Létrehozva: 2022.04.09.

Baloldali képviselők sora mondhat búcsút a politizálásnak

Több ismert baloldali jelölt is elbúcsúzhat az országos politikától a választási eredmények alapján.

Szerző Ripost

Márki-Zay Péter április 3-án tíz órakor politikai hulla lesz – jósolta Lázár János (Fidesz–KDNP) szombaton. Végül – Csongrád-Csanád megye négyes számú választókerületében – Lázár János, magas részvétel mellett, majdnem hétezer szavazattal kapott többet, mint a baloldal képviselő-, illetve miniszterelnök-jelöltje. Ám nem Márki-Zay az egyetlen a baloldalon, akit utolért a politikai vég, számos ellenzéki politikus kiesett a parlamentből, vagy „csak” lesújtó vereséget szenvedett.

Gyurcsány Ferenc büntetett előéletű, illetve jelenleg is büntetőeljárás alatt álló ügyvéd barátja, Czeglédy Csaba Szombathelyen indult a képviselőségért, azonban ő is alulmaradt Hende Csabával, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben, aki a szavazatok kicsivel több mint ötven százalékát vitte el Vas megye első számú választókerületében. A milliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédynek így nem lesz mentelmi joga.

A szocialista Korózs Lajos kiesett a parlamentből. Az álmentőssel forgatott videóról elhíresült Korózs a szavazatok huszon-nyolc százalékát tudta csak megszerezni Heves 3. számú választókerületében, szemben ellenfelével, a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Zsolttal, aki az összes szavazat 59 százalékát szerezte meg, ezzel megnyerve a körzetet.

A prominens baloldali politikusok közül Szél Bernadett, aki Pest megye 2. számú választókerületében indult, ezen a választáson sem tudott győzni, ezzel ki is esett a parlamentből. Az előző választás alkalmával Csenger-Zalán Zsolt volt az ellenfele a kormányzópártok színeiben, akkor hajszállal kapott ki, most azonban Menczer Tamás külügyi államtitkár kétezer szavazattal utasította maga mögé.

Menczer a szavaztok negyvenhét százalékát szerezte meg. Az egyik, arányaiban legnagyobb vereséget Kis-Szeniczey Kálmán szenvedte el, aki mindössze a szavazatok huszonnégy százalékát tudta elhozni Lezsák Sándortól, a Fidesz–KDNP jelöltjétől Bács-Kiskun négyes számú választókörzetében.

Az országgyűlési választás legnagyobb vesztese Jakab Péter és a Jobbik. A négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest megközelítőleg kilencszázezer szavazójuk morzsolódott le, az egyéni eredmények alapján pedig a párt mind a négy frakcióvezető-helyettesét elveszíthette.

A karlendítős botrányba keveredő Szilágyi Györgynek a külföldi szavazatok okán még matematikai esélye van fordítani, de Csányi Tamás, Nunkovics Tibor és Magyar Zoltán egyaránt kikapott a választókerületé­ben. Rajtuk kívül a korábban egyéniben is nyerő Rig Lajos és Kálló Gergely, valamint Steinmetz Ádám, Stummer János, Potocskáné Kőrösi Anita, Gyüre Csaba és Ander Balázs is távozhat. A Jobbik ezzel a párt korábbi mandátumainak majdnem kétharmadát elveszítette.

Értékelte az országyűlési választások végeredményét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szombat délelőtt tartott beszédében elismerte, hogy a baloldal az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Emellett a pártelnök Márki-Zay Pétert, a szivárványkoalíció közös miniszterelnök-jelöltjét is kritizálta, ugyanakkor megvédte a csúfosan leszerepelt Jobbik elnökét, Jakab Pétert.

– Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal. A vereség megrendítő – közölte Gyurcsány Ferenc szombat délelőtt tartott, az országgyűlési választást értékelő beszédében. 

Mint ismert, a kormánypártok elsöprő győzelmével szemben a választáson közösen induló baloldal történelmi bukást könyvelhetett el, mivel a hatpárti (DK, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd és Momentum) választási koalíció jelen állás szerint mindössze 55 képviselői hellyel rendelkezik, és a korábbiakhoz képest közel egymillió szavazót vesztettek el.

Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem kell feladni az összefogás gondolatát. Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy 

aki azt állítja, hogy  jobb lett volna szétmenni, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből.

– Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni – jelentette ki Gyurcsány, utalva Márki-Zay Péternek egy korábbi kijelentésére, amikor a szivárványkoalíció kormányfőjelölte azt mondta, a hat párt egyes vezetői nem álltak be mögé teljes meggyőződéssel. 

Továbbá a pártelnök védelmébe vette a Jakab Péter vezette Jobbikot is, mivel szerinte megalapozatlan az a vád, hogy az egykori radikális párt többet vitt, mint hozott a baloldali összefogás számára. 

Megjegyzendő, hogy a Jobbik a 2018-as választással ellentétben egyetlen egyéni körzetet sem tudott megnyerni, és elvesztették a mandátumaik kétharmadát.

A tavaly ősszel lezajlott baloldali előválasztásról és a miniszterelnök-jelölti versenyről szólva Gyurcsány felhívta a figyelmet arra, hogy annak nagyon sok tanulsága van, amit érdemes levonni, mielőtt esetleg azt újra használnák.

– Az előválasztási kormányfőjelölt-választás kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás, azaz a pártokéból – emlékeztetett Gyurcsány. 

Mindez rámutat arra, hogy ha a baloldal megnyerte volna a választást, akkor Márki-Zay Péternek, a közös miniszterelnöknek saját párt nélkül rendkívül szűk mozgástere lett volna a saját elképzeléseinek véghezvitelére.

