5 éve

Durva letartóztatások a neonzöld Borat-bikini miatt

A részeg csehek akciója kiverte a biztosítékot a hatóságoknál. Az esetre viszont felfigyelt a film sztárja, és megígérte a provokátoroknak, hogy kifizeti büntetést.

Az ügy akkor robbant ki, amikor egy csapat jól besörözött cseh férfi a híres neonzöld fürdőruhában és parókában pózolt a kazah főváros kellős közepén, hogy ilyen módon tisztelegjenek a kultikus „Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika” film előtt. Ráadásul mindezt a „Szeretem Asztanát” felirat közvetlen közelében.

A kazah hatóságok persze egy kicsit se vették jó néven a dolgot, és nemcsak letartóztatták a cseh provokátorokat, de fejenként 18.000 forintnyi bírságot is kiszabtak rájuk. Még a helyiek közül is sokakat felháborított a hatóság szigora, pedig azt tudni kell, hogy Kazahsztánban nem volt népszerű a Borat című film. A helyiek kimondottan sértőnek érzik, ahogyan az országukat bemutatja, és a mai napig dühöt vált ki belőlük, hogy Borattal azonosítják őket.

A megdöbbentő eset kapcsán szinte azonnal megmozdultak a jóérzésű emberek, köztük a Boratot alakító és a neonzöld mankinit divatba hozó színész is. Sascha Baron Cohen azt írta ki Facebook-oldalára, hogy amennyiben a hat turista e-mailben megkeresi őt, és azonosítani tudják magukat, kifizeti a bírságukat. A közösségi oldal felhasználói imádják a gesztust, több ezer megosztás és hozzászólás született a bejegyzés alatt, a rajongók maximálisan a turisták mellett állnak.

Az viszont nem derült ki, hogy a letartóztatás előtt végül sikerült-e a cseheknek elkészíteniük a képet, bár valószínűleg nem: ha így lenne, a közösségi médiát már minden bizonnyal bejárta volna.

A legendás neonzöld Borat-mankini egyébként nem túl népszerű férfiviselet, általában partikon, vagy egy-egy vicces kép erejéig szokták felvenni. Amúgy egész könnyen hozzá lehet férni, az Amazonon bárki megrendelheti.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!