Létrehozva: 2023.07.02.

Tárcsás hús az új őrület

Leleményes nép a magyar, a vidéki meg pláne! Mindent hasznosít, még a szántáskor használt boronatárcsát is. A kerek formájú széles fémlapokon nyílt tűz fölött isteni fogásokat lehet készíteni.

Szerző Sors Edina

Bedurrant a grillszezon, előkerültek a rácsok, izzik a faszén, végre szabadban készülnek a finomabbnál finomabb fogások! De van ám még egy csoda a rutinos kerti sütögetők tarsolyában, ez pedig nem más, mint a tárcsa, ami valójában egy mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett borona része. A boronálásról talán mindenki hallott, ez egy talajmegmunkálási feladat, amit aratás után vagy vetés előtt mindig el kell végezni.

Camping,Food,-,Barbeque,Outdoor,In,Summer,Camp
Fotó: aaltair

Így lesz a tárcsából tepsi

A szolgálatból kivont boronatárcsából némi átalakítást követően príma gasztronómiai szakeszköz válik. Hogyan? Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd igény szerint felcsiszolják a felületét, végül lábakat, furatokat, füleket kap, hogy biztonságosan lehessen a tűz fölé rakni. Annyira népszerű lett a grillezés ezen módja, hogy a barkácsáruházak árulni kezdtek a boronatárcsához hasonló eszközt, méghozzá kicsavarozható lábakkal. Ez rendkívül praktikus megoldás, hiszen fontos, hogy a balesetek elkerülése érdekében a tárcsa fixen álljon, ne billegjen.

Mehet rá minden!

A tömör fém tárcsa egész felülete igen gyorsan átforrósodik a tűz fölött, tisztességes vastagsága miatt pedig képes megtartani és hirtelen leadni a hőt – ezek a tulajdonságok nagyon is jól jönnek sütés közben. A felhevült fémfelületen pillanatok alatt ropogós kéreg sül a húsokra, miközben odabent omlós, szaftos marad a pecsenye. A szeletelt és bepácolt húsok mellett nagyobb darabokkal is próbálkozhatunk, sőt a tárcsa szalonna, csontos húsok - például tarja, csirkecomb, csirkeszárny, bárányborda - sütésére is alkalmas. Húspogácsa, így csevapcsicsa és miccs sütéséhez pedig nem létezik jobb felület, mint a boronatárcsa! Az pedig egyértelmű, hogy a grillzöldségek: padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika gyönyörűen megpirulnak a vaslapon. És most mindenki kapaszkodjon meg: a tárcsa még sűrű pörköltek, raguk készítéséhez is szuper. Fantasztikus fogásokat lehet rajta alkotni!

A legszuperebb magyar tárcsás ötletek

A profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája nevű Facebook-csoportban a minap valaki megkérdezte, hogyan kell használni a tárcsát. Záporoztak a jobbnál jobb tárcsás ötletek. Ezekből szemezgettünk:

„Bármilyen pácolt húshoz jó a tárcsa! Jól be kell kenni zsírral a felületét, szélén a husit, közepén a köretet lehet megsütni.” (Adri)

„Még palacsintát is készíthetünk rajta, de csirkemellet a legegyszerűbb! Érdemes a szélén sütni! A csontos húst, vagy a sertést inkább középen. A csípőset utoljára kell hagyni.” (Vivien)

„Én készítettem már chilis babot is tárcsán! De mindenféle bepácolt húst, hurkát, kolbászt, sőt, még krumplit is lehet rajta sütni!” (Rozália).

„Mi húst és krumplit sütöttünk. Pici olaj a közepére, amibe belehúzzuk a húst, majd a tárcsa oldalára húzzuk, ott sül… Néha ismételjük. A tarja gyorsan kész.” (Ákos)

„Sült krumpli, kolbász húsos szalonna, tükörtojás, csirkecomb, stb… Én már szinte mindent készítettem rajta. Télire a padlizsánt is ezen sütöm. (Angéla)

„A húst olajos lébe kell pácolni 24 órára, így sütéskor finom omlós lesz. A páclébe mehet: olaj, sör vagy bor, fűszerek, mustár, ketchupízlés szerint fokhagyma és só.”(Zoltán)

„Épp tegnap vettem egy tárcsát, és este ki is próbáltuk. Tarja, grillkolbász, császár sült benne. A végén felkarikázott hagyma. Zseniális lett a vacsora!” (Györgyi) 

Fotó: Olvasói fotó

„Minden jó vele!” (Béla) 

„Nagyon finom a rajta készült lecsó, a végén leöntve, sok-sok tojással, a család kedvence. Mehet bele kolbász is!” (Molnárné)

„Mi az idén kezdtük. Csirkemell girosz fűszerrel, tarja pedig sertésfűszerrel állt néhány órán át, majd a tárcsán parádésra sütöttük.” (Betti)

Fotó: Olvasói fotó

„Az a lényeg, hogy az elején csináljunk egy nagy rakás parazsat. Ha kellően forró a tárcsa, indulhat a sütögetés! Kevés száraz fa kell a tárcsa alá, hogy ne legyen nagy füst. Még egy jó lecsót is össze lehet dobni rajta!” (Mónika).

„Mi tócsnit szoktunk tárcsán sütni, illetve bő olajban ropogós pácolt csirkeszárnyat, de bármilyen husi sütésére jó!” (Géza)

„Aki igazán jót akar, pirítson kenyeret a tárcsán! Na, az valami csoda!” (Olga)

„Bármilyen húst lehet tárcsázni, a középen összegyűlt zsiradékban megsül a krumpli is!” (Andrea) 

Fried,Potatoes,On,A,Fire,Or,Grill,At,A,Picnic.
Fotó: Den Rozhnovsky

„A bolti tárcsákkal az a probléma, hogy nagyon vékony anyagból készülnek…” (Attila)

„Nagyobb társaságnak sütöttünk 60 tojásból parasztrántottát, remek lett! (Mária)

„Ananászos csirkemellet” (Bernadett)

 

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

mandiner.hu

Idegesek a Fehér Házban: nem számítanak ukrán sikerre

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

OTTHONKA

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt