POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.27.

Új, téli hadműveletre készülnek az oroszok

Az ukrán infrastruktúrát támadják.

A brit titkosszolgálat kiszivárgott elemzése szerint 

Oroszország vélhetően már a téli – kritikus ukrajnai infrastruktúra elleni – csapásokra készül.

Nagy valószínűség szerint ezeket iráni öngyilkos drónok csapásai is kiegészítik majd.

A héten az ukrán elnök óva intette Oroszországot attól, hogy idén télen ismét az ukrán energetikai infrastruktúrát támadja. Volodimir Zelenszkij Telegram csatornáján közzétett bejegyzésében azt írta,

országa felkészült arra, hogy a „terroristák” az energetikai infrastruktúrára mérnek majd csapásokat, ám idén az ukrán erők nem csupán védekezni fognak ez ellen, hanem válaszolni is.

Tavaly októbertől kezdve a tél végéig Oroszország folyamatosan támadta az ukrán energetikai infrastruktúrát, hogy ezzel kifárassza és megadásra késztesse az ukrán lakosságot. Moszkva stratégiája ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám Ukrajnát jelentős károk érték.

Akkor még Kijev nem volt képes hatásos válaszcsapásra, azóta viszont jelentősen megerősítette csapásmérő képességeit. Az ország ma már nagy számban gyárt drónokat, illetve olyan nyugati fegyvereket is kapott, mint például a brit Storm Shadow cirkálórakéták, vagy az amerikai ATACMS néven ismert nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna számos csapász mért a Krímre, és robbanóanyaggal megrakott drónokkal támadta az orosz hadihajókat.

Az ukrán elnök úgy vélekedett,

Oroszország „megértette, hogy Ukrajna már jobban fel van szerelve, hogy válaszoljon az orosz csapásokra”, az ellenség pedig „tisztában van ezzel.”

Előbb kivonták a flottájukat a Krímből, most pedig a légierőjüket helyezik át a határainktól távolabbra” – tette hozzá Zelenszkij.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint

az orosz légierő nagy hatótávolságú nehézbombázói több mint egy hónapja nem hajtottak végre támadást cirkálórakétákkal Ukrajnában.

Megjegyzik, ez az egyik leghosszabb „szünet” az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

Ezek a gépek korábban rendkívül fontos szerepet játszottak az orosz precíziós csapásokban, de Moszkvának ezen kívül is vannak kapacitásai a hasonló támadásokhoz. A bevetések csökkenését minden bizonnyal a H-101-es cirkálórakéták készletproblémái indokolják – írta a brit minisztérium.

Az Egyesült Államok újabb, ezúttal 150 millió dollár (mintegy 55 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be csütörtökön Ukrajna számára a folytatódó háború szükségleteinek kielégítésére.

A védelmi minisztérium közleménye szerint az újabb szállítmányt is az amerikai hadsereg készleteiből juttatják el az ukrán haderő számára az orosz agresszióval szembeni fellépéshez. A fegyvercsomag tartalmaz a többi között föld-levegő rakétarendszerbe (NASAMS) való lőszereket, AIM-9M és Stinger légvédelmi rakétákat, HIMARS-rakétákat, valamint 105, és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket, és egyéb eszközöket.

A védelmi minisztérium közleménye az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítséget a nemzetbiztonságba való „okos befektetésnek” nevezi, ami egyben erősíti az amerikai védelmi ipart, és munkahelyeket teremt az amerikai emberek számára.

A Pentagon az amerikai kormányzat nevében egyben felszólította a Kongresszust, hogy fogadja el az Ukrajna folytatódó támogatására kért költségvetés-kiegészítést.

Történik mindez akkor amikor az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások kimerítették az amerikai fegyverkészletet, ami miatt Washington képtelen részt venni más konfliktusokban. Ezt Don Bolduc nyugalmazott amerikai tábornok jelentette ki a Fox News televízióban.

Ez ébresztő az amerikai népnek. A Biden-kormányzat hivatali ideje alatt a hadseregünk rendkívül gyengévé és túlterhelté vált. Logisztikailag nem tudjuk fenntartani a részvételt több, egyszerre zajló konfliktusban, és ez nagyon sajnálatos – mondta Don Bolduc nyugalmazott amerikai tábornok a Fox News televízióban.

Véleménye szerint az elmúlt években az amerikai vezetés minden máson gondolkodott, csak azon nem, „hogyan lehet háborúkat vívni és nyerni”. Nem csaphatjuk be az amerikaiakat ezzel kapcsolatban. El kell kezdenünk igazat mondani, amit már nagyon régóta nem tettünk – tette hozzá.

Moszkva többször is kijelentette, a nyugati katonai segély nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyverszállítások pedig legitim célpontot jelentenek az orosz hadsereg számára – írja a műsort szemléző RIA.

Az ukrán ellentámadás teljes kudarcot vallott – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami televízió  Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának nyilatkozva.

Az államfő azokra a Kijevben elhangozott nyilatkozatokra reagált, melyek szerint az ellentámadás megrekedt.

„Ami az ellentámadást illeti, amely állítólag elakadt, az igazából teljes kudarcot vallott”

– mondta Putyin.

Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg mindazonáltal újabb támadó hadműveletekre tesz előkészületeket egyes frontszakaszokon, amit az orosz fél lát és ennek megfelelően reagál is rá.

Az orosz fegyveres erők taktikáját „aktív védelemnek” nevezte.

„Csapataink gyakorlatilag az egész térségben javítanak a helyzetükön. Egy elég nagy területen” – mondta, konkrétan a kupjanszki, a zaporizzsjai és az avgyijivkai csapásirányt megnevezve.

Putyin úgy vélekedett, hogy

ha a Nyugat „forró” konfliktusba lép Oroszországgal, akkor az nem korlátozódik majd egy „különleges hadműveletre”.

Az államfő Pavel Zarubin műsorvezetőnek arra a felvetésére reagált, hogy egy amerikai kongresszusi bizottság ajánlása értelmében fel kell készülni az Oroszországgal és a Kínával megvívandó egyidejű háborúra, beleértve a nukleáris konfrontáció lehetőségének figyelembevételét is.

„Mi abból indulunk ki, hogy

mi békét akarunk, de ha ők háborúzni akarnak Oroszországgal, az már egy teljesen más háború lesz, nem egy különleges művelet”

– hangsúlyozta Putyin.

„Nézzék csak meg, vajon a Közel-Keleten egy különleges hadművelet? Összehasonlítható egyáltalán (ez a két háború)?” – tette hozzá.

Kétségbe vonta, hogy épeszű embernek megfordulna a fejében, hogy az Egyesült Államok háborúra készüljön Oroszország ellen, ugyanakkor hozzátette, hogy

„mindannyian háborúra készülünk, mert egy jól ismert ősi elvet követünk: ha békét akarsz, készülj a háborúra”.

Az orosz védelmi minisztérium hadijelentése szerint az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán öt fontszakaszon 15 rohamot vertek vissza. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg egy vezetésipontot, egy rádiókommunikációs központot,. négy lőszerraktárt, egy harckocsit, 11 páncélozott harcjárművet, valamint három HIMARS-rakétát és 67 drónt.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint egy Szu-27-es vadászrepülőgépét vasárnap visszafordulásra kényszerített egy, az orosz határ felé közeledő RQ-4B Global Hawk típusú felderítő drónt a Fekete-tenger vizei felett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében három civil életét vesztette, egy pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

Az orosz hadsereg 13 irányított bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyére  és találat ért egy infrastrukturális létesítményt – mondta el Olekszandr Tolokonnyikov, a régió kormányzói hivatalának szóvivője egy tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette az orosz hadsereg négy települést támadott meg a beriszlavi járásban, ahová 11 irányított bombát dobott le. Az oroszok még két bombát dobtak le a megyeszékhely peremvidékén, aminek következtében lakóházak, elektromos vezetékek és egy közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítmény rongálódott meg. Tolokonnyikov hozzátette, hogy a szakemberek már dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője az ukrán közszolgálati televízió szerint arról tájékoztatott, hogy

Herszon városát is nagy erejű robbanás rázta meg délelőtt,

aminek következtében több kerületben megszakadt az áramellátás.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy

vasárnapra virradóra sikeres támadást hajtottak végre drónokkal Oroszország belgorodi területén,

Krasznaja Jaruga településen egy elektromos alállomás ellen, amelyhez orosz katonai létesítmények csatlakoznak. A támadásról videofelvételt is nyilvánosságra hoztak. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz védelmi minisztérium közlése szerint

az éjjel 27 drónt semmisítettek meg Oroszország légterében.

A hírportál helyi kormányzói hivatalok közléseiből készített vasárnapi összefoglalójában azt írta, hogy előző nap az orosz erők kilenc ukrán megyére mértek csapásokat az ország északi, keleti és déli részében. Harkiv megyében két helyi lakos vesztette életét és egy sérült meg, a donyecki régióban úgyszintén két civil halálos áldozata és egy sérültje lett a támadásoknak.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint

az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 880-nal 287 770-re nőtt.

Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és 33 tüzérségi fegyvert.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Minden kétséget eloszlató felvétel: UFO-t videózott az édesanya

mandiner.hu

Kína bejelentette: ENSZ-vizsgálatot követelnek az Északi Áramlat felrobbantása miatt

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak