Létrehozva: 2022.04.13.

Hatékony és rendezett volt a választás lebonyolítása

A Judicial Watch elkészült a magyaroroszági választásokról szóló zárójelentésével.

Szerző Ripost

A Judicial Watch elkészült a magyaroroszági választásokról szóló zárójelentésével, amely megállapítja: hattagú választási megfigyelői missziójának tapasztalatai szerint az április 3-i országgyűlési választások és népszavazás lebonyolítása hatékony és rendezett volt, figyelemre méltó esemény nem történt.

A Judicial Watch delegációját olyan ügyvédek vezették, akik korábban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumában foglalkoztak választási ügyekkel, ahol fő feladatuk tagállami és szövetségi választások lebonyolításának felügyelete volt. Emellett voltak a delegációnak olyan tagjai is, akik korábban a Judicial Watch kötelékében végeztek választási megfigyelést.

A Judicial Watch képviselői a választás napján Budapesten és környékén 52 szavazókört figyeltek meg, 27 helyszínen és sehol nem tapasztaltak említést érdemlő fennakadást, problémát. A magas, 70 százalék körüli országos részvételi ellenére a szavazásra várakozó sorok általában rövidek voltak, és a várakozási idő csak ritkán haladta meg a 15 percet. Úgy tűnik, az a magyar választási gyakorlat, miszerint a minden pártnak minden szavazatszámláló bizottságban lehet delegáltja, hozzájárult ahhoz, hogy a választást zavartalanul lehessen lebonyolítani. A jelentés szerint a szavazás lebonyolítása sok szempontból hatékonyabb volt, mint amit a misszió tagjai az Egyesült Államok egyes részein korábban tapasztaltak.

A Judicial Watch megfigyelési módszertana annak vizsgálatára helyezi a hangsúlyt, hogy megfelelően gyakorolható-e a választójog, azaz a polgárok könnyen leadhatják-e a szavazataikat, amelyek egyenlő súllyal esnek latba. A megfigyelők különösen a választások napján felmerülő konkrét problémák és visszásságok rögzítésére összpontosítanak, mint amilyen a törvénytelen szavaztatás, a szavazásra vonatkozó szabályok önkényes módosítása, agresszív szavazási segítségnyújtás, a szavazólapok szabályszerűtlen kezelése, a szavazók megfélemlítése, összetűzések, valamint a szavazók „eltérítése”, ami akkor áll fent, ha nem megengedhető, hogy szavazzanak, hiszen nincs náluk a személyazonosságukat igazoló dokumentum.

A Judicial Watch megjegyzi, módszertana eltér más nemzetközi választási megfigyelők által alkalmazott megközelítésektől, akik gyakran ideológiai értékítéletek alapján bírálták a magyar választásokat olyan kérdésekben, mint a média elfogultsága, a negatív kampány, a kampányfinanszírozás vagy a női jelöltek aránya. A jelentés szerint „ezekkel a kérdésekkel inkább a médiának kell foglalkoznia, nem pedig a választási megfigyelőknek”.

„A nemzetközi baloldal ellepte Magyarországot, hogy megpróbáljon vitát generálni ellenfelük, Orbán Viktor megválasztásának legitimitásáról. Ezzel szemben a Judicial Watch választási szakértői, megfigyelői gyakorlatilag semmilyen problémát nem észleltek a magyarországi választások lebonyolításában” - jelentette ki Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke.

Mindent szabályosnak talált a választás megszervezésével és technikai lebonyolításával kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálóbizottsága

írja honlapján a szervezet. 

Kijelentették, hogy demokratikus választás volt, megfelelő jogi körülmények között. A szervezet 45 országból 312 megfigyelőt delegált.

A szavazóhelyszíneken jól szervezettséget és békességet tapasztaltak, bár több helyen szűkös volt a tér. 

A népszavazással kapcsolatban azonban hiányolták a kiegyensúlyozott tájékoztatást, a bizottság szerint több információra lett volna szükségük az embereknek.

A vizsgálat megfogalmazták azt a kritikát is, hogy elég negatív hangvételűre sikeredett a kampány és sok volt a személyeskedés is. Az utóbbi időszakban pedig kevés szó esett a programokról, inkább a háborús helyzet került előtérbe.

Hermann Tertsch emlékeztetett: Brüsszelben az arrogancia ült tort a brexit után is, és nem tudnak mit kezdeni azzal az uniós elit tagjai, hogy egyes tagállamokra – köztük Magyarországra – nem tudják ráerőltetni az agendájukat és a már-már leninista társadalommérnökösködést. „A nemzeti választások ugyanis megvédhetik ettől az embereket. Ez történt tegnap Magyarországon is” – fejtette ki a spanyol EP-képviselő.

Konzervatív reneszánsz jöhet Európában

Ezután Lord James Wharton arról beszélt, hogy a brexit után is kiderült: a progresszív oldalon mindent tolerálnak a politikai ellenvéleményen kívül. Emlékeztetett rá, hogy mennyire nem tudták elfogadni az Egyesült Királyságban tartott referendum eredményét a vesztesek, akik a népszavazás után is még éveken keresztül próbálták megakadályozni a brexitet. Hozzátette: ha a következő uniós választások változást hoznak, a jelenlegi brüsszeli garnitúra nem fogja elfogadni a demokratikus döntést, és minden alternatív eszközzel akadályozzák majd a változást. Azok, akik azt állítják, hogy hisznek a demokráciában, bármikor készek aláaknázni, ha a választásokon nem az általuk várt eredmény születik – vélekedett a brit konzervatív politikus.

Paolo Borchia szerint a vasárnapi magyar választás egy konzervatív reneszánsz kezdete lehet Európában.

A választóknak tudniuk kell, hogy van megbízható alternatíva az európai fősodorral szemben

– vélekedett az olasz politikus, és hozzátette: az Európai Néppárt azt kérte a konzervatív, jobbközép szavazóktól, hogy jussanak konszenzusra a baloldallal, és fogadjanak el liberális eszméket. Ezért egy jobbközép alternatívát kell felmutatni az EPP-vel szemben a következő EP-választásokon. Ehhez viszont meg kell szüntetni a széthúzást a valódi jobboldali erők között – húzta alá a Lega EP-képviselője.

Mindent szabályosnak talált a választás megszervezésével és technikai lebonyolításával kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálóbizottsága. Leadta jelentését az Ordo Iuris jogi kutatóintézet és a Collegium Intermarium választási megfigyelői missziója is.

A választás lebonyolítását meghatározó szabályok teljes körű vizsgálatát, a választási folyamat gyakorlati végrehajtását és annak minden szintjén történő ellenőrzését, majd az április 3-án 60 választási bizottságban végzett megfigyelést követően megállapították: hogy a parlamenti választások és a népszavazás megfeleltek valamennyi helyi és nemzetközi szabványnak, a választásokra vonatkozó alapelveknek, és hatékonyan biztosították az általános, közvetlen, titkos, szabad és egyenlő szavazást. 

A választás napján nem merült fel olyan körülmény, amely sértette volna a tisztességes és szabad szavazást 

– tájékoztattak közleményükben.

A választási rendszerrel kapcsolatban azt közölték, hogy azok megfelelnek a pluralizmus, a stabilitás, a szabad véleménynyilvánítás és a semlegesség követelményeinek, és biztosítják a választás ellen benyújtott panaszeljárások lehetőségét.

A választások átláthatóságának növelése érdekében azonban 

ajánlották a szavazóurnák egységesítését szilárd anyagból, például műanyagból készült zárt, átlátszó dobozok használatával.


A népszavazással kapcsolatban megjegyezték: 

a kampány az Ukrajna elleni orosz invázió miatt veszített jelentőségéből a közvélemény szemében. Ha nem tört volna ki a háború, a közbeszéd minden bizonnyal jobban összpontosított volna erre a témára.

Bár a politika minden oldala azt állítja, hogy a médiamegjelenések egyenlőtlenek, az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki pártokat támogató, vezető magántulajdonú médiumok széles skáláját ellensúlyozza a kormánypárti szemléletet jobban támogató, feltörekvő magánmédia-szektor, 

Egy 2021 harmadik negyedévében végzett felmérés szerint a magyar közönség 81,6 százaléka fogyaszt kormánypárti, 80,6 százaléka pedig kormánykritikus médiát. 

A kizárólag kormánypárti sajtótermékeket fogyasztók aránya 5,7 százalék, ami jelentősen alacsonyabb, mint a kizárólag kormányellenes médiát fogyasztók száma (9,2 százalék). A statisztikák a megfigyelők szerint a médiapluralizmus növekedését jelzik.

Aggodalomra ad okot azonban néhány, az elmúlt egy hétben történt eset, melyek mellett a nemzetközi megfigyelőknek nem szabad elmenniük: múlt héten a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) több online portálját is feltörték. A kampányhajrában a Fidesz honlapját ismeretlen meghekkelték, blokkolták. Vélhetően törvénytelenül megszerzett adatbázis segítségével mintegy egymillió embert értek el az ellenzéki kampányközpont üzemeltetői, a szavazókat illegális sms üzenetekkel zaklatták, mely eset nem csak választójogi, adatvédelmi, hanem büntetőjogi konzekvenciákat is magával vonhat – olvasható a jelentésben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.