Magyar népi mintákra emlékeztet a katari vb-logó díszítése

Kiderült, hogy a sokaknak feltűnt motívum nem is az, aminek mi, magyarok látjuk.

Világméretű kampány keretében, dohai idő szerint kedden 20 óra 22 perckor bemutatták a 2022-es, katari rendezésű labdarúgó-világbajnokság emblémáját. A katari főváros emblematikus épülete, az Al Zubarah erőd falán kívül ekkor vetítették ki a vb-logót a térség több országában és olyan világvárosokban is, mint Milánó, New York, Párizs és Rio de Janeiro.

Dohában 20.22-kor vetítették ki a 2022-es vb logóját
Fotó: AFP

A nyolcas számra emlékeztető embléma több jelképet foglal magában. A szervezők szerint olyan eseményt szimbolizál, amely úgy köti össze az egész világot, hogy közben a helyi arab kultúrára és a sportágra való utalásokat is tartalmaz. Jelzi a vb-meccseknek otthont adó nyolc stadiont, vonalvezetésében felidézi a világbajnoki trófeát is.

A logó hullámaiba a végtelen sivatagi homokdűnék is beleképzelhetők, valamint egy kendő, amely a téli hónapokban nélkülözhetetlen kiegészítőnek számít az arab világban. Nem véletlenül: a tornát nyár helyett kivételesen november 21. és december 18. között rendezik.

Sok mindent szimbolizál, és sok mindent bele is lehet magyarázni
Fotó: AFP

A vörös virágmotívum a leírások szerint az arab hímzések kedvelt ábrája, de utalhat a keleti nők kezére kerülő hagyományos hennafestésre is. Minket, magyarokat pedig első látásra akár a népi díszítő motívumainkra is emlékeztethet.

„A FIFA 2022-es világbajnokságának logója szerencsés módon ötvözi a modern formanyelvet a hagyományos díszítő motívumokkal, lehetővé téve azt, hogy a látvány a közönség széles köre számára közvetítsen mondanivalót.

A kultúrák évezredek óta cserélik szellemi és anyagi javaikat, amelyek helyenként és időnként más és más tartalmakkal telítődhetnek.

A díszítő motívumok – a geometrikus formáktól a növényi rajzokig – szimbólumként viselkedve akár egyetemes tartalmak kifejezésére is alkalmasak. Felsorolni sem tudjuk, hogy a csillag a világon számtalan helyen jelent vezérséget, kitüntetett értéket... A virágok és gyümölcsök is válhatnak jelképpé, vagy csupán díszítményként hagyományozódnak évszázadokon és kontinenseken át.

A logó ékességének egyike egy nyíló gránátalma , amely díszítő motívumként Ázsiában is ismert. Valószínűleg keleti textilek terjesztették el Európában a XV. századtól kezdve. A motívumban mi magyarok tulipánt vélünk felfedezni.

A sokféle változat sokféle mondanivalót hordozhat : a szépség és életerő üzenetét mindenképpen”

- mondta el a Ripost-nak a téma szakértője, Verebélyi Kincső néprajzkutató.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!