INSIDER

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2024.02.15.

Vonzóbbá vált a tanári pálya a béremelés után

Ezt a hivatást nem a pénz miatt választja valaki, de nem mindegy, megél-e belőle - mondták a Ripost által megkérdezett tanárjelöltek. Miután januártól átlagosan 32,2 százalékkal vihetnek haza több pénzt a tanárok és óvónők és a kormány bejelentette, hogy jövőre újabb 21 százalékkal megemelik a fizetésüket, a tanárnak készülő egyetemisták biztosan jobban keresnek majd, mint amire a jelentkezésük beadásakor számítottak.

Csütörtök kora délután több száz fiatal áll és nevetgél az Eötvös Loránd Tudományegyetem udvarán. A tanári szakosok nagy része az órabeosztásokból kifolyólag már hazament, de azért sikerült néhányukkal beszélnünk. Mikor megtudták, hogy a tanári béremelésről szeretnénk őket kérdezni, néhányan leszögezték: a kezdő tanárok mindenképpen jól jártak, a már több évtizede dolgozó pedagógusok közül viszont nem mindenki kapta meg az átlagos béremelést, vannak azonban, akik többet is kaptak attól függően, milyen kategóriába esik a bérük. 

Az egyetem bejáratánál elegyedtünk szóba a diákokkal. Fotó: Kóé Károly/Ripost

Természetesen nem teljesen mindegy, hogy ki mennyit keres, de be kell vallani: akinek az a célja, hogy milliárdossá váljon, eleve nem a pedagógusi hivatást választja. Elvégez inkább egy gyorstanfolyamot és elmegy mondjuk brókernek. Igaz, a gazdasági szakemberek közül is elsősorban a közgazdasági diplomával rendelkezők tűnnek ki. Szintén jól keresnek a sztárügyvédek, de a tanárok sosem tartoztak a legmagasabb fizetéssel rendelkezők közé

 – mondta a Ripostnak egy fiatal lány. Piroska egy gimnáziumi tanára hatására jelentkezett a történelemtanári szakra. Két éve van hátra az iskolapdban.

A bruttó 538 ezer forintos kezdőfizetés mindenképpen jobb, mint amire a jelentkezésemkor számíthattam. Márpedig az új rendszer szerint kezdő tanárként ennyit fogok kapni. A nettó 357 ezer forint már nem annyira rossz

 – vélekedett a fiatal lány. S akkor még hozzátesszük: ha a jövő évre beígért 21 százalék is hozzájön, mire kezd, akkor már tényleg elég jól fog keresni. 

Várhatóan népszerűbbek lesznek a bölcsészettudományi karon a tanárképző szakok. Fotó: Kóré Károly/Ripost

Barnabás szerint mindenkit motivál, ha azt látja, hogy a kormánynak szándékában áll az életpályamodellt működőképesebbé tenni.

 Tanárnak lenni egy hivatás. Minket ez az eltökéltség motivál. Láttam nagyon jó és kevésbé jó mintákat, és hálás vagyok a jó tanáraimnak. Nekik is köszönhetem, hogy jobban megismertem önmagamat. Történelemtanárként lehetőségem lesz rá, hogy a gyerekekkel megismertessem a múltunkat

 – magyarázta az egyetemi hallgató. A kérdésre, hogy milyen életszínvonalat szeretne elérni, kijelentette: természetesen megvannak az alapszükségletei és reméli, ennek kielégítéséhez eleget fog keresni.

"Fontosnak tartom, hogy a születendő gyermekeimet biztonságban felnevelhessem és kellőképpen tudjam őket támogatni. Ha a fizetésemelést a tanárok jövőre is megkapják, már sokkal vonzóbbá válhat ez a pálya" – fejezte be Barnabás.

Gabriella másodéves magyartanár szakos hallgató.

Engem egyáltalán nem a pénz motivált, amikor az egyetemre jelentkeztem. Tudtam, hogy az akkor várható fizetésem jóformán semmire sem lett volna elég, legalábbis, ha egyedül próbáltam volna megélni. Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy a párom az egyik évfolyamtársam. A béremelésnek köszönhetően együtt már elérhetünk egy nem túl magas, de elfogadható életszínvonalat

 – mondta a diák és hozzátette: az édesanyja ugyancsak tanár, aki több évtizedes munkavégzés után már a mesterpedagógus kategóriába tartozik.

Fontos leszögezni, hogy a 32,2 százalékos emelés nem egységes, hanem átlagos. Hogy melyik pedagógus fizetését pontosan mennyivel emelik, az több tényezőn múlik. A pályakezdők fizetése ugyanis komolyabb mértékben emelkedik most, mint a gyakorlottaké.

Gábor az egyik Pest megyei kistelepülés általános iskolájában dolgozik tanárként. Mintegy 23 éve van a pályán, és már többször elgondolkodott a hivatása elhagyásán.

Már nézegettem az álláslehetőségeket, de nem nagyon találtam olyat, amit szívesen megpályáztam volna. Most, hogy már februárban magasabb fizetést kaptam, rájöttem, hogy megéri mégis itt maradnom. A munkámat szeretem, és már a bérem is megfelel a minimális elvárásaimnak. Hozzáteszem: az emelt keresetem is akkor lenne igazán jó, ha az elmúlt két évben nem lett volna ilyen brutális infláció. Fontos, hogy ez is mérséklődött.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar diákokat fenyegettek meg iszlamisták

origo.hu

Magyar Péteren röhög a fél internet

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

hirtv.hu

Fordulat következett be a Nemzeti Színházban történt balesetről szóló nyomozásban

ripost.hu

Ki a jobb? Egymásnak ugrottak a drukkerek Szoboszlai miatt

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

origo.hu

Intim helyzetben fotózták a Házasság első látásra legmegosztóbb házaspárját

ripost.hu

Magyar Péter így váltogatja álláspontját szinte mindenben

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak

INSIDER

Emberi csontokat találtak az ajkai csónakázótóban: hátborzongató, hogyan kerülhettek oda