Emellett szóba került, hogy Márki-Zay Péter – akinek a nevét a beszéde során egyszer sem ejtette ki a DK elnöke – korábban többször is a baloldal leváltásáról beszélt, amit Gyurcsány öngyilkosságnak nevezett, mivel képtelenségnek tartja, hogy egy leendő miniszterelnök-jelölt ezt az ambíciót tűzze ki, miközben a baloldalt kellene győzelemre vezetnie.

Valójában egyvalaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt

 – emlékeztetett Gyurcsány.

A múlt vasárnap lezajlott országgyűlési választás óta folyamatosak az üzengetések a baloldalon, Gyurcsány Ferenc már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert jelölte meg a kudarc okozójának, ahogy Jakab Péter is a hódmezővásárhelyi polgármestert okolta a bukásért, miközben Márki-Zay azt állította, Gyurcsány a Fidesz legnagyobb fegyvere.

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) legfrissebb adatai szerint átlépte a hárommilliót a kormánypártokat támogatók szám, mivel a levélszavazzással és az átjelentkezéssel szavazók voksait folyamatosan összesíti az NVI. 

A szombat délutáni adatok szerint így már 3 004 728 szavazat érkezett a Fidesz-KDNP országos listájára. Ez 54,61 százaléknak felel meg, ami arányaiban még a 2010-es, földcsuszamlásszerű jobboldali győzelmet is felülmúlja.

Mint ismert, negyedik országgyűlési győzelmét aratta a Fidesz–KDNP vasárnap. A pártszövetség 2010-ben még a kétfordulós választási rendszerben került kormányra, azt követően, 2014-ben az ellene önállóan induló baloldali pártokkal szemben győzött, 2018-ban a részlegesen, míg idén a teljesen egyesült baloldalt győzte le.

A kormánypártok győzelmével szemben a választáson közösen induló baloldal történelmi bukást könyvelhetett el, mivel a hatpárti (DK, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd és Momentum) választási koalíciónak, az Egységben Magyarországért országos listájának a támogatottsága 

még a kétmilliót sem érte el, jelenleg 1 867 994 szavazatot kaptak, ami 33,95 százalékos eredményt jelent.

A szavazatszámok változása azért történhet meg, mert a múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy az a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a szavazatokat pénteken kezdték el összegyűjteni, és átadni az egyéni választókerületi választási irodáknak.

 

Húsz éve nem volt ilyen választás, amit ennyire benéztem volna, ezt intellektuálisan is fel kell dolgoznom 

– nyilatkozta Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester tanácstalan, mi az, amit ennyire nem értettek, és véleménye szerint gyorsan nem is lehet megtalálni a kiutat. Arra a kérdésre, lenne-e még miniszterelnök-jelölt, Karácsony azt válaszolta: fogalma sincs, nem hiszi, mert ez annyira távolinak tűnik. Szerinte az a kérdés inkább: le lehet-e váltani ezt a rendszert parlamenti választással. Azt is elmondta: nem bánta meg, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztáson. Karácsony hozzátette, országgyűlési mandátumát visszaadja, Szabó Rebeka lesz helyette képviselő.

Karácsony közölte azt is: jövő héten lesz az önkormányzati ciklus közepe, 

ezért számot vetett magával, és arra jutott, hogy büszke a mérlegére, csakúgy, mint arra, hogy Budapestet mégiscsak elhozta az ellenzék.

 A főpolgármesteri mozgásterével kapcsolatban nem tudja, mi lesz, mert parlamenti kétharmados többséggel bármit meg lehet változtatni, de ezzel nem is szeretne foglalkozni. Annak, hogy Orbán Viktor máris belengette a városligeti munkák folytatását, Karácsony szerint az volt az értelme, hogy a miniszterelnök megmutassa, ki az úr a háznál.

Még hogy húsz éve nem volt olyan választás, amit ennyire benézett volna? Nézzük a tényeket!

A fővárosi Fidesz frakció Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely kijelentésére. Mint írják: Karácsony már a 2018-as választásra készülve is eléggé elkalkulálta magát. Többek között 2017-ben úgy beszélt magáról az Azonnalinak, hogy jövőre ő lesz a miniszterelnök. A szavazás napján meg is szakértette, hogy a magas részvétel a baloldalnak fog kedvezni. Ehhez képest pártjának sikerült 12%-ot elérnie, a Fidesz-KDNP pedig kétharmados többséget kapott.

A fentiek mellett Karácsony 2020. júliusában azt is közölte: „Nem indulok az előválasztáson.” Ennek ellenére, majd rá egy évre mégis elindult, hónapokig hirdették plakátjai, hogy csak vele valósulhat meg a kormányváltás. Majd, mivel unta az egészet, végül visszalépett, saját szavaival „elütötte a villamos”. A poszt kitér arra is, hogy Karácsony visszalépett és beállt Márki-Zay mögé, mert a főpolgármester szerint ő lesz az, aki képes egyesíteni a pártokat és a szavazókat. Idén márciusban pedig az alábbi „prognózist” adta Karácsony, újra az Azonnalinak: „Teljes hülyeség, hogy nincs esélye az ellenzéknek!” Hozzáteszik: Karácsony Gergely politikai elemzőként dolgozó szociológus volt, mielőtt politikus és főpolgármester lett. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

SUV-nak álcázott garzon, ami már zöld rendszámmal is elérhető – Skoda Kodiaq II menetpróba

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

life.hu

Biztos, hogy eddig te is rosszul készítetted a bolognait - legendás séf árulta el, mi a hiba

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába