Létrehozva: 2023.01.24.
Módosítva: 2023.01.24.

Életmentő funkció került az Apple iPhone 14-be (x)

A vészhelyzetben automatikusan intézkedő funkció a legújabb Apple Watch-ban is helyet kapott. Lehet, hogy te nem tudod hívni a 112-t, de a telefonod igen!

Amikor valaki súlyos balesetet szenved, minden másodperc számít. Sokszor a szó szoros értelmében élet és halál kérdése, hogy fel tudjuk-e hívni a mentőt és el tudjuk-e mondani, hol van szükség a segítségükre.

Sajnos azonban minél nagyobb a baj, annál jellemzőbb, hogy nem tudjuk felhívni a 112-őt: ilyen esetekben jön jól az iPhone 14 új szolgáltatása. 

 

Ha a telefon azt észleli, hogy ráfutásos balesetet szenvedtünk, ütköztünk vagy felborultunk, azonnal akcióba lép. Automatikusan tárcsázza a mentőket – a tulajdonosnak pedig csak akkor kell cselekednie, ha azt szeretné, hogy az iPhone mégse indítsa el a hívást. 

Több mint egymillió órányi adat alapján dönt a készülék

De honnan tudja a legújabb iPhone 14, hogy balesetet szenvedtünk és pontosan mi történt? Egyrészt a giroszkóp segítségével, vagyis a telefon helyzetéből következtet: ha hirtelen irányváltást érzékel, az már felveti a gyanút, hogy esetleg baj lehet.

A másik kulcs a telefonban található gyorsulásmérő: ha az irányváltáshoz hirtelen sebességcsökkenés is társul, még valószínűbb, hogy balesetről van szó. Szerepet kap emellett az iPhone 14 beépített barométere is, ami képes érzékelni, ha kinyílnak a balesetet szenvedő kocsi légzsákjai.

Segít az iPhone mikrofonja is: ha extrém zajokat észlel, szintén erősíti a gyanút, hogy a telefon tulajdonosa balesetet szenvedett.

A sok-sok adatot végül valós vezetési, illetve ütközések során összegyűjtött adatokkal veti össze az iPhone 14. A gyártó szerint egymillió órányi adat alapján nem csak azt képes megmondani, hogy baleset történt-e, de azt is, milyen jellegű volt az ütközés és milyen felépítésű autóban (például SUV vagy pickup) ül a tulajdonos.

Forrás: https://www.apple.com/hu/iphone-14/ 

Az új Apple okosórák is megkapták a funkciót

Az életmentő funkciót az iPhone 14 telefonnal egy időben bemutatott Apple Watch 8-as szériába tartozó okosórák is megkapták. Az órák ráadásul nem csak az autós ütközéseket, de a sportolás közben bekövetkező nagyobb eséseket is figyelik – és ha kell, ilyen helyzetekben is akcióba lépnek.  

(X)

 

origo.hu

Valóra vált a férfiak álma: a világ legszexisebb sportolónője ott lesz a párizsi olimpián

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

metropol.hu

Áll a bál a Bajnokok Ligájában! Kinyírta a bíró a PSG-t?

hirtv.hu

Átfogó támadásba kezdett Oroszország

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

hirtv.hu

Paláver – Rost Andrea egyelőre megúszta: Magyar Péter arra utasította a világhírű énekest, hogy tempósabban énekeljen + videó

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-