INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.01.

Erős felhatalmazással tárgyal ma Brüsszelben Orbán Viktor, mutatjuk a részleteket

Több mint másfél millió magyar mondta el a véleményét arról, hogy a miniszterelnöknek milyen politikát kell képviselnie Brüsszelben.

A szuverenitás védelemről szóló nemzeti konzultáció keretében minden magyar ember elmondhatta a véleményét azokról a kérdésekről, amelyek alapvetően befolyásolják Magyarország gazdaságát és biztonságát. A postai úton és online formában is kitölthető kérdőíveket több mint másfél millióan töltötték ki.

A legutóbbi nemzeti konzultációt több mint 1,5 millió ember töltötte ki és küldte vissza a megadott határidőig. Ez erős felhatalmazást jelent a Brüsszelben zajló tárgyalásokhoz. Fotó: Ujvári Sándor

A konzultációban Ukrajna uniós tagságának és finanszírozásának kérdése mellett mindenki elmondhatta véleményét az új uniós migrációs csomagról, és azokról a brüsszeli követelésekről és javaslatokról is, amelyek szűkítenék a magyar gazdaság mozgásterét. A génmódosított ukrán gabonára vonatkozó szabályok lazításáról is kialakíthatták az álláspontjukat a válaszadók. 

Az emberek akarnak dönteni a saját sorsukról

A konzultció eredményéről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott tájékoztatást:

Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción

Továbbá kiemelte: az emberek jelezték, hogy „ők akarnak dönteni a saját sorsukról”, nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy „nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat.

Hangsúlyozta: egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában „nem hallják meg az emberek hangját”, ezért a választók kénytelenek olykor „traktorokon elvinni” a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, „nem kell az ajtókon dörömbölni”.

Úgy vélekedett: a jelek szerint Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét, mert „esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni”. A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját – közölte.

A pontos eredmények

A kormány korábban azt is közzétette, hogy pontosan milyen arányban válaszoltak az egyes kérdésekre a kérdőív kitöltői:

 
 

Kemény harcok várhatók Brüsszelben

Orbán Viktor szerdán délután Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen az uniós országok vezetőinek legújabb csúcstalálkozóján. A rendkívüli csúcs fő témája Ukrajna támogatása lesz. 

A miniszterelnök a minap a Le Point nevű francia hetilapnