MANIMÉKER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.03.24.

Ezek a legnagyobb lakásbiztosítási csapdák. Mutatjuk, hogyan kerülheted ki őket!

Nincs annál rosszabb, mint amikor úgy gondoljuk, valamire jár a kártérítés, de amikor megtörténik a baj, a biztosító mégsem fizet. Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont ügyvezető tulajdonosa elárulta, melyek azok a leggyakoribb buktatók, amelyekre figyelnünk kell a lakásbiztosítás kötésekor.

Íme, a leggyakoribb buktatók, a Fanny magazin szerint.

1. Elfolyt az összes víz

A csőtörés során az elfolyt víz súlyos anyagi károkat okozhat, különösen akkor, ha csak később fedezzük fel a szivárgást. Azonban a biztosítások eltérő limitösszegeket kínálnak: míg egy alapszintű csomag nem téríti meg az elfolyt vizet, vagy csak alacsony összegben, egy magasabb szintű biztosítás akár kétszer magasabb kártérítést is nyújthat.

 

2. Belecsap a villám

Gyakran fordul elő, hogy egy közeli villámcsapás kárt okoz az elektronikai eszközökben, ezért fontos, hogy a biztosításunk a másodlagos viharkárokra is kiterjedjen. Mivel a biztosítók eltérő távolságig nyújtanak védelmet, érdemes megnézni, hogy a villámcsapás helye és a biztosított vagyontárgyak között hány méteres körzetben vállalják a kockázatot. 

 

3. Órákig áram nélkül

Ha egy vihar okozta áramkimaradás miatt a mélyhűtőnk leolvad, akár több tízezer forint értékű élelmiszer is tönkremehet. Ugyanakkor a legtöbb biztosító csak akkor téríti meg ezt a kárt, ha az áramszünet előre be nem jelentett volt, és legalább 6 vagy 8 órán át folyamatosan tartott.

biztosítás, lakásbiztosítás, szerződés, hitel, hitelbírálat, kölcsön
Fotó: 89stocker

4. Speciális esetben

Az üvegkerámia főzőlap, zuhanykabin vagy dohányzóasztal törésekor csak abban az esetben számíthatunk a biztosítóra, ha a különleges üvegek törésére is kiterjed a biztosítás. Arra figyeljünk, hogy akváriumtörés esetén általában nem térítik meg a benne lévő halak és elázott berendezési tárgyak kárát, azonban az akvárium üvegét pótolhatjuk a speciális üvegkár biztosítással.

 

5. A méret a lényeg!

Ha a vihar betöri az ablakot, kizárólag az üvegkár-biztosításra számíthatunk. Biztosítónként azonban eltérő lehet, hogy milyen típusú üvegek fedezetét vállalják, és korlátozhatják a térítést négyzetméterekre vonatkozóan is. Ha az érintett üvegfelület drágább vagy nagyobb, jelezzük ezt a biztosítónak.

 

6. Tartsuk a széfben

A nagyobb értékű készpénzt nem elég a fiókban tartani, ezt a szerződésben meghatározott műszaki leírású értéktárolóban kell tartanunk. A legjobb, ha a Magyar Biztosítók Szövetsége termék-megfelelőségi ajánlásával ellátott értéktárolót szereltetünk be egy megfelelő szakemberrel.

 

7. Minden csupa korom!

Gyakran megesik, hogy bedugva felejtjük a vasalót vagy a tűzhelyen felejtett olaj meggyullad. Kevesen tudják, hogy a legtöbb biztosító kizárja tűzkárként az olyan eseményeket, amikor valami nem ég lánggal, csak izzik, ezért érdemes lehet a füst- és koromszennyeződésre is kiegészítő biztosítást kötni.

 

8. Éjszaka a szabadban

Ha szabadban tároljuk a kerékpárunkat, nézzünk utána, milyen feltételek mellett térít a biztosító a lopás esetén. Kellemetlen meglepetés lehet, ha kiderül, hogy a biztosító azért nem fizeti ki a kárt, mert nem tároltuk az előírásoknak megfelelően. Ugyancsak kizáró lehet, ha a kerékpárt 10 óránál hosszabb időre, vagy éjszakára hagytuk a szabadban.

 

9. Megfigyelés éjjel-nappal
A betörésre jobb, ha időben felkészülünk! Ellenőrizzük, hogy a biztosító milyen biztonsági és betörésvédelmi intézkedéseket ír elő- még az is előfordulhat, hogy emiatt le kell cserélnünk a régi bejárati ajtót egy biztonsági ajtóra. Ha az ingatlan riasztóval van felszerelve, azt is nézzük meg, hogy kötelező-e azt a távfelügyelethez kapcsolni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

Véget ért a Házasság első látásra: Kiderült, melyik párok maradtak együtt

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANIMÉKER

Mikor lehet füvet nyírni, és hol kötelező? Íme a szabályok

MANIMÉKER

Most hétvégén bárki ingyen kipróbálhatja az új balatoni katamaránokat – Mutatjuk, hol és mikor!

MANIMÉKER

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 185 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 45 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Fontos levél érkezik a napokban minden postaládába - ez áll benne!