Létrehozva: 2023.01.05.

Brutális gyógyszerhiány sújtja egész Európát!

A különféle láz- és fájdalomcsillapító készítmények a tengeren túl és az öreg kontinensen is hiánycikknek számítanak.

Szerző Gaál József

Évtizedek óta nem tapasztal gyógyszerhiány lépett fel a világ legfejlettebb részein, köztük Európában és Észak-Amerikában. A két kontinensen jelenleg hiánycikknek számítanak a különféle antibiotikumok, láz- és fájdalomcsillapítók, valamint a gyerekbetegségekre adható gyógyszerek. A kialakult helyzetet számtalan gazdasági, társadalmi és piaci körülmény szerencsétlen együttállása váltotta ki, de minden egyéb faktornál nagyobbat nyom a latba a kínai járvány-helyzet, valamint az arra adott kormányzati válasz.

Amerikában sok helyen már teljesen elérhetetlenek a láz- és fájdalomcsillapító készítmények

Miután Peking megszüntette a híres-hírhedt „zéró Covid” politikáját december közepén, a koronavírus-fertőzöttek száma az egekbe szökött, az emberek pedig pillanatok alatt felvásárolták a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket a távol-keleti országban - írja a francia Le Monde. A hírportál beszámolója szerint a kínai gyógyszerpánik miatt a Kínai Kommunista Párt korlátozta a Paracetamol és az Ibuprofen előállításához szükséges alapanyagok exportját, hogy felpörgessék a belföldi termelést, és kielégítsék a keresletet. Ez a döntés azonban a nagy nyugati gyógyszergyártókat kifejezetten rosszul érintette, ezek a vállalatok ugyanis eddig éppen Kínából szerezték be a két legnépszerűbb fájdalomcsillapító vegyület alapanyagait. Új beszállítókat pedig lényegében lehetetlen egyik pillanatról a másikra találni.

A nyugati országokban tehát a termelés csökkenése gyógyszerhiányhoz vezetett, melyet az elmúlt időszakban kezdődött pánikvásárlás csak tovább erősített. A kialakult helyzetre minden ország másként reagál, a francia kormány például szerdán bevezette a paracetamol online értékesítésének tilalmát. Párizs azt várja a kormányrendelettől, hogy a szűkösen elérhető gyógyszert így csak az fogja megvásárolni, akinek valóban szüksége van rá. 

Németországban Klaus Reinhardt, a német szövetségi orvosi kamara elnöke még december arra kérte az embereket, hogy aki egészséges, adja át a környékén élő beteg ismerőseinek a láz- és fájdalomcsillapító piruláit, csökkentve ezzel a hiányt és a keresletet. Reinhardt azt is hozzátette, hogy a különféle közösségekben el tudna képzelni gyógyszerekre specializált bolhapiacokat is. A helyzet Olaszországban sem túl rózsás, itt ugyanis a láz- és a fájdalomcsillapítók mellett az antibiotikumok, valamint a gyulladáscsökkentésre alkalmas készítmények is hiánycikknek számítanak.

Kanadában és az Egyesült Államokban talán még az európainál is kritikusabb a helyzet. A tengeren túli országokban ugyanis elsősorban a gyermekeknek szánt láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekből merült fel hiány, ami aggódó szülők százezreit eredményezte. Hogy a kialakult helyzetet ne rontsa tovább a pánikvásárlás, a legnagyobb gyógyszertár-hálózatok 1 vagy 2 dobozban maximalizálták az egyszerre megvásárolható gyerekgyógyszerek mennyiségét, az online értékesítést pedig ideiglenesen felfüggesztették.

Fontos elmondani, hogy Kína ibuprofén és a paracetamol termelése is a négyszeresére nőtt december elejéhez képest, és immáron éléri a napi 190 millió tablettát. Ez a mennyiség azonban még mindig nem elég belföldi kereslet kielégítésére, ezért az exportkorlátozások várhatóan februárig biztosan életben maradnak.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

mandiner.hu

Szalah-t úgy kellett lefogni, összebalhézott Kloppal (VIDEÓ)

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába