POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.22.
Módosítva: 2024.04.22.

A baloldal nyakig ül a hídpénzbotrányban

Karácsonyig vezetnek a nyomok.

Újabb információk derültek ki a hídpénzbotránnyal kapcsolatban, amelyek szerint a Mammut nevű budapesti bevásárlóközpontban cserélhetett gazdát a Lánchíd felújításából kiszivattyúzott csaknem másfél milliárd forint – írta az Origó. A portálnak nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász értelmezése szerint Demszkyék, az SZDSZ morális örökségét vitték tovább Karácsony Gergelyék és a fővárosi baloldal elmúlt években mutatott közpénzámokfutásukban. A Századvég tanácsadója azt is mondta: az eset kapcsán később felvetődhet számos gazdasági jellegű bűncselekmény elkövetésének gyanúja is, így költségvetési csalás, a pénzmosás, illetve a hűtlen kezelés bűncselekménye. 

 

A hatóságok már rajta vannak a hídpénzügyön

Vissza a jelenbe: a hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a fővárosi baloldalhoz és Vig Mórhoz köthető Lánchíd-botrány ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, ez pedig további ügyek kibontakozását vetítheti előre. Amiben biztosak lehetünk, hogy a múlt héten a Kehi által közzétett részjelentésé sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. Erről itt írtunk bővebben.

A napvilágot látott dokumentum alapjaiban cáfolja Karácsonyék védekezését a másfél milliárddal kapcsolatban.

Politikai értelemben már ráégett Karácsony Gergelyre a hídpénzbotrány, a felelősséget azonban nem vállalja. 

– A jogi felelősségre vonás viszont hosszabb folyamat: a büntetőeljárásban a nyomozás után a közbenső eljárás és a bírósági eljárás következik. A közbenső eljárás két része az ügyészi szak és a tárgyalás előkészítése. Az ügyészségi szakban az ügyészség dönt arról, hogy álláspontja szerint elegendő bizonyíték gyűlt-e össze a bírósági szakhoz. Ebben a szakban kerülhet sor a vádemelésre is. A tárgyalás előkészítése során a tárgyalást később lefolytató bíróság dönt a vád alá helyezésről, hogy a terhelttel szemben lesz-e bírósági tárgyalás. Ha lesz, akkor a bíróság a tárgyalás előkészítése során érdemben dönthet az ügyben, vagy ha erre nincs mód, akkor elvégzi a tárgyalás adminisztratív előkészítését (idézés, tárgyalás kitűzése). A bírósági eljárás a büntetőeljárás utolsó szakasza. Az elsőfokú eljárást követően kerülhet sor a másod-, illetőleg harmadfokú eljárásra – sorolta ifj. Lomnici Zoltán.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által készített úgynevezett ellenőrzési részjelentésben szereplő ügyletekkel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részéről már nyomozás van folyamatban, azonban a Kehi főbb megállapításai alapján akár további bűncselekmények gyanúja is felvetődhet.

A Budapest Főváros Önkormányzatával kötött megvalósítási megállapodás alapján indított körbeszerzési eljárásról van szó, 

így a főpolgármester felelősségének tisztázása megkerülhetetlen.

 

Hová tűnt másfél milliárd forint?

Bízva a nyomozó hatóság hatékony működésében, illetve látva, hogy az NNI-nél is tettek feljelentést, alappal vélelmezhetjük, hogy ki fog derülni, történt-e és milyen bűncselekmény(ek). A Kehi februárban indított eljárást az ügyben, és április 12-én hozta nyilvánosságra a jelentését. A Kehi jelentés megállapításai szerint az A-Híd Zrt. összesen bő másfél milliárd forintot utalt át a Sunstrike Hungary Kft. részére, három alkalommal pedig már a Lánchíd-szerződés előtt is fizetett a részvénytársaság a Sunstrike-nak. A Kehi időbeni összefüggést lát ezen utalások és a közbeszerzési eljárás folyamata között. A Sunstrike ezen bevételeiből másfél milliárd forintot tovább utalt két ügyvédnek, amelyből több, mint 1,3 milliárd forintot pár nappal az utalások után, több részletben készpénzben felvettek.

A Lánchidat az eredeti terveknél kevesebb műszaki tartalommal, ötmilliárd forinttal drágábban újították fel. Ezek mellett számos, fentebb említett gyanús pénzmozgás is történt.

A jelenleg ismert történések fényében számos bűncselekmény gyanúja felvetődik. 

 

A választók éreztetik, a baloldalban már csak nagyon kevesen hisznek

A baloldali pártok megítélése a választók körében konstans jelleggel negatív, amit a közvélemény-kutatások is bizonyítanak: 

még a jelenleg legerősebbnek mért baloldali formáció (DK, MSZP és Párbeszéd–Zöldek együttműködése) támogatottsága (13 százalék) sem éri el a Fidesz–KDNP pártszövetségének egyharmadát (47 százalék).

– mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán.

A júniusi választásokra összeállt baloldali hármas tömböt, de a progresszívebb Momentum pártot is érzékenyen érintheti a fővárosi pénzügyi botrány, miközben az ellenzéki térfélen már egy új kihívással (Magyar Péter pártjával és mozgalmával) is szembe kell nézniük. Az ügy tehát tovább tépázhatja az „óbaloldal”, illetve a már több választási eseményen is leszerepelt liberális erők renoméját, így a hídpénzbotrány végső soron a – politikai kalandorként fellépő Magyar Péteren kívüli – egész baloldal megítélésére alapjaiban kihathat majd, amelynek a kegyelmi ügy óta amúgy sem lett érdemben magasabb a támogatottsága. Jelen ügy is rámutat arra, mi lehet az oka annak, hogy Budapest vezetését 2019-ben kétszázmilliárd forinttal vette át a baloldal, most pedig üres a kassza, és pénzhiánnyal küszködnek. 

A korrupció 2010 előtt átszőtte, és 2019 után is átszövi a főváros működését, nem véletlenül állítja a Fidesz, hogy Budapesten változás kell.

Porrá zúzza Karácsony Gergely védekezését a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal  közzétett jelentése a korrupciógyanús Lánchíd-felújításról. A főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Mint mára már közismert, a felújítást végző A-Híd Zrt. közel másfél milliárd forintot utalt át a számlagyáras Vig Mór exügyvéd Sunstrike Hungary Kft. nevű cégéhez. A pénzmozgások két ok miatt keltettek gyanút. Egyrészt az A-Híd a korábbihoz képest ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert.

 

Árulkodó időpontok

Az időbeliség ügyét a Kehi jelentése alaposan körbejárta. A hivatal először is rögzítette, hogy a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárást 2020. augusztus 4-én írták ki. A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 2021. február 2-án kötött szerződést az A-Híddal, a cég 2023. május 15-én jelentette készre a beruházást, a műszaki átadás-átvétel pedig tavaly július 13-án fejeződött be.

 

Mikor, mennyi?

És akkor lássuk a pénzmozgások időpontját! A Kehi rögzítette, hogy az A-Híd több részletben összesen 1,54 milliárdot utalt Vig Mór kft.-jének. Az első utalás 2020. november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. Ezt további két tranzakció követte 2020. december 9-én és 2021. január 19-én, mire eljutunk a szerződés 2021. február eleji aláírásához.

S itt a lényeg: a dátumok tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Hol a lé?

A Kehi még egy szempontra rámutatott. Mégpedig arra, hogy a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. A továbbított summából – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1,34 milliárd forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel – állapította meg a Kehi.

 

Ki a két ügyvéd?

A két ügyvéd kiléte az eddigi bűnügyi és más információkból kikövetkeztethető. Egyikőjük Vig Mór (aki nem mellesleg Vig Dávid Amnesty-vezér testvére), másikuk Hegedüs Dániel, akinek – mint a Kehi is utalt rá – egy épületben volt irodája Viggel.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt is hangsúlyozta, hogy a jelentés megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

 

Sikkasztás, hűtlen kezelés?

Emlékeztetőül: a Lánchíd-felújítás kapcsán a Kehi idén januárban indított vizsgálatot Tényi István bejelentése alapján. A Magyar Nemzet kérdésére akkor közölték, hogy a kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, a gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálták. Tényi a közérdekű bejelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján olyan súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd felújításával összefüggésben, mint a vesztegetés, a sikkasztás vagy a hűtlen kezelés

 

origo.hu

Tízmilliókat költött plasztikára, most megmutatta bombatestét a Farm VIP sztárja - fotó

ripost.hu

Gázolt a Nyugatiból induló vonat: egy szakaszon pótlóbuszok közlekednek

mindmegette.hu

Lédús és hatalmas lesz a paradicsom, ha ezekkel táplálod a töveket

magyarnemzet.hu

Hallgattassék meg Csipes Ferenc is! – ezt kérik a hazai kajak-kenu sport meghatározó szereplői

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? Íme a 11 legjobb csirkés recept szárnyból, nyakból és zúzából

mandiner.hu

Tankkal együtt dezertált és átállt az oroszokhoz egy ukrán katona (VIDEÓ)

ripost.hu

Hátborzongató fényoszlopok jelentek meg az égen Japán fölött, földönkívüliek műve lenne?

mindmegette.hu

Leszerelik az önkiszolgáló kasszákat, és kiderült, hogy már az air fryerekben sem bízhatunk!

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

Figyelem! Fontos közleményt adott ki a BKK az Azahriah-koncertek kapcsán

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Huszonhatan meghaltak Gázavárosban

POLITIK

A DATADAT-on keresztül ömlött a pénz Karácsonyhoz

POLITIK

Magyar Péter gyulai szárnysegédje egy könyvtárba is betört

POLITIK

Előkerült a Magyar Péter-féle Tisza Párt alapítójának ügynökaktája