Létrehozva: 2023.07.01.

Ketyeg az óra: Marco Rossi hívja, Dárdai Mártonnak súlyos döntést kell hoznia

Évek óta téma Dárdai Pál középső fiának válogatottsága. Bátyja példáját követve csatlakozzon Marco Rossi magyar nemzeti csapatához, vagy kockáztasson a német Nationalelf hívására várva? Eldőlni látszik a kérdés.

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi már több mint két évvel ezelőtt elárulta a Ripostnak adott exkluzív interjújában: figyeli Dárdai Márton fejlődését a Herthában, sőt már 2021 tavasza előtt megtörtént köztük a kapcsolatfelvétel. Azóta nem történt előrelépés az ügyben, de lassacskán felgyorsulhatnak az események. 

Dárdai Márton (balra) a Dortmund és már nagycsapatok ellen is megállta a helyét a Bundesligában
Dárdai Márton (balra) a Dortmund és már nagycsapatok ellen is megállta a helyét a Bundesligában     Fotó: AFP

A jelek szerint bő két év eteltével közeleg a Berlinben született ballábas védő döntése arról, hogy német vagy magyar válogatott akar-e lenni.

– Először tőle kérdezzék, hogy a magyar válogatottban akar-e játszani. Ezt első lépésben neki kell eldöntenie, hiszen ha lesz rá lehetősége, választhat a németek és köztünk. (...) Mindig ahhoz tartottam magam, hogy 

senkit sem győzködök. Büszkének kell lenni arra, ha valaki magyar válogatott lehet. El sem tudom képzeni, hogy valaki csak azért jöjjön közénk, mert én rábeszéltem. 

Kizárólag olyanokra számítok, akiket ez extrán motivál. Hozzáteszem, Marci szülei magyarok, ő is bizonyosan magyarnak érzi magát, úgyhogy valószínűleg nyitott lesz arra, hogy a magyar válogatottban játsszon. Addig is figyelem a játékát – mondta lapunknak Rossi még a budapesti Eb-meccsek előtt Dárdai Mártonról.

Fél évvel később aztán már kicsit elvesztette a türelmét az olasz szakvezető: a Csakfocinak arra célzott, hogy fájlalja a Dárdai fiú kivárását:

– Azt mondta, hogy még nem áll készen a döntésre. Aztán ősszel, amikor meghívták a német U21-es válogatottba, már úgy nyilatkozott, hogy régóta vár arra, hogy a német színeket képviselje magasabb szinten. De ha ezt már eldöntötte korábban, akkor meg miért nem mondta meg nekünk is kereken? 

 

Megtörték Dárdai Márton fejlődését Berlinben

A Rossi-előd Dárdai Pál középső fia 2021 tavaszán, 19 évesen már a német Bundesliga-csapat agyondicsért alapembere volt; a szurkolók megválasztották az év legjobb játékosának. Nem sokkal később pedig a világ- és Európa-bajnok exklasszis, Thomas Hässler azt jövendölte róla, hogy tehetsége alapján a katari világbajnokság után kipróbálhatják a jövő évi hazai Eb-re készülő német válogatottban. Csakhogy nehéz időszak jött Dárdai Márton számára, sérülésekkel, botladozó csapattal, edzőváltásokkal és talán az apja személyének is "köszönhető" mellőzéssel.

Az utóbbi hónapokban kezd újra egyenesbe jönni a pályája, de az idő nem neki dolgozik: ahogy arra a Magyar Nemzet is felhívta a figyelmet, egyre több jel mutat arra, hogy kár várnia a Nationalelf-meghívóra.

Bátyja, Palkó már letette a voksát

A Mártonnál három évvel idősebb Dárdai Palkó és a néggyel fiatalabb Bence is a német korosztályos válogatottakban játszottak, utóbbi június elején éppen Budapesten nyert U17-es Eb-aranyat. A 2021 elején Székesfehérvárra szerződött Palkó ugyanakkor tavaly novemberben bemutatkozott a magyar nemzeti tizenegyben (a görögök elleni 2-1-es győzelem során).

A német U21-es válogatott címvédőként már a csoportkörben elvérzett a román-grúz közös rendezésű korosztályos Eb-n, ahol Dárdai Márton csak az utolsó meccsen (0-2 Anglia ellen) játszott. Itt tehát biztosan nem hívta fel magára Hansi Flick szövetségi kapitány figyelmét, pedig a német A-válogatott is mély válságban van (a katari vb-n csődöt mondott, majd azóta is bukdácsol a felkészülési mérkőzéseken), és a közvélemény előzetesen már csak a fiatalokban bízott a közelgő 2024-es kontinenstorna előtt.

Marci az utóbbi jó öt év során végigjárta a német korosztályos válogatottakat, az U16-tól az U21-ig. Innen azonban már kiöregszik, a párizsi olimpiai szereplés elpackázásával többször nem játszhat az utánpótlásban.

 

Dárdai a klubcsapatában visszaszerezte ugyan a helyét (már apja kinevezése előtt!), és az új szezonban vélhetően kulcsembere lesz a Herthának, de a másodosztályból aligha kap meghívót a sok kísérletezgetés miatt amúgy is kritizált Flicktől.

A karrierjének már említett, hosszú hullámvölgye meglátszik a megítélésén is: korábban előfordult, hogy közel féltucatnyi Bundesliga-csapat érdeklődött iránta (köztük az RB Leipzig és a Dortmund), míg most szóba sem került, hogy a Hertha kiesése után maradhatna az élvonalban. 

Ráadásul a Transfermarkt szakportálnál is jócskán csökkent a becsült értéke: két esztendeje, 2021 júniusában már 6 millió euróra (2,2 milliárd euró) taksálták, ez mára visszaesett 3,5 millió euróra (1,3 milliárd forint). 

Ez utóbbival még mindig a 7. legértékesebb focista lenne a magyar válogatott keretében (holtversenyben az angol-magyar Callum Stylesszal).

Igaz, ott nem akárkivel kéne megküzdenie a bal oldali belső védő posztjáért: Rossi egyik legnagyobb felfedezettjével, Szalai Attilával (Fenerbahce), aki a 2019-es bemutatkozása óta alig hagyott ki meccset a nemzeti csapatban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

KIAJOBB

Dárdai nagy harcra készül a barátok ellen

KIAJOBB

Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

KIAJOBB

Jönnek a riválisok, egyre nehezebb dolga lesz Szoboszlainak

KIAJOBB

Sorsfordító döntésre kényszerül, válaszút előtt áll Marco Rossi sztárja

KIAJOBB

Bajnokok Ligája a tét: Gulácsi lehet a rangadó hőse

KIAJOBB

Unalomba fullad az NB I? Itt vannak a legfontosabb kérdések a bajnokságban

KIAJOBB

Gyermeke születése után azonnal elvált, és eljegyzett egy felnőttfilmes szépséget a világbajnok