az egyik legnagyobb problémát a radioaktív por és homok jelentette. A finom részecskéket ugyanis a szél könnyen felkapja és széthordja. Alig néhány héttel a robbanás után Európa nagy részét beterítette a sugárzó porfelhő, a legnagyobb problémát azonban közvetlen a reaktor közelében jelentette. A likvidátorok bizonyos munkakörökben csak és kizárólag gázmaszkban dolgozhattak, ugyanis a sugárzó por azonnali és visszafordíthatatlan károkat okoz az emberek tüdejében. A katasztrófa idején használt életmentő gázmaszk sem épp filléres relikvia, 30 ezer forintot simán elkérnek érte.

Grafit moderátor

Valószínűleg egy RBMK-1000 atomreaktorba tervezett grafitblokk a legelvetemültebb tárgy, amit eladásra kínálnak jelenleg az interneten. A 20-szor 20 centis fekete kocka érdekessége, hogy a csernobili atomerőmű négyes blokkjának olvadásához – többek között – pont ugyanilyen grafit elemek vezettek. A képen látható ritkaság az eladó leírása szerint nem veszélyes, hisz sosem hasznosították egyetlen reaktorban sem – így elviekben nem radioaktív. A különlegességért potom 2800 dollárt, azaz nagyjából 800 ezer forintot kér jelenlegi tulajdonosa. (Igaz, a hirdetés már eltűnt a hirdetési felületről.)

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

Sokkot kapott az apa: szellem akarta elragadni alvó kisfiát - Fotó

BIZARR

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

BIZARR

„Az idegenek lilák és nem zöldek” – állítja egy új tanulmány

BIZARR

Figyelmeztet a jós: még ma megtörténik az elképzelhetetlen

BIZARR

Előkerült egy 55 évvel ezelőtt írt cetli a kanapé mögül, felfedte a jövő titkait

BIZARR

Figyelmeztet az élő Nostradamus: hamarosan új fenyegetéssel kell szembenéznünk

BIZARR

Dermesztő jóslattal ált elő az élő Nostradamus: ez vár ránk még idén

BIZARR

Kővé dermedt a pár, a nagypapa hamvai mellett mozdult meg egy szobor