Létrehozva: 2022.11.01.

Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?

A tojás az egyik legegészségesebb reggeli; de vajon számít, hogyan készíted el? Hogyan hasznosulnak legjobban a benne lévő tápanyagok, keményre főzve, vagy lágytojásként? Ennek jártunk utána.

A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből. Erre a legjobb a tojás, hiszen ez az egyik legtáplálóbb étel: az egyik legjobb fehérjeforrás, emellett bőven tartalmaz aminosavakat, plusz káliumot, nátriumot, foszfort, A-, D-, K- és E-vitaminokat is. Így hát érdemes tojásreggelivel indítani a napot; de vajon számít, hogyan készíted el? Nem mindenki szereti ugyanúgy, van, aki a rántottára esküszik, mások a tükörtojást részesítik előnyben, de akadnak, akik lágyra vagy keményre főzve fogyasztják. De vajon hogyan a legegészségesebb?

Elképzelhetetlen nélküle a szendvics. Fotó: Pixabay.com


Ez történik a főzés során

Köztudott, hogy a tojás bőségesen tartalmaz koleszterint is, sokáig emiatt nem ajánlották a rendszeres fogyasztását. Ez az elmélet azonban megdőlt, hiszen több kutatás is arra jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tojás szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozna. Ennek ellenére nem lehet elhanyagolni a tojás koleszterintartalmát, főleg, hogy a koleszterin a magas hőmérséklet (főzés) hatására oxidálódik. Ezt a hatást azonban csökkentheted; méghozzá azzal, ahogy elkészíted a tojást.

A főtt tojásban a legtöbb a vitamin

Mivel a tojássárgája egyben marad a főzés során, így kevésbé oxidálódik a koleszterin, hiszen nincs direkt hőhatásnak kitéve. Ráadásul a főtt tojás háromszor több D-vitamint tartalmaz, mint ha megsütöd akár rántottának, akár tükörtojásnak. 

Segíti az emésztést a lágytojás

Sokan tartanak tőle a szalmonellaveszély miatt, hiszen a tojássárgája nyers marad; szakértők azt javasolják, hogy csak megbízható forrásból származó tojást fogyasszunk így. Mivel alacsonyabb hőfokon készül, mint a kemény tojás, így sokkal kisebb az esélye a koleszterin oxidálódásának, ráadásul a lágy tojást könnyebb megemészteni.

Gyorsabban elkészül, és sokkal finomabb, mint keményre főzve. Fotó: Pixabay.com

Buggyantva hasznosul a legtöbb tápanyag

Mivel rövid ideig éri hőhatás a tojást, és a sárgája, ami a legtöbb koleszterint tartalmazza, egyben marad, így szakértők szerint ez a legegészségesebb módja a reggeli tojásfogyasztásnak, hiszen így hasznosul a legtöbb tápanyag, és ezzel a módszerrel készítve, a koleszterin kisebb eséllyel oxidálódik a főzés során. 

A tükörtojásban érvényesülnek leginkább az ízek

Sokan kizárólag ebben a formában tudják elképzelni a tojásreggelit, és nem véletlenül: a sült fehérje, az egyben maradt sárgája különleges ízeket nyújt. Mivel a tojássárgája egyben marad, az oxidáció ebben az esetben is minimális.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek