Létrehozva: 2023.04.24.

Washingtoni dollármilliókkal is kitömik a Soros által támogatott NGO-kat

"Színes forradalom" kirobbantására készülnek?

– Az Európai Unió mellett az amerikai külügyminisztérium is milliárdokkal támogatja a Soros-hálózathoz tartozó szervezeteket.

– A Magyar Nemzet cikksorozata bemutatja a tengerentúlról érkező dollárok felhasználási módját, a kedvezményezetteket és azt is, hogy milyen módon próbál nyomást gyakorolni hazánkra az amerikai adminisztráció.

– Samantha Power volt amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével újra indította tevékenységét Magyarországon az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID), amely dollármilliókkal támogat Soros Györgyhöz közel álló szervezeteket. Politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat” próbál elindítani Magyarországon.

– A USAID vezetője februárban bejelentette, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez.

– Az Egyesült Államok külügyminisztériuma és az alá tartozó USAID a rendszerváltás óta finanszíroz hazai civil tevékenységet, de 2010 után erőteljesebben megnyitotta a pénzcsapokat, és kifejezetten az Orbán-kormány ellen fellépő Soros-hálózatot támogatja.

– Brüsszelhez hasonlóan Washington is felkarolja a magyarországi migrációpárti szervezeteket.

– Félmilliárd forintnak megfelelő összeget folyósított 2014 óta a Társaság a Szabadságjogokért nevű Soros-közeli szervezethez a Sigrid Rausing Trust nevű angol egyesület.

– Az amerikai külügyminisztérium folyamatosan pénzeli a Soros György által is támogatott magyarországi sajtóorgánumokat. 

– A baloldali aktivista, Gulyás Márton által vezetett Partizán csatorna két amerikai pályázaton összesen 67 millió forint nyert el.

Kísértetiesnek is nevezhető az egybeesés, ha sorra vesszük azokat a hazai civil szervezeteket, amelyek az Európai Unió intézményeitől és az Egyesült Államoktól egyaránt jelentős pénzügyi támogatásokat kaptak az elmúlt években. Arra jutottunk, hogy gyakorlatilag ugyanaz a támogatotti kör részesül uniós brüsszeli, illetve washingtoni forrásokból. A közös pont ismét Soros György, vagyis a spekuláns által támogatott szervezetekhez folynak be Amerikából is a guruló dollárok. 

Ismét aktivizálja magát a USAID

A legnagyobb összegek – az utóbbi években nagyjából 1,2 milliárd forint – egyenesen az amerikai külügyminisztérium irányításával működő Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől érkeznek. A USAID évek óta direkt politikai tevékenységet folytat világszerte, így a térségünkben és Magyarországon is. Az utóbbi időszakban azonban fokozott figyelmet fordítanak hazánkra, ami külföldi elemzőknek is feltűnt. A TKP nevű független szerzők hálózataként működő osztrák blog februárban közölt beszámolót arról, hogy amerikai tisztviselők és civil szervezetek a USAID vezetésével kezdtek politikai akcióba hazánkban.

„Itt vagyok Magyarországon. Az egyik országban, ahol a USAID-program újraindult” – jelentette be Samantha Power ezt megelőzően a Twitteren. Power a USAID igazgatója, korábban pedig az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt. Saját bevallása szerint mindennap olyan emberekkel dolgozna, akik erősítik a demokratikus intézményeket, építik a független médiát, támogatják és védik az emberi jogokat. Sok megfigyelő most arra figyelmeztet, hogy a USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat” próbál elindítani Magyarországon.

A 2022. évi országgyűlési választások során az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű szervezet négymilliárd forinttal támogatta a magyar baloldalt, illetve annak szereplőit.

A Magyar Nemzet a napokban arról számolt be, hogy ennek az összegnek több mint kétharmada közvetlenül vagy közvetett módon Soros Györgytől származott. Fontos megemlíteni, hogy az Action for Democracy intézményhálózatának egyik oszlopos tagja a National Endowment for Democracy (NED), amelyet 1983-ban alapítottak az Egyesült Államokban és fő célja a demokratikus folyamatok támogatása a világ országaiban.

A NED éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből, szorosan együttműködik a USAID-del, és kongresszusi felügyelet alatt áll. A NED-et többnyire az Egyesült Államok hírszerzési szerve, a CIA külföldi megjelenési formájának tartják. Ha már a baloldal tavalyi kampányának amerikai finanszírozását említettük, érdemes felidézni, hogy 2019 májusában – nem sokkal az európai parlamenti választások előtt – a Soroshoz közel álló German Marshall Fund (GMF) szervezte meg Márki-Zay Péter későbbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt washingtoni kerekasztal-beszélgetését. A GMF egyik legnagyobb támogatója a USAID és az Európai Bizottság.

A beavatkozási kísérlet nem újdonság, a USAID a rendszerváltás óta tevékenykedik Magyarországon is. A Magyarországnak nyújtandó támogatást az 1989-es Támogatás a Kelet-európai demokráciának című törvényben szabályozták, 1991-ben a USAID megnyitotta magyarországi irodáját. 1991 és 1998 között a USAID több mint 240 millió dollár közvetlen támogatást nyújtott.

Ennek egyik fő eleme így szólt: „demokratikus kormányzást elősegítő programok, amelyek célja a demokratikus intézmények megteremtése, egy aktívabb és fogékonyabb társadalom támogatása, valamint a helyi önkormányzatok támogatása abban, hogy hatékonyabbak, átláthatóbbak legyenek és fogékonyabbak az állampolgárok szükségleteinek kielégítésére”. A USAID magyarországi irodáját 1999-ben zárták be, azóta több mint 4,3 millió dollár támogatás érkezett a budapesti regionális központ határokon átívelő programjain keresztül. Ezek a programok elsősorban a romák integrációjára, a civil társadalmi szervezetek fenntarthatóságára, valamint a rendszerváltással kapcsolatos magyar tapasztalatok megosztására vonatkoztak. Ezenfelül a USAID kulcsfontosságú támogatást nyújtott a nonprofit szektor és a civil szervezetek fejlesztéséhez.

Genderpropaganda amerikai pénzekből

A már említett Samantha Power, a USAID vezetője idén február 11-én írta ki a Twitter-oldalára, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez. A bejelentés nem meglepő, hiszen az évek során az amerikai külügyminisztérium több alkalommal is támogatta őket. Az Amnesty International Magyarország közel 20 ezer dollárt, azaz 7,5 millió forintot kapott egy 2019-ben indult kétéves oktatási programra, amelynek célja az volt, hogy növeljék a tudatos médiafogyasztást és az állampolgárok jogi ismereteit.

A Magyar Helsinki Bizottság szintén kétéves időszakra hatmillió forintban részesült azért, hogy ösztönözze az ifjúság polgári részvételét és az egyéni szabadságjogok védelmét. A Budapest Pride-dal együttműködő Háttér Társaság 5,2 millió forinttámogatást kapott, hogy bemutassa az LMBTQ-közösség magyarországi helyzetének történelmi változását.

Ömlik a pénz a kormányellenes civilekhez

Szembetűnő, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma és az alá tartozó USAID 2010 után ismét erőteljesen megnyitotta a pénzcsapokat és fokozottan támogatja a kormányellenes civil szervezeteket. Már a második Orbán-kormány megalakulásának évében a Soroshoz is közel álló Magyar Helsinki Bizottság 4700 dollár, 1,7 millió forint támogatást kapott egyenlő bánásmód jogi klinikák szervezésére, majd 2019-ben 11663 dollárhoz, 4,4 millió forinthoz jutottak a rendszerváltás 30. évfordulójával kapcsolatos programok szervezésére. A Soros-féle Közép-európai Egyetemnek (CEU) 2014-ben közel 24 ezer dollárt, azaz több mint 8 millió forintot folyósítottaz amerikai külügyminisztérium környezetvédelmi hallgatói csoportok hálózatának kiépítésére.

Szintén a Közép-európai Egyetemnek adott 40 millió forintot az amerikai kormány egy légierő-védelemmel kapcsolatos pályázat során. Még mindig 2014-ben járunk, amikor a Globsecnek (egy pozsonyi székhelyű globális agytröszt – a szerk.) nyújtottak 40 ezer dollár támogatást, hogy Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában megfordítsák a NATO-ellenes közhangulatot.

A Globsec is közel áll Soros Györgyhöz, hiszen már legalább öt alkalommal kapott támogatást a spekuláns alapítványától, az Open Society Foundationstől. A CEU 2019-ben több mint 7 millió forintot kapott az amerikai külügyminisztériumtól propaganda és dezinformációval kapcsolatos workshopok létrehozására, célcsoportnak a vidéki ifjúságot jelölték meg. Később, 2020-ban és 2021-ben is elnyert egy 8,6 millió forintösszegű támogatást, amelyet startup mentorközösség építésére lehet fordítani.

Brüsszelhez hasonlóan Washington is felkarolja a magyarországi migrációpárti szervezeteket. A Soros György által is támogatott Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület két részletben több mint 15 millió forintot kapott az amerikai kormánytól.

Óriási összegek érkeztek a TASZ-hoz

A nyílt társadalom eszmeiségét valló különböző emberi jogi aktivisták bőségesen részesültek amerikai pénzekből. A Bertha Foundation közel 20 millió forinttal támogatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Soros-közeli szervezetet, amelyből különböző területekkel foglalkozó jogászok képzését tudták finanszírozni. Az angolszász világ európai térfeléről is érkeznek pénzek a spekuláns hálózatához. Az angol filantróp szervezet, a Sigrid Rausing Trust 61 millió forintot adott a TASZ-nak intézményi támogatás keretében. Azonban a Sigrid oldalán található információk szerint ennél nagyságrendekkel nagyobb több pénzt kap és kapott a TASZ, hiszen 2014 óta 830 ezer font, vagyis 357 millió forint érkezett, majd 2022 januárjában újabb 252 millió forint jut a magyarországi civil szervezethez.

Egészen konkrét amerikai érdekek képviseletéért is kapnak pénzt hazai civilnek mondott szervezetek. A DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány például 2016-ban 6,6 millió forintban részesült kifejezetten azért, hogy az Egyesült Államok külpolitikai céljainak és célkitűzéseinek megvalósítását támogassák.

Gurulnak a dollárok a kormányellenes sajtóhoz

Az emberi jogi aktivisták és a politikai aktorok mellett a kormányellenes médiát is bőségesen ellátták dollárokkal. Az amerikai adófizetők pénzéből támogatta az amerikai külügyminisztérium a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-t, ami a magát függetlennek valló Telex cége. A 6,6 millió forint összegű támogatás egy 9 hónapig tartó újságírói gyakornoki programot finanszírozott. Célja, hogy fiatal, kritikus és független újságírókat képezzenek Magyarországon. A szintén baloldali, szombathelyi székhelyű Nyugat.hu kiadója, a Nyugat Média és Világháló Egyesület 7,4 millió forintban részesült, amelyet az amerikai–-magyar százéves diplomáciai kapcsolattal összefüggő rendezvényekre költhettek. Szintén a Nyugat.hu 2020-ban 5,3 millió forintot kapott az amerikai kormánytól, amelyet a demokrácia és a helyi nyilvánosság erősítésére fordíthattak. Az amerikai külügy az Egyensúly Intézetet is támogatta 3,7 millió forinttal, amelyet a magyar energiafüggetlenséggel kapcsolatos tevékenységekre fordíthatnak.

Még 2019-ben a Független Újságírók Alapítványa csaknem 7 millió forintot kapott a rendszerváltás 30. évfordulójával kapcsolatos tevékenységre. Fontos megjegyezni, hogy a Független Újságírók Alapítványa közel áll a kormányellenes oknyomozó portálhoz, a Direkt 36-hoz, hiszen utóbbi honlapja szerint közösen fogadják az szja-felajánlásokat.

A Direkt 36-ot működtető alapítvány máskor is kapott támogatást az amerikai kormánytól, 2020 szeptemberében közel 7 millió forintot nyertek egy 1945-höz kapcsolódó történelmi megemlékezéssel foglalkozó programra. A Soros által is támogatott kormányellenes portál, az Átlátszó,illetve annak alapítványa mintegy 5,5 millió forint támogatást kapott 2020. április és december között a Covid–19 média monitoring és álhír-monitoring program részeként az OIP/Zinc Network megnevezésű nemzetközi forrástól. A Zinc Network kormányzati hivatalokkal, így például a USAID-del is szoros kapcsolatban áll.

Szintén Soros Györgyék finanszírozzák azt a K-Monitor nevű online portált, amely 25,6 millió forintot nyert a cseh (de Washingtonban is megtalálható) CEELI Institute-tól egy 2020–2022 közötti programra, amelynek neve: Korrupcióellenes együttműködés kelet-európai országokkal. Szintén a K-Monitor 23,2 millió forintot kapott a már említett NED-től. Az amerikai adófizetők pénzéből működő NED további 46 millió forintot adott a K-Monitornak egy idén június 30-án lejáró programra.

Összeérnek a szálak

Közös uniós és amerikai projektekből is gyakran jut forrás a Soros-hálózat szervezeteinek. Az Emberség Erejével Alapítvány a German Marshall Fund of the United States (GMF) Engaging Central Europe (ECE) alapja keretében új pályázatot hirdetett meg „Új Erősödő Civil Közösségek” néven. A program 22 millió forintos keretösszeggel rendelkezik. Az Emberség Erejével Alapítvánnyal kapcsolatban meg kell említeni, hogy évek óta több millió dollár támogatást kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. Ugyanez elmondható a German Marshall Fundról is.

Az ECE korábbi támogatottjai között megtalálható az Amnesty International Magyarország, a Mérték Médiaelemző Műhely, az Unhack Democracy és a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány. Utóbbi üzemelteti akormányellenes és magát rendszerkritikusnak nevező, szélsőbaloldali aktivistaként megismert Gulyás Márton vezette Partizán nevű videó csatornát. A Partizán 2021 decemberében 15 ezer dollárt nyert a German Marshall Fund és 200 ezer dollárt a „The Foundation for Democracy and Pluralism” meghívásos pályázatán. Ez mai árfolyamon körülbelül 67 millió forint.

A fentiek alapján jól látható, hogy Brüsszel mellett Washington is finanszírozza azokat a civil szervezeteket és sajtóorgánumokat, amelyek Soros György támogatását élvezik.

 

origo.hu

Mutatjuk az újabb, rémisztő lépést a világháború felé – videó

borsonline.hu

Házasság első látásra: Dobta Hildát és máris becsajozott Laci?

magyarnemzet.hu

Áldozatból bűnbak: Tuchel hibája vezetett a Bayern BL-kudarcához Real ellen?

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

origo.hu

Új, ismert barátnője van a Házasság első látásra szereplőjének

travelo.hu

Egyre csak nőni és változni fog Balatonföldvár új látványossága

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Pétert kinevették, ostobaságokat állít

POLITIK

Hazánk Kína negyedik legfontosabb befektetési területe

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást