INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.25.

Új korszakot nyitnak a magyarok az Alzheimer-kór korai kiszűrésében

A kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarországon válik lehetővé az Alzheimer-kór korai diagnózisa.

Új fejezetet nyithat az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásában egy innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ egyedülálló kombinált vizsgálata, amellyel már a tünetmentesség idején, egy vérvétellel és innovatív magyar fejlesztésű kognitív tesztekkel kimutatható a betegség. Az Alzheimer-kór diagnosztikában áttörést hozó szűrővizsgálat specifikus labordiagnosztikai vizsgálatból és egy számítógépen végezhető memória vizsgáló teszt-sorozatból áll, amely önmagában is alkalmas a korai demencia szűrésre. Az egészségügyi fejlesztés révén a kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarországon válik lehetővé az Alzheimer-kór korai diagnózisa az Alzheimer kórban felszaporodó kóros fehérjék kimutatása vérből. Ezek a kóros fehérjék eddig csak agyvízvétellel voltak kimutathatóak. A korai felismerés pedig növeli a kezelések hatékonyságát, ami az életminőséget jelentős mértékben javítja, és nemzetgazdasági szinten is megtakarítást jelent az egészségügyi ellátó rendszer terheinek csökkentésével. A jelenleg elérhető vérvizsgálatok genetikai vizsgálatok csak a hajlamot mutatják ki, ez az új vizsgálat pedig a betegségre utaló felhalmozódott tipikus fehérjéket mutatja ki 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt. Szakértők szerint az új eljárás forradalmasíthatja a betegség diagnosztikáját. A statisztikák szerint ma csaknem 50 millió ember él demenciával a világon, de 2050-re ez a szám háromszorosára nőhet. A rákdiagnosztikában is élenjáró magyar egészségügyi cég évente több százmillió forintot fordít kutatás-fejlesztésre, több projektjüket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatta.

Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: új vérvizsgálattal tünetmentes szakaszban felismerik a betegséget
 

Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa, az Alzheimer-kutatás elismert szakembere elmondta: elképesztő tudományos áttörés, hogy 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt már vérteszttel is kimutatható az Alzheimer-kórt kiváltó kóros fehérje jelenléte, az új eljárás forradalmasítja a betegség diagnosztikáját. A neurológus ismertette, hogy a betegség jellemzőjeként az agyban felhalmozódó kóros fehérjeszigetek (béta-amiloid nevű fehérje plakkok) elpusztítják az idegsejteket és tönkreteszik az idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatokat. Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, időben egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni. A diganosztikára eddig mentális tesztek, CT és MR-vizsgálatok, illetve lumbális mintavételek szolgáltak. . A kóros fehérjéket invazív módszerrel, agyvízből kimutató vizsgálatok a magas kockázat miatt azonban szűrővizsgálatként nem alkalmasak, a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok pedig rendkívül drágák, és egy vérvételhez képest lassan, sok szakember bevonásával készülnek, ráadásul a várakozási idő szerte a világon hosszú. Az új vérvizsgálattal közelebb kerültünk az Alzheimer-kór egyszerűbb és korai diagnosztizálásához – hangsúlyozta a szakorvos. 

Dr. Sátori Mária kiemelte, hogy a jelenleg elérhető vérvizsgálatok azok genetikai vizsgálatok, tehát csak a hajlamot mutatják ki, míg az új eljárás a betegségben megjelenő felhalmozódott tipikus fehérjéket. Az Alzheimer-kór sajnos népbetegségnek számít, rendkívüli terheket ró a családokra és az egészségügyi rendszerre. Magyarországon, a nemzetközi gyakoriságnak megfelelően a 60 év felettiek mintegy 20%-a, a 70 év felettiek 30%-a, míg a 80 évnél idősebbek csaknem 50%-a érintett valamilyen demenciában, és a demensek 60 %-a Alzheimeres - ismertette. 

A neurológus főorvos hangsúlyozta, hogy az új vérvizsgálatával egyszerűen kiszűrhető az is, hogy ha valaki demenciához hasonló tüneteket produkál, de egyébként „csak” krónikus anyagcsere betegségben szenved. Feledékenységet okozhat például a stressz, a felszívódási zavar következtében kialakuló B12 vitaminhiány vagy pajzsmirigy alulműködési zavar is. Ezek mind kezelhető problémák, tehát mindig ki kell zárni az olyan tényezőket, amelyeken lehet segíteni. Az Alzheimer-kór kialakulásának okait jelenleg is kutatják, a legerősebb elmélet jelenleg az, hogy a betegség autoimmun eredetű, és az életkor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága is megnő. Azért is került ennyire előtérbe ez a betegség, mert az átlagéletkor főleg a nyugati társadalmakban folyamatosan emelkedik – hívta fel a figyelmet. 

A betegségben mindig a rövidtávú memória károsodik leghamarabb, valamint a térben és az időben való tájékozódás képessége – emelte ki Dr. Sátori Mária. A kezelésében a legfontosabb mielőbb diagnózishoz jutni, mert a fehérje plakkokat oldó gyógyszerek kutatásai sajnos arra jutottak, hogy bár a gyógyszerek lebontják ezeket a kis szigeteket és az abnormális fehérjék szintjét majdnem nullára csökkentik, a mentális képességek mégsem javulnak. Nem jönnek vissza a már elvesztett képességek, és a gyógyszerek is csak másfél évig képesek biztosítani az állapot szinten tartását, utána folytatódik a hanyatlás. Hiába ürítjük ki az agykéregből ezeket a fehérjéket, minél előrehaladottabb az állapot, annál nehezebb segíteni a pácienseken – mutatott rá. Minél korábbi stádiumban diagnosztizáljuk a betegséget, annál több esély van arra, hogy megőrizzük azokat a képességeinket, amelyek még megvannak, mert ami már elveszett, azt nem lehet visszahozni, ezért meg kell próbálni megtartani a szintet gyógyszerekkel, memória gyakorlatokkal, agyi tréningekkel. A betegség kezelését célzó legújabb kutatások jelenleg is folynak, különböző génterápiák és őssejt-beültetések fázis I. vizsgálatai zajlanak biztató eredménnyel. Bármelyik kezelési módot is alkalmazzák, a korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez - hangsúlyozta Dr. Sátori Mária. 

