Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.05.

Óriási háborús készülődés Németországban

Erről beszélt a német védelmi miniszter.

Boris Pistorius német védelmi miniszter ismertette a Bundeswehr tervezett strukturális reformját. A bejelentés értelmében mind a fegyveres erőket, mind a polgári közigazgatást átszervezik, hogy azok hatékonyabban illeszkedjenek a honvédelemhez. A cél az, hogy a szövetségi védelmet „rugalmasabb, agilisabb és hatékonyabb struktúrákkal” igazítsák a jelenlegi fenyegetésekhez, írta a Junge Freiheit.

New structure for the Bundeswehr
Boris Pistorius (jobbra), Németország védelmi minisztere Carsten Breuer fegyveres erők főfelügyelőjével tartott sajtótájékoztatón bemutatja a Bundeswehr új struktúráját. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)

Az európai fenyegetettségi helyzet fokozódik, és szembe kell néznünk az ebből adódó kihívásokkal

– mondta Pistorius.

Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy Németország megvédi magát és szövetségeseit. Senkinek még csak eszébe se jusson megtámadni minket

– hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus.

 

Új parancsnokság, új Bundeswehr-alegység

A reformtervek kulcsfontosságú eleme a jelenleg a külföldi missziókért felelős műveleti parancsnokság és a honvédségért felelős területi parancsnokság összevonása. Mindkét parancsnokságot a Bundeswehr új operatív parancsnokságába kívánják összevonni. Pistorius azt is tervezi, hogy felértékeli az informatikai biztonság területét, és létrehozza a fegyveres erők új kiber- és információs térrel foglalkozó részlegét. 

A Bundeswehr jelenleg három haderőnemből áll: a hadseregből, a légierőből és a haditengerészetből. 

További reformintézkedésként a honvédelmi erőket a hadsereghez, a Bundeswehr légügyi hivatalát pedig a légierőhöz kívánják rendelni. A jövőben az egészségügyi szolgálat, a logisztika, a nukleáris, a biológiai és a vegyi fegyverek elleni védelem, a katonai rendőrség, a polgári-katonai együttműködés és más katonai szolgálatok, mint például a Bundeswehr tervezési hivatala, az új támogatási területbe kerülnek. 

Ez az összevonás „nemcsak azt fogja biztosítani, hogy ezeket a képességeket a műveleti parancsnokság követelményeinek megfelelően biztosítsák, hanem azt is, hogy rugalmasan bevethetők legyenek a fegyveres erők valamennyi haderőnemének valamennyi műveleti lehetőségében” – jelentette be a védelmi minisztérium.

A Bundeswehrnek nincs elegendő felszerelése valamint az infrastruktúra leromlott. Ezek a megállapítások a fegyveres erők parlamenti biztosának jelentéséből derülnek ki, mely a német fegyveresek erők jelenlegi állapotáról adott tájékoztatást.

A Bundeswehrnek nincs elegendő személyzete és anyaga, az infrastruktúra leromlott. Ezek a megállapítások a fegyveres erők parlamenti biztosának jelentéséből derülnek ki.

 

Három örökérvényű problémát taglal az a 171 oldalas jelentés, amely a Bundeswehr, vagyis a német fegyveresek erők jelenlegi állapotáról ad tájékoztatást: a személyzet, a felszerelés és az infrastruktúra. Ez utóbbi láthatóan romlik, éppen a személyzet és az anyag hiánya miatt. Az Eva Högl parlamenti biztos által készített jelentés szerint 

a haderő tovább öregszik és zsugorodik. Hiányoznak a nagyméretű berendezések és a pótalkatrészek. Högl azt írja, hogy a csapatok a kapacitásuk határán vannak. A betöltetlen állományi létszám alig 18 százalékra emelkedett csupán. A cél, hogy a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezer katonára növeljék a létszámot, nehezen lesz elérhető.

 

A német hadsereg képtelen teljesíteni a NATO által kiszabott közelezettségeket (Fotó: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A német hadsereg képtelen teljesíteni a NATO által kiszabott közelezettségeket (Fotó: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A laktanyák leromlott állapotban vannak: Högl penészes zuhanyzókról és eldugult vécékről ír, és arról, hogy a csapatoknak nincsenek szekrényeik a felszerelésük tárolására, nem beszélve a pénzügyi helyzetről.

Högl ismét rámutat, hogy legkésőbb 2027 végéig a védelmi költségvetés milliárdos emelésére lesz szükség, ahhoz hogy Németország teljesíteni tudja a NATO által előirányzott célt, miszerint a bruttó hazai termék, vagyis a GDP a két százalékát védelemre kell költeni.

A hiányosságokra tekintettel a Német Fegyveres Erők Szövetségének elnöke, André Wüstner széles körű beruházásokat sürgetett a csapatoknál. 

A fegyveres erők minden ágában masszív problémáink vannak

– jellemezte a helyzetet egy televíziós műsorban. A hadsereg egyetlen dandárja sem tudna hadrendbe állni.

Wüstner egyenesen kimondta, mekkora összegre lenne szükség ahhoz, hogy a Högl-féle jelentésben szereplő irányvonalat finanszírozza az állam: legalább 300 milliárd euró. 

Ezért 2024 kulcsfontosságú év a Bundeswehr, Németország és Európa számára a béke és a szabadság szempontjából, különösen Ukrajnával kapcsolatban

– mondta Wüstner, aki szerint a Bundeswehr problémái egymástól függnek. 

 A Bundeswehr elsődleges célja a személyi állomány készenlétének tartós megerősítése.

Képzett és bevetésre kész férfiakra és nőkre van szükségünk, akik megfelelő számban állnak rendelkezésre az előttünk álló feladatokhoz és küldetésekhez. A demográfiai és társadalmi változások egyre érezhetőbb hatásai gyakorlatilag minden szakmában és munkaterületen megmutatkoznak

– jelentette ki egy szóvivő a német közmédiának. 

Háborúra kész állapot

Boris Pistorius védelmi miniszter az elmúlt hetekben és hónapokban többször is használta a „háborúra kész” kifejezést. A szociáldemokrata politikus szerint hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy háború fenyegethet Európában, és ennek megfelelően készülni kell. De hogy kell ennek kinéznie? Ezzel egy magas szintű vezetés alatt álló projektcsoport foglalkozott.

A jelentés különböző pontokat sorol fel arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie a Bundeswehrnek, hogy megfeleljen a „háborús képesség” követelményének. Többek között arról van szó, hogy a jövőben – a hadsereg, a légierő és a haditengerészet mellett – legyen a fegyveres erőknek negyedik ága, mégpedig a „kiber- és információs tér”. Németország többször is ki van téve különféle szereplők hibrid támadásainak. Ez lehetővé teszi a Bundeswehr számára, hogy hatékonyabban reagáljon.

A hadkötelezettség visszaállítása viszont az alaptörvény módosítását igényelné, milliárdokkal többe kerülne és évekig tartana. Egy számítási példa: ha egy évfolyamban csak a férfiak tíz százalékát vonnák be, akkor évente negyvenezer újoncnak kellene szállás, egyenruha, csizma, sisak, védőmellény, puska, kiképző és még sok minden más. 2011, a sorkötelezettség felfüggesztése óta sok mindent lecsökkentettek. – Talán először a Bundeswehrt kellene korszerűsíteni és vonzóbbá tenni, ahelyett, hogy hónapokig tartó füstölgő vitát folytatunk a hadkötelezettség újbóli bevezetéséről, és nem foglalkozunk a csapatok számára valóban fontos feladatokkal – mondják a szakértők.

origo.hu

Lecsapott a vihar Magyarországra: apokalipszisszerű villámlások és óriási eső - videó

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

borsonline.hu

"Elválunk, elhagylak" - Veszekedéstől volt hangos Király Viktor otthona

vg.hu

Spanyol kiscsapat keseríti a Manchester City életét – visszaüt a közös tulajdonos

metropol.hu

Felhőszakadás miatt adták ki a riasztást: rövid idő alatt rengeteg csapadék hullhat

hirtv.hu

A természet lassan visszaveszi Kispest első polgármesterének patkánytanyává lett házát

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

mindmegette.hu

A legjobb ebédek csirkemellből hétvégére: 12 recepttel segítjük a készülődést

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában