Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.07.02.

Ilyen veszélyeket rejt a tenger! Ezt tedd, ha beüt a baj

A horvát tengerpart nem rejteget annyi veszélyt, mint a világ más országaiban lévő, de azért így is akad, amire érdemes odafigyelni. Ezek a vízi állatok okozhatnak fájdalmat Horvátországban.

Cápák ugyan nincsenek Horvátországban a tengerpartok közelében és a többi tengerrel és óceánnal ellentétben az Adrián minimális az esélye a komolyabb baleseteknek. Ehhez viszont be kell tartani néhány alapvető szabályt. A napégésen kívül a sziklás, kagylós partszakaszok és a víz alatti élőlények jelenthetnek leginkább veszélyt a testi épségünkre. Ezekre érdemes felkészülni, többek között egy vastag talpú strandcipővel és azzal, hogy felismerjük, ha veszély közeleg.

Horvátország, adria, tengerpart, kikötő
Ezek a vízi állatok okozhatnak fájdalmat Horvátországban. / Fotó: Tupungato

Ilyen veszélyek leselkednek ránk Horvátországban

Szerencsére az Adriai-tengerben nem élnek emberre kifejezetten veszélyes állatok, főleg nem a kijelölt strandok közelében. Néhány, kellemetlen sérülést okozó aprósággal viszont össze lehet futni. A legkönnyebben például a tengeri sünökkel, világító medúzával, viaszrózsákkal vagy kövi aranyrózsákkal. Ezek a tengeri élőlények szerencsére csak önvédelemből támadnak, ha veszélyben érzik magukat. Ha megtörténik a baj, a következőt érdemes tenni.

Ezt tegyük medúzacsípés estén

A medúzacsípés után a bőrünk azonnal bevörösödik, begyullad, a csípés körül pedig apró hólyagok, duzzanatok jelennek meg. Alapszabály, hogy a csípést édes (ivó) vízzel tilos leöblíteni, csak tengervízzel szabad. Miután megmostuk a sebet, öntsünk rá ecetet, ami hatástalanítja a méreganyagot. Tompítja még a fájdalmat a paradicsommal, homokkal, nyers hússal, szódabikarbónával, citrommal, zöld citrommal való bedörzsölés is.

Ezt tegyük, ha tengeri sünbe léptünk

Az állat hosszú tüskéi fájdalmas sebet tudnak okozni, és legtöbbször bele is törnek a bőrbe, ami gyulladást okoz. Leginkább a virágos sünnel kell vigyázni, ennek a legfájdalmasabb a „csípése”. Ha belelépünk, vagy beletenyerelünk egy tengeri sünbe, a tüskéit a legkönnyebben úgy tudjuk eltávolítani, ha ecetet teszünk rá, a mérget pedig forró vízzel lehet közömbösíteni. A napi rendszeres ecetes áztatástól a tüskék maguktól kiesnek majd, amennyiben mégsem, forduljunk orvoshoz.

Tengerpart tenger strand sablon
Ilyen veszélyek leselkednek ránk az Adrián. / Fotó: Pixabay

Ezt tegyünk, ha rájára lépünk

A strandon könnyen rájuk lehet lépni, mert szeretnek a homokban bujkálni. Ha rálép valaki, akkor farkával hátra csap és az azon lévő tüskével fájdalmas, de a legtöbbször nem halálos sérülést okoz, a seb viszont erősen vérzik majd. A mérget itt is hővel (pl. forró vízzel) lehet semlegesíteni, a bennmaradt tüskedarabot viszont csak orvos tudja eltávolítani.

Ezt tegyük, ha viaszrózsára lépünk

A tengeri krizantémnak is hívott ragadozó virágállat a 20-25 cm-t is eléri. Nem tanácsos hozzáérni, mert a csalánmérge erős, fájdalmas bőrgyulladást okoz. A csípéskor gyakran leszakadnak az állat karjai és a bőrünkön maradnak. Ezeket mindig tengervízzel mossuk le, majd kenjük be a helyét ecettel, vagy ammónium-hidroxid oldatot tartalmazó krémmel. Mindkettő hatástalanítja a még ép csalánsejteket, és csökkenti a mérgezés erősségét.

Kövi aranyrózsa

A sekély sziklás aljzat másik kerülendő növénye a már 30-40 cm-es vízmélységtől előforduló, sziklákra tapadva élő kövi aranyrózsa. Ennek a csalánmérge ugyan enyhébb a viaszrózsáénál, ettől függetlenül kerülendő a vele való fizikai kontaktus. Ha véletlenül megérintjük, a kilőtt csalánfonalakkal olyan erősen rákapaszkodik a kezünkre, hogy a karjai letörnek. Csípése fájdalmas, égető érzéssel jár és komoly bőrgyulladást is okozhat. A seb alkohollal vagy ecettel házilag is kezelhető, de nagyobb kiterjedésű csípés esetén érdemes orvoshoz fordulni.

 

origo.hu

Azahriah miatt nem lehet európai kupadöntő Budapesten?

origo.hu

Agresszív baloldali fiatalok tomboltak és vertek rendőröket

borsonline.hu

Ezt látnod kell: A Házasság első látásra Encije vadiúj külsőt villantott – fotó

hirtv.hu

Konteósra vette a figurát Magyar Péter Miskolcon

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

origo.hu

Drámai hír érkezett Ukrajnából, Zelenszkij nem várt lépést tett

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Szívszaggató, miért kellett meghalnia a mosolygós 5 éves lánynak

KÜLFÖLD

Öklömnyi daganatot távolítottak el az agyából: újra meg kellett tanulnia járni a 23 éves férfinak

KÜLFÖLD

„Az én utam itt véget ért” - Saját maga jelentette be a halálát egy TikTokker

KÜLFÖLD

Nincs menekvés: Joe Biden fia biztosan bíróság elé áll, 25 évet is kaphat