Dr Sátori Mária neurologus
Dr Sátori Mária neurologus / Fotó: Pozitron Medical

A neurológus főorvos elmondta, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében a vérvizsgálatot kombinálják egy számítógépen, tableten és mobiltelefonon is elvégezhető, úgynevezett memória teszt-sorozattal, amely önmagában is alkalmas a korai demencia szűrésre. Dr. Sátori Mária szakértői vezetésével tavalyi év végén fejeződött be a „PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejlesztése a demencia korai fázisú vizsgálatához” tárgyú egészségügyi termékfejlesztés, amelyhez a fejlesztők 236 818 824 forintot nyertek el a Nemzet Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból, a projekt összköltsége 362 658 048 forint volt. A rendszer tudományos eredményeit tavaly ismertették az Európai Neurológia Akadémia (EAN) Kongresszusán. A KOGNITIVTESZTEK.HU-PreDEM a neurodegeneratív betegségek korai fázisú vizsgálatában és az állapotfigyelésben segít, még mielőtt az egyén időskorba érve a betegségek könnyen észrevehető tüneteit mutatja. A speciális szűrővizsgálat részét jelentő 1 éves kognitív tesztek és a speciális labortechnológiai eljárás együttes alkalmazása forradalmi újítás, először alkalmazzák Magyarországon, sőt az egész kelet-közép-európai régióban is. A játékok és tesztek értékelése a neurológus kezelőorvoshoz érkezik, az eredményekből pedig megállapítható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásában. Ha pedig baj van, akkor rengeteg feladat van, amivel legalább háromnaponta érdemes tréningezni, hogy lassítsuk a hanyatlási folyamatot – hangsúlyozta a szakorvos. 

Alzheimer-kórra és egyéb, más etiológiájú demenciákra vonatkozó szűrő, vizsgálati és terápiás célú kognitív játékokat, teszteket a páciensek az otthonukban, biztonságos környezetükben végezhetik, a platformon pedig rögzítik a kognitív viselkedésük digitális lenyomatát. A programban kifejlesztett tesztekkel játékos formában ki lehet kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, és a kialakult zavarok esetén a tesztek rendszeres elvégzése képes lassítani előrehaladásukat, ezáltal javíthatja a beteg életminőségét. A kognitivtesztek.hu oldalon bárki ingyenesen ki is próbálhatja a teszteket, amelyeket a hullámzó állapot detektálására fejlesztettek ki. Eddig már több mint 75 ezer tesztet végeztek el – számolt be róla a főorvos. 

„Bízunk benne, hogy ha a speciális labor technológia és a digitális kognitív tesztek együttes alkalmazását, ezt a komplex korai Alzheimer szűrővizsgálatot elindítja a magánszektor, abban meglátja a fantáziát az állami szektor is. Az 50 év feletti korosztályt rutinszerűen lehetne szűrni néhány évente, a vizsgálat olyan általánossá válhatna, mint a koleszterin-szint mérése” – mondta Dr. Sátori Mária, és megjegyezte, hogy az Alzheimer-kór ellen használt gyógyszerek és kezelések jobban működnek azoknál, akiket korábban diagnosztizáltak, tehát a betegség leküzdésében is óriási előrelépést jelent a vérteszt. 

Kókay András ügyvezető igazgató
Kókay András / Fotó: Pozitron Medical

Kókay András, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vérvizsgálat és a speciális kognitív tesztek együttes használatának eredménye 96-97 százalékos pontosságú. Sokkal jobbnak számít az olyan jelenleg használt diagnosztikai és meglehetősen drága módszereknél, mint például az agyszkennelés vagy a gerincvelői folyadék fájdalmas levétele. A módszer klinikai használata már idén széles körben elérhetővé válhat, a következő években több ezres vizsgálati számmal terveznek. Hangsúlyozta, hogy időben kell lépni a betegség súlyosabb formájának megelőzésével, mivel az Alzheimer’s Disease International jelentése szerint globálisan 3 másodpercenként új demenciás esetet diagnosztizálnak. Ma közel 50 millió ember él demenciával, 2050-re ez a szám csaknem megháromszorozódik, 131,5 millióra növekszik. Európában jelenleg körülbelül 10 millióan küzdenek a demenciával vagy neurodegeneratív betegséggel, míg húsz évvel ezelőtt kevesebb, mint 6 millióan voltak érintettek, 2030-ra viszont várhatóan eléri a számuk a 20 milliót. 2018-ban a demencia kezelésének globális becsült összköltsége 1 milliárd dollár körül alakult, ami 2030-ra várhatóan 2 milliárd dollárra nő, így a korai diagnózis globális szinten is jelentős megtakarítást eredményezhet. A Nemzetközi Alzheimer Világszövetség legutóbbi adatai szerint a 65 év felettiek 10,7 százaléka szenved Alzheimer-kórban, és a szakértők biztosak benne, hogy a következő 25 évben ez a szám jelentősen emelkedni fog.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Hivatalos: vérrögöt okozhat a Covid egyik korábbi oltóanyaga

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe