Létrehozva: 2023.12.31.

Így védd a kutyád a szilveszteri tűzijátéktól

Az év utolsó napja a bulizásról és a tűzijátékozásról szól; aminek az állattulajdonosok nem örülnek. Mutatjuk, hogyan tudod megvédeni a kutyát szilveszterkor a petárdázástól, tűzijátékoktól!

Január elsején tele van a Facebook elkóborolt kutyákról szóló bejegyzésekkel, hiszen kedvenceink számára a tűzijáték nem ünnep és vidámság, hanem komoly fenyegetés is lehet, ezért sok eb szilveszterkor világgá megy. A kutyák hallása sokkal kifinomultabb, a robbanások ráadásul váratlanul is érhetik őket, így még egy olyan kutya is halálra rémülhet, amelyik egyébként például a mennydörgéstől egyáltalán nem fél. A kutyát szilveszterkor tehát érdemes megvédeni a hang- és fényhatásoktól, még akkor is, ha egyébként nem félős. Még akkor is érdemes óvintézkedéseket tenni, ha az előző években nem volt gond az év utolsó napján, hiszen sok kutyában az évek múlásával kialakulhat a félelem. Mutatunk néhány tippet, hogyan tudod megvédeni a kutyát szilveszterkor, és hogyan lehet állattulajdonosként is élvezetes az ünnep.

Érdemes megvédeni a kutyát szilveszterkor a hangoktól, fényektől.
A legjobb nem kitenni a hang- és fényhatásoknak a kutyát szilveszterkor. / Fotó: sanjagrujic / Shutterstock (illusztráció)

1. Ha lehet, maradj otthon vele

A szilveszteri bulit a kutyatulajdonosok egy része inkább kihagyja, és nem véletlen: teljesen egyedül hagyni otthon ilyenkor nem tanácsos a kutyát még akkor sem, ha nem az udvaron, hanem a házban lenne éjszaka. Ha elmész éjjelre, bízd rá valakire a kedvencedet, akit ismer, és akiben megbízik; így sokkal nyugodtabban vészeli át a szilveszter éjszakát.

2. Vidd el egy nagy sétára még délután

Sokkal nyugodtabb marad a kutya az esti tűzijátékozás alatt, ha napközben lemozogja a felesleges energiáit, ezt pedig egy kiadós, élménydús sétával tudod elérni. Fontos, hogy olyan nyakörv legyen rajta, amiből biztosan nem tud kibújni, hiszen sokszor már délután megkezdődik a durrogtatás, és ijedtében lehet, hogy el akar futni. Ha vannak kutyabarátai, hagyd, hogy játszanak egy nagyot; de a pórázról csak zárt helyen engedd el!

3. Engedd be a házba

Ezen az éjszakán még azt a kutyát is érdemes bent tartani, akinek egyébként a kert az otthona, hiszen, ha nagyon megijed a hanghatásoktól, akár meg is szökhet. Alakíts ki neki odabent egy biztonságos kuckót, ahol hallja a hangotokat, és a közeletekben lehet, és ahol nem látja a fényeket, nem, vagy csak tompán hallja a durranásokat.

Two,Scared,Or,Afraid,Puppies,Dogs,Hide,Behind,A,Green
Ha elbújik a kutya, várd meg, míg előjön, ne piszkáld a búvóhelyén. / Fotó: smrm1977 / Shutterstock (illusztráció)

4. Maradj nyugodt és higgadt

Még így is lehet, hogy pánikba esik a kutyád egy közeli rakéta hangjától, vagy egy nem messze eldurrantott petárdától. Ilyenkor fontos, hogy maradj nyugodt, hiszen az idegességed átragadhat rá. A szakértők a simogatást, vigasztalást nem javasolják akkor, amikor fél a kutya; ilyenkor inkább beszélj hozzá, és ha megnyugodott, akkor simogasd meg, vagy adj neki a kedvenc jutalomfalatjából. 

5. Szűrd ki a zajokat

Ereszd le a redőnyöket, azzal is védheted a kutyát szilveszterkor a hangoktól, de tehetsz be kellemes, nyugodt zenét is a kutyádnak, sőt, léteznek olyan zenék is, amiket kimondottan a kutyák megnyugtatására állítottak össze – érdemes kipróbálni, hátha jó hatással van a te kedvencedre is. Sok kutya szeret tévét nézni, nyugodtan kapcsold be neki; a lényeg, hogy tereld el a figyelmét a kinti hangokról.

6. Fontold meg a nyugtatót

Ha tudod, hogy a kutyád minden évben extrém ideges a tűzijátéktól, és pánikol, beszélj az állatorvosoddal arról, hogy milyen nyugtatótablettát adhatsz neki. Érdemes növényi alapú tablettákban gondolkodni, rengeteg kutyának segítenek átvészelni ezt az éjszakát, és nincsenek olyan mellékhatásaik, mint a kémiai szereknek.

7. Próbáld ki a nyugi-csomót

Sok kutyás esküszik erre a módszerre, hiszen a kötés olyan pontokon nyomja a kutya testét, ami megnyugtatja őt, és biztonságérzetet adsz. Sállal, kendővel is elkészítheted, a videóban szereplő módon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!