Létrehozva: 2016.10.15.

Megdőlt egy nagy legenda: íme az igazság a teliholdról!

Annyi mindent hallottunk már arról, hogy hat a nõi testre a Hold. Utánajártunk, mi lehet az igazság. Itt az ideje, hogy néhány tévhitrõl lerántsuk a leplet.

A legenda: A menstruációs és a hold ciklusa hasonló hosszúságú. Egy tanulmány szerint a nők közel 30 százaléka kezdi havi vérzését telihold idején.

Az igazság: További kutatások semmiféle összefüggést nem találtak a két ciklus között. Még jó, hisz különben mindannyian egyszerre rohannánk tamponért…

A legenda: Telehold idején több újszülött látja meg a napvilágot. Számos ősi mítoszban a telihold a termékenység szimbóluma. (Talán nem csak a nagy pocak és a kerekded hold formájának hasonlósága miatt).

Az igazság: A szülést kutató tudósok szerint az a valószínű, hogy amikor a magzat tüdeje elég érett, protein szabadul fel a kis testben, és ez az anyáéban méhösszehúzódást okoz. Ez indítja meg a szülést.

A legenda: A Hold gravitációs hatása szabályozza az óceánok ár-apály működését. Egyes teóriák szerint ez a hatás minket is befolyásolhat, hisz testünk 60 százaléka víz. Lehet, hogy a keringési problémák, a szívritmus zavarai is a Hold számlájára írhatóak?

Az igazság: Nos, a Hold messze van, mi pedig igen kicsik lévén, a hatás jelentéktelen. A probléma valódi gyökerét inkább a magas vérnyomásban, magas vérkoleszterin-szintben és az elhízottságban keresd.

A legenda: Egyes kutatások szerint telihold idején többet szól a mentőautó szirénája, tele van a sürgősségi osztály. A bibliai időkben állítólag ezeken a napokon több holdkórostól kellett tartani, és megnőtt azok száma is, akiken hirtelen kitört az elmebaj. Manapság inkább forgalmi dugókat és balesetet okozhatnak a gátlástalanul viselkedők.

Az igazság: Kutyák és macskák esetében valóban megfigyelték, hogy a nagyobb világossággal járó telihold éjjelén több házi kedvenc köt ki az állatorvosi ügyeleten. Az ok: háziállataink sokkal aktívabbak ilyenkor, és ez balesettel is járhat. Az embernél ez nem megfigyelhető.

A legenda: Antropológusok elmélete szerint az ember primitív ősei a telihold fényében ébren tartózkodtak, és ez jelenik meg a mai utódokon is. (Lehet, hogy őseink ilyenkor sikeresebben vadásztak?) Mások ezt az ember cirkadián ritmusának, azaz biológiai órájának felborulásával magyarázzák: hiszen az éjszakai fényesség megnehezíti az álomba merülést.

Az igazság: Nézz inkább önmagadba! A hibák forrása a rossz alvási szokásaid, netezés az ágyban, késői kávéfogyasztás, stressz, rendszertelen életritmus. Nem csoda, ha zavartan működik a biológiai órád.

A legenda: A rómaiaktól a kortárs hagyományig a telihold számlájára írják a házsártos, agresszív, szorongó, sőt a kriminális viselkedést is. Egyesek pedig mindezért a kialvatlanságot okolják.

Az igazság: Vagy száz tanulmány keresett ok-okozati összefüggést a telihold és a viselkedési kilengések közt, de legnagyobb részük nem talált ilyet. Lehet, hogy érdemes volna inkább gyógyírt keresni az emberiséget pusztító komoly betegségekre…

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Steinbach József dunántúli református püspök lett a Zsinat lelkészi elnöke

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

Sokkot kapott az apa: szellem akarta elragadni alvó kisfiát - Fotó

BIZARR

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

BIZARR

„Az idegenek lilák és nem zöldek” – állítja egy új tanulmány

BIZARR

Figyelmeztet a jós: még ma megtörténik az elképzelhetetlen

BIZARR

Előkerült egy 55 évvel ezelőtt írt cetli a kanapé mögül, felfedte a jövő titkait

BIZARR

Figyelmeztet az élő Nostradamus: hamarosan új fenyegetéssel kell szembenéznünk

BIZARR

Dermesztő jóslattal ált elő az élő Nostradamus: ez vár ránk még idén

BIZARR

Kővé dermedt a pár, a nagypapa hamvai mellett mozdult meg egy szobor