Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.01.

Jön a légiutas-adó! Ennyit kell fizetned repülésenként

XVIII. kerületi önkormányzat úgy döntött, légiutasadót vezet be január 1-jétől, többek szerint törvényellenesen. Megkérdeztük a jogászt.

A XVIII. kerületi önkormányzat január 1-jétől új adónemet vezetne be: légiutasadóval terhelné a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló magánszemélyeket utazásonként 1000 forinttal. Az adó alól mentesülnének a 18 év alattiak és a XVIII. kerületi lakosok - írja a Világgazdaság.

A döntést a kerületvezetés főként az inflációval és az energiaárak emelkedésével indokolja, de azt is felhozza érvként, hogy a kerület egyes részein a lakosság ki van téve a légiközlekedés okozta zaj- és környezetszennyezésnek (ez egyébként eddig is így volt).

Légiutas-adót vetne ki az utasokra a XVIII. kerületi önkormányzat  Fotó: Kovács Tamás

 

Nem ütközik az extraprofitatadóval 

A rendalkotással kapcsolatos vita során Kőrös Péter alpolgármester azt állította, a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót – ezt a tárca nem erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére. Kőrös emellett azt is mondta, hogy a kettős adóztatás nem valósul meg, mert az extraprofitadó alanya a légitársaság, a légiutasadó esetében pedig a magánszemély. Az adót az első verzió szerint a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek kellene beszednie. A képviselő-testület ülésén ezt azzal indokolták, hogy az idegenforgalmi adót is a szállodának fizeti be a vendég. A tervezet ugyanakkor bevonja az adó beszedésébe a légifuvarozó társaságokat, mert „ők találkoznak először az utasokkal”.

 

Jogszerű-e az ilyen helyi adó?

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a VG-nek rávilágított, bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya.

„Nyilván mindenkinek beugorhat a légitársaságok extraprofitadója. Kérdés, hogy az intézkedés szabályozott közteher-e? Véleményem szerint nem, mivel ezt rendeletben szabályozták” 

– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy nem állapíthatna meg rendeletben kötelezettséget a földi kiszolgálást végző gazdasági szervezet adóbeszedésére vonatkozóan.

 

Nem ellenőrizhetik, hogy ki XVIII. kerületi, és ki nem

A szakember szerint bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. Hozzátette: jogszerű lehet-e az önkormányzat által kijelölt kivételi kör. Csakhogy a szektorra rálátó forrásunk azt mondta a Világgazdaságnak, teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha.

Liszt Ferenc repülőtér
A XVIII. kerületieknek nem kell majd adót fizetniük a repülőtéren   Fotó: Balaton József

 

A kerületben régóta probléma a felszálló gépek zaja

Még Tarlós István regnálása alatt döntöttek arról, hogy éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen megszüntetik a repülőgép-forgalmat Budapest felett. Az akkori intézkedések részeként 1000 eurós zajterhelési díjat is bevezettek a légitársaságoknak. A kiszabott bírságok összegét a Budapest Airport abba az alapba rakja, amelyből a környező házak zajszigetelését pályázat útján végzik. Ugyancsak a zajterhelés visszaszorítása miatt döntött úgy a Tarlós-féle városvezetés, hogy kitiltja Budapestről a Red Bull Air Race versenyeket.

 

Csoport szerveződött a zajterhelés csökkentéséért

Annak ellenére, hogy 2019 őszétől megszüntették az éjszakai repüléseket Budapest felett, még mindig jelentős zajtól szenvednek a főváros lakosai. A Közösség a Csendesebb Dél-budapesti Légtérért Facebook-csoport képviselőj,e Miskei Gábor lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt 4-5 évben számos lakossági megkeresés és panasz ment a Hungarocontrolhoz és a légügyi hatósághoz. Ennek ellenére egyetlen érdemi választ sem kaptak a benyújtók. Ezért a csoport képviselői tárgyalásokat kezdtek a csepeli és a budafoki önkormányzattal, hogy megoldást találjanak a zajterhelés csökkentésére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

metropol.hu

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

mandiner.hu

„Te bohóc, szánalmas vagy, húzz el!” – most lett elege a Veszprém szurkolóinak, tüntetni fognak

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér