INSIDER

Szerző M. N.

Létrehozva: 2024.04.02.
Módosítva: 2024.04.02.

Aljas trükkel próbálkoznak a csalók Nyíregyházán: így tudod megvédeni a pénzedet

Rémisztő SMS-ekkel támadnak a csalók! Arra hivatkoznak, hogy a bankszámlánk zárolva lesz, ha nem kattintunk az üzenetben szereplő linkre. De legyünk erősek és ne cselekedjünk így, ugyanis akár az összes pénzünket elveszíthetjük. A csalók ugyanis, ha rossz döntést hozunk, könnyedén hozzáférhetnek az adatainkhoz, ami után már nyert ügyük van.

Akár a véletlen műve is lehet és már meg is van a baj! Nyíregyházán többen gyanús SMS-eket kaptak, amelyekben egy neves bankra hivatkozva állítják: a bankszámlát hamarosan zárolják. A sürgető üzenet mellett el van rejtve egy link, amire ha rákattintunk, azonnal hozzáférést adhatunk a csalóknak a készülékünkhöz, ami után akár perceken belül ki tudják fosztani a bankszámlánkat.

albérlet után fizetendő adó,csaló,csalás,bankkártya, online vásárló
Percek alatt megkopaszthatnak minket Fotó: EugeneEdge / Shutterstock

Erről a 30-as számról, egy szombati napon SMS-üzenetet kaptam. Egyértelmű volt, hogy banki csalókról van szó, akik egy neves bankra hivatkoztak. Az üzenetben az állt, hogy a bankszámlámat hamarosan zárolják és utána ott volt egy link, amire rá kellett kattintani. Figyelem! Senki se kattintson rá! Nekem is az volt a szerencsém, hogy vettem a fáradságot és személyesen bementem a bankba és nem kattintottam rá a linkre, így a folyószámlámmal visszaélés nem történt. Remélem, hogy nem tudnak majd senkit sem átverni

 – osztotta meg a férfi tapasztalatait a helyi közösségi oldalon.

 Lehet védekezni ellenük?

A csalók egyszerűen kihasználják azokat, akiket megrémisztenek a sürgető SMS-sel. Ugyanis, amint megszerezték a telefonszámunkat küldenek egy üzenetet egy linkkel, ami vírus. Ha erre rákattintunk, akkor nagy valószínűséggel a csalók már hozzáférnek a készülékünkhöz. Innentől már csak a szerencsén múlik a dolog, ugyanis, ha korábban elmentettük a telefonra a bankkártyánk adatait, akkor azt ők is látni fogják és hozzáférnek a bankszámlánkhoz. Ha fizetni készülünk egy oldalon a kártyánkkal, azt szintén látni fogják. Semmi esetre se kattintsunk felelőtlenül a linkre, hanem menjünk be személyesen a legközelebbi bankfiókba és járjunk utána a dolognak. Tudni kell, hogy a bankok nem hívják fel hasonló ürüggyel az ügyfeleiket és nem küldenek ilyen jellegű SMS-eket.

Virágtól 5 milliót loptak el 

A Békés vármegyei Sarkadon élő 20 éves Váczi Virág sajnos nem volt olyan szerencsés, mint a posztot író, tőle egy nap leforgása alatt 5 millió forintot loptak el a csalók. 

"Nagypapámtól kaptuk a pénz. Másnap egy ismert internetes oldalt használtam, hogy eladjam egy régi ruhámat. Egy felhasználó jelentkezett is, hogy megvásárolná. Ezután kaptam egy e-mailt – amit ilyenkor mindig küld a rendszer –, hogy át akarja utalni érte a pénzt. Rámentem a tovább gombra és egy oldalt dobott fel, ahol meg kellett adni a neved, számod, lakcímed majd ki lehetett választani melyik bankhoz tartozol. Én a Revolut kártyámat adtam meg, mivel azon csak pár ezer forint volt. Ezt a kártyát használtam netes vásárlásokra. Eltelt pár perc, betöltődött az oldal, kaptam egy kódot, amit beírtam, de csak a számok látszódtak! Aztán az oldal írta, hogy 2-3 óra múlva a számlámon lesz a pénz. Akkor még nem gondoltam semmi rosszra, de végül kiderült: csalók küldhették az e-mailt, akik ezzel és a megadott adatokkal hozzáférhettek a telefonomhoz." 

Virág éjfélkor felébredt, ránézett a telefonjára. A netbankja küldött egy értesítést, miszerint azonnali átutalás történt: „Azonnali átutalás Váradi Ferencnének. 4.993.214 forint. Teljesen kifosztották a bankszámláját.

 

origo.hu

Először mutatott közös fotót 29 évvel idősebb, milliárdos szerelmével a börtönben lévő Lagzi Lajcsi lánya

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

borsonline.hu

"Akkor ez hivatalos?" – szerelmével fotózhatták Szoboszlai Dominikot

vg.hu

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

metropol.hu

Megállíthatatlan: szegedi dóm méretű aszteroida közeledik a Föld felé

vg.hu

Lesz magyar mozdonygyár

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

mindmegette.hu

Ezt a fűszert keverd a fasírtba és olyan finom lesz, mint még soha

ripost.hu

"Jobban illik hozzád" - hoppá, kit ölelget Tóth Gabi?

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

Súlyos csapások érték Ukrajna második legnagyobb városát

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Orbán Viktor: Amikor a béke mellett állunk ki, a hazánk mellett állunk ki!

INSIDER

"Nagy sebességgel ütközött" – Megszólalt a Mahosz szóvivője a verőcei hajótragédiáról

INSIDER

Európa főboszorkánya figyelmeztet: különleges együttállás lesz az égen, ennek a négy csillagjegynek pokollá teszi az életét

INSIDER

Szívszaggató: egy hónapja még az év tanulója díjnak örülhetett a verőcei hajóbaleset egyik eltűntje, Márton