Létrehozva: 2024.02.09.

Veszélyben vannak a középiskolások az interneten - itt a Nagy Diák TudatosNet Teszt!

Alig van olyan magyar középiskolás, aki ne találkozott volna valamilyen káros dologgal a neten - derül ki egy friss kutatásból. Mivel védhetik magukat a diákok ezek ellen a tartalmak ellen és hogyan segíthetik a szülők a biztonságos internetezést?

Álhírek, 18+ tartalmak, zsaroló és adathalász üzenetek, magát a diákokkal egykorúnak kiadó felnőttek és még sorolhatnánk azokat a veszélyeket, amiknek már az egészen fiatal internetfelhasználók is ki vannak téve. Íme egy kis segítség, amivel ezek ellen a tartalmak védekezni lehet!

szomorú, szomorúság, bánat, szakítás, válás,káros tartalmak
Mivel védhetik magukat a diákok a káros tartalmak ellen? - Fotó: Antonio Guillem / Shutterstock

Egy friss felmérés szerint nagyon fiatalon találkoznak a diákok a káros tartalmakkal

A ProSuli kutatásából kiderül, hogy már a 7-10 éves gyermekek meglepően aktívak az online térben, a 11-12 év feletti gyermekek pedig már teljes értékű tagjai az online közösségeknek. Már a 7-10 éves gyerekek is gyakran találkoznak káros tartalmakkal, de a 15-18 év közöttieknél már 86 százalék ennek az esélye. A 7-10 év közötti korosztály majdnem ötöde, 18 százaléka látott már felnőtt tartalmat, a 11-14 évesek 53 százaléka, a 15-18 évesek 65 százaléka. A szülők harmada nyilatkozott úgy, hogy a gyermekéből negatív érzelmi reakciót (szomorúságot vagy dühöt) váltott ki valamilyen social media tartalom. Legtöbb esetben kevés like-ról vagy bántó megjegyzésekről volt szó. A szülők 10 százaléka tud olyan esetről, amikor a gyermekük negatív, másokat bántó üzeneteket írt valamilyen felületen, és 18 százalék számolt be arról, hogy gyerekét online zaklatták.

Ki tehet erről?

A fő probléma nem a gyerekekkel, hanem a szülőkkel van - fogalmazott Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője. A szülő úgy adja a gyermek kezébe az okostelefont, hogy nem beszél a használatáról, nincsenek szabályok, korlátok. A szülők jellemzően nem is rendelkeznek olyan tudással, amivel el tudnák kalauzolni a gyerekeket az online világban. Emellett sajnos sokszor a média is fals üzeneteket sugároz, azt szajkózza, hogy a gyerekek szuperül elboldogulnak az online térben.

Itt egy kis segítség a diákoknak

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fiatal felismerje az internet veszélyeit és megvédjék magukat a káros tartalmaktól, a DUE Médiahálózat és a Yettel edukatív céllal, Nagy Diák TudatosNet Teszt néven játékot indított. A tesztet bármely korosztály kitöltheti május 1-ig a nagydiaktesztek.hu/tudatosnetteszt oldalon, de az értékes nyereményeket tartogató versenyben csak a 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt.

A játék első helyezettje egy Samsung Galaxy S23 telefonnal, a második egy Samsung Galaxy A54 telefonnal, a harmadik egy Samsung Galaxy TabA9+ tablettel, a 4-10. helyezettek egy-egy JBL Flip 6 hangszóróval lesznek gazdagabbak. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2024. május 24-én lesz Budapesten, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, az újpesti UP Rendezvénytérben.

Más szervezetek is segítik a biztonságos internethasználatot

A tudatos és biztonságos internethasználatot többek között a Gazdasági Versenyhivatal is támogatja. 2024 januárjában indították a Digitális Tinik elnevezésű programjukat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekekre leselkedő veszélyekre a digitális térben. A programról itt lehet részletesebben olvasni. 

Emellett a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vastagon kiveszi a részét az edukációból. A részben az NKI által üzemeltetett kiberpajzs.hu oldalon számos hasznos információ található az interneten ránk leselkedő veszélyekről és azok kivédésének módszereiről.

Ezenkívül, ha felelősségteljes szülőként szeretnénk megoldani a kütyü és az internet közelébe került gyermekünk védelmét és úgy érezzük, hogy ebben támogatásra van szükségünk, akkor számos szülői felügyeleti program közül választhatunk, amikől a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ír bővebben a gyerekaneten.hu-n.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Aláírták a törvényjavaslatot: betiltják a TikTokot

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

magyarnemzet.hu

Már nem akar senkit sem meggyőzni, hogy az a meccs nem volt bunda

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért