Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.09.

Amerika ezért hagy fel az izraeli fegyverszállítással

Egyelőre...

Az amerikai elnök azt mondta, ha izraeli invázió kezdődik Rafahban, akkor az Egyesült Államok felhagy bizonyos fegyverek szállításával Izraelnek. Sokan meghökkentek ezen a lépésen, de mi lesz az izraeli válaszreakció?

 

BIDEN, Joe

 

Joe Biden amerikai elnök szerdán először mondta ki, hogy leállítja az amerikai fegyverszállítmányok egy részét Izraelbe, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök elrendeli Rafah városának jelentős invázióját.

Joe Biden amerikai elnök távozik az amerikai egyetemeken tartott Izrael-ellnes tüntetésekről tett nyilatkozata végén a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-terméből 2024. május 2-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)
Joe Biden amerikai elnök távozik az amerikai egyetemeken tartott Izrael-ellnes tüntetésekről tett nyilatkozata végén a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-terméből 2024. május 2-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Civileket öltek meg Gázában bombákkal és más módon. Ezt mondta Biden a CNN-nek adott exkluzív interjújában.

Egyértelművé tettem, hogy ha bemennek Rafahba – még nem mentek Rafahba –, ha bemennek Rafahba, akkor nem adunk át olyan fegyvereket, amelyeket használhatnának.

 – mondta Biden.

Az elnök bejelentése, miszerint kész az amerikai fegyverzetet Izrael lépéseihez kötni, fordulópontot jelent az Izrael és a Hamász közötti hét hónapos konfliktusban. 

Annak kimondása, hogy amerikai bombákat használtak civilek megölésére Gázában, az Egyesült Államok háborúban betöltött szerepének határozott elismerése volt – olvasható a CNN oldalán.

Az elnökre rendkívüli nyomás nehezedik, többek között saját pártjának tagjai részéről is, hogy korlátozza a fegyverszállítmányokat a gázai humanitárius válság idején. Biden mostanáig ellenállt ezeknek a felhívásoknak, és határozottan támogatta Izrael erőfeszítéseit, azt azonban kijelentette, hogy továbbra is segít Washington Izrael biztonsága megvédésében.

A palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség, az UNRWA becslései szerint átlagosan körülbelül kétszáz palesztin hagyja el óránként a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahot, miután Izrael kiadta az evakuálási parancsot.

„Folyik a költözés, az emberek Hán-Júnisz és a középső területek irányába távoznak” – közölte Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója szerdán.

Az UNRWA egy másik tisztviselője szerdán azt mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy mintegy ötvenezren hagyták el Rafahot hétfő óta.

Az izraeli hadsereg hétfőn szólította fel a Rafah keleti részében tartózkodókat a távozásra, fokozva ezzel az aggodalmakat, hogy nagyszabású szárazföldi offenzíva készül a város ellen.

A Gázai övezet déli részében lévő kórházak üzemeltetéséhez mindössze három napra elegendő üzemanyag áll rendelkezésre – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO szerint szerdán megtagadták üzemanyag szállítását a térségbe, ahol Izrael közlése szerint a terrorcselekményeket elkövető Hamász iszlamista palesztin szervezet több ezer fegyverese rejtőzött el.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint Rafah három kórházának egyike, az Abu Juszef en-Nadzsár kórház már működésképtelen.

„A WHO szeretne szállítmányokat eljuttatni raktárakba és kórházakba, de több gázai segély érkezése híján nem tudjuk fenntartani életmentő tevékenységünket a kórházakban” – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója, hozzátéve, hogy a WHO a térségben marad továbbra is, hogy egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson.

Szerdán segélyszállítmányt rakodtak be egy hajóba Cipruson, ez lehet az első szállítmány a segélyek tengeri eljuttatásához épített úszó amerikai dokk elkészülte óta. A konténereket szerdán kezdték meg berakodni az amerikai Sagamore hajóra, de azt még nem tudni, mikor indul el a hajó.

A Hamász-kormány szerdán bejelentette, hogy negyvenkilenc holttestet találtak egy tömegsírban eltemetve a gázavárosi es-Sifá kórházban. A Hamász sajtószolgálata szerint ez már a harmadik tömegsír, amelyet a kórház épületegyüttesén belül feltártak.

A gázai kórházakat számos célzott támadás érte a palesztin területet folytatott katonai művelet során, az izraeli hadsereg azzal vádolja a Hamászt, hogy katonai célra használja a kórházakat, amit a palesztin mozgalom tagad.

Április óta 520 holttestet emeltek ki három kórház területén hét „tömegsírból” a Gázai övezetben.

Hasem Haidar, a Déli Tanács vezetője szerint az izraeli légitámadások a fegyveres konfliktus hét hónapja alatt mintegy 1,5 milliárd eurós kárt okoztak az országnak. A dél-libanoni károk felmérésével megbízott tanács becslése szerint az épületekben okozott kár meghaladja az egymilliárd dollárt (930 millió euró), az infrastruktúrákban okozott károk pedig körülbelül 500 millió dollárt (465 millió euró) tesznek ki.

Szerdán Dél-Libanonban öten haltak meg izraeli légicsapásokban, közöttük a Hamászt támogató, Irán-barát Hezbollah két fegyverese.

Az izraeli hadsereg szerdai közleménye szerint a tüzérség és repülőgépek a Hezbollah több mint húsz terrorista célpontját támadták Ramie térségében, közöttük katonai létesítményeket és ellátó hálózatokat.

A Hezbollah az izraeli hadsereg épületei ellen legalább tizenegy támadást hajtott végre Észak-Izraelben robbanószerekkel megrakott drónokkal és irányított rakétákkal.

A Gázai övezet két nagy déli határátkelőjének lezárásával elvágták a területet a humanitárius segélyek bejutásától, pedig a határon belül csupán kevés tartalék maradt – jelentette ki az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője.

Jens Laerke, az OCHA szóvivője újságíróknak kifejtette, hogy Izrael lezárta a Kerem Salom-i és a rafahi átkelőt.

„A Gázába szánt segélyek szállításának két fő artériáját jelenleg elszorították” – mondta Laerke, hozzátéve, hogy az ENSZ ügynökségei számára a hatalmas igény miatt kevés készlet áll rendelkezésre az övezeten belül, ezen felül a területen csupán egy napra való üzemanyagtartalék maradt.

„Ha huzamosabb ideig nem jut be üzemanyag, az elég hatékony mód arra, hogy az egész humanitárius művelet a sírba jusson” – közölte a szóvivő.

Az ENSZ ügynökségeinek jelentése szerint némi segélyt – az üzemanyagon kívül – az északi, erezi átkelőn keresztül bejuttattak az övezetbe, ám ez nem elegendő, ráadásul átszállítása Rafahba roppant nehéz, mivel út közben aktív hadszíntéren kellene átjutni.

Hétfő este a Hamász közölte, hogy elfogadja a közvetítők fegyverszüneti javaslatát. Azonban ennek

feltételéül szabták, hogy a csapatokat ki kell vonni Gázából. Izrael ezt elfogadhatatlannak tartja.

A miniszterelnöki kabinetiroda ezért a következő üzenetet tette közzé a közösségi oldalán:

„A háborús kabinet egyhangúlag úgy döntött, hogy Izrael folytatja hadműveletét Rafahban, hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra a túszok szabadon bocsátása és a háború egyéb céljainak elérése érdekében.”

Kedd hajnalban a rafahi lakosok izraeli tankokat vettek észre a város keleti felén. Később már arról számoltak be, hogy

a hadsereg házakat robbantott fel az egyiptomi határátkelőhely környékén, valamint harckocsitüzet és tüzérségi lövedékeket is hallani lehetett.

Reggel már az izraeli védelmi erők is felvételeket tettek közzé arról, ahogy bevonulnak a városba. Állításuk szerint több mint százötven célpontot támadtak meg, számos terroristát megöltek, valamint alagútlejáratokat tártak fel.

A palesztin iszlamisták egy robbanószerrel teli autóval próbálták megállítani őket, de a járművet megsemmisítették.

Ezenkívül arról számoltak be az izraeli katonai rádióban, hogy a hadsereg lezárta az Egyiptomba vezető határátkelőt. Így a segélyszállítmányok átvitele is szünetel.

A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki az izraeli hadsereg támadása miatt. Szerintük már létrejött a megállapodás a harcoló felek között. Rafahban hétfő este az utcára vonultak az emberek, hogy megünnepeljék a fegyvernyugvást, és azt, hogy mégsem kell elmenekülniük a városból.

„Dicséret Allahnak. A sok bánat után most örömöt érzek. Éppen a sarkon álltunk. Féltünk, mert nem tudtuk, hová megyünk, és mi tévők legyünk. Ekkor megszólalt az isteni parancs”

– idézte fel a történteket egy nő.

Amikor kiderült, hogy a zsidó állam nem fogadja el a Hamász válaszát, Izraelben a túszok családtagjai az utcára vonultak.

A tömeg elfoglalt egy autópályát, majd azon végigvonulva kiabálták: „Megállapodást most!” A transzparensek mellett az elhurcolt szeretteik képeit is a magasba emelték.

Azért vagyunk itt, mert közölni akarjuk a kormánnyal, hogy nem állunk le addig, amíg mindenkit haza nem hoznak. Haza kell hoznunk őket egy fegyvernyugvás keretében, és véget kell vetnünk annak a szenvedésnek, amit a túszoknak át kell élniük. Máskülönben túl késő lesz” – mondta egy tüntető.

Eközben a libanoni Hezbollah légicsapást hajtott végre az Izrael északi részén található Metula városa ellen.

Bár a települést már a konfliktus kezdetén kiürítették, a támadásban így is életét vesztette két izraeli tartalékos katona. Emellett mind a Hezbollah, mind a zsidó állam arról számolt be, hogy csapásokat indított egymás katonai létesítményei ellen.

Katar szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen a rafahi „népirtás” megakadályozása érdekében, tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívával fenyeget a Gázai övezet déli peremén fekvő, 1,4 millió palesztin számára menedékhellyé vált város ellen.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokon közvetítő szerepet betöltő Öböl-menti állam nyilatkozatában „sürgős nemzetközi fellépésre szólított fel a város megszállása és a népirtás bűntettének megakadályozása érdekében”.

Az izraeli hadsereg szerdán fokozta légicsapásait a Gázai övezet több területén, köztük Rafahban, ahol már kedden harckocsikat vetett be, és átvette az ellenőrzést a terület Egyiptommal közös határátkelője felett.

Doha szerdán bírálta e stratégiai fontosságú átkelő elfoglalását, hozzátéve, hogy „határozottan elítéli” a város bombázását, amelynek keleti kerületeiből több tízezer családot kitelepítettek, miután az izraeli hatóságok felhívást tettek közzé egy esetleges szárazföldi hadműveletről.

Egyiptomi, katari és amerikai közvetítők Kairóban tárgyalásokat folytatnak a tűzszünetről és a palesztin területeken fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról.

A háború október 7-én tört ki, amikor a Gázai övezetből beszivárgó Hamász-kommandók támadást indítottak Dél-Izraelben, amelynek következtében mintegy 1200 ember, többségében civilek haltak meg. Több mint 250 embert raboltak el, és körülbelül 130-at továbbra is fogva tartanak Gázában, a az izraeli hadsereg ez utóbbiak közül harminchat embert halottnak vél.

origo.hu

Óriási siker volt itthon is a német A klinika - így néznek ki a szereplők 35 évvel később

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

mindmegette.hu

Meztelencsigák a kertben – ezzel a házi csodaszerrel pillanatok alatt megszabadulhatsz tőlük

hirtv.hu

A természet lassan visszaveszi Kispest első polgármesterének patkánytanyává lett házát

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

magyarnemzet.hu

Bulizó fiatalok szenvedtek súlyos hajóbalesetet Verőcénél + videó

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

mindmegette.hu

Nincs kedved órákig sikálni a sütőrácsot? Dobd a fűbe egy éjszakára!

ripost.hu

Itt a lista: így lesznek nyitva a boltok a pünkösdi hosszú hétvégén

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása

POLITIK

Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket

POLITIK

Nem "magányos" merénylő lőtt rá Ficóra?

POLITIK

Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter