6 éve

Sokkot kaptak a szülők, mikor gyermekük 31 ujjal született

A kínai kisfiú 15 kéz- és 16 lábujjal jött a világra. Ráadásul a kezein két-két tenyere van. Ujjai számával lekörözte a 28 ujjú indiai asztalost, aki még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült.

A hongkongi kisfiú az úgynevezett polidaktília extrém esete. Összesen 31 ujja van a végtagjain, ráadásul 4 tenyere, viszont egyetlen hüvelykujja sincs.

A szülei nem igazán örültek az extrém testrészeknek. A gyerek a furcsa mutációt édesanyjától örökölte, aki szintén ebben a genetika elváltozásban szenved, de neki csak a hüvelykujjai nőttek duplán. Éppen ezért, már a terhesség elejétől vizsgálatokat végeztek a magzaton, hogy nincs-e extrém elváltozása, de a felvételek semmi különöset nem mutattak. Ennek ellenére mégis több ujjal született a gyerek.

Kínában egyébként sem ritka, hogy valaki több ujjal születik, de ez az eset ezek közt is extrémnek számít. A szülők kétségbe estek, hiszen ilyen lábra speciális cipőt kell készíttetni, és a kezein lévő rengeteg ujj valószínűleg akadályozni fogja a normál kézméretű tárgyak használatában. A csúfolódásokról már nem is szólva, ami egész gyerekkorát végigkíséri majd. Ezért szerették volna, ha megműtik a kicsit, hogy ha felnő, normális életet élhessen. Az orvosok azonban túl kockázatosnak ítélték a beavatkozást.

Most, néhány hónap elteltével azonban sikerült találniuk egy kórházat, ahol elvégeznék a korrekciós műtétet, de erre a családnak nincs pénze. Most gyűjtést szerveznek, hogy ki tudják fizetni a jókora összeget.

A tapasztalatok szerint 1-2 plusz ujjal tökéletesen el lehet élni, erre jó példa az az indiai asztalos, aki 28, vagyis végtagonként 2-2 extra ujjal van megáldva. Ráadásul ezért Guinness rekorder is lett. Azonban 3-4 extra ujjal már szinte minden normális művelet nehézségeket okozhat...

A leghíresebb magyar hatujjú Ady Endre volt, akinek egy ujját gyerekkorában eltávolították. A költő később kiválasztottsága jeleként értelmezte (az ősmagyar hit szerint a táltos születik több csonttal, például hat ujjal).

Forrás: Daily Mail

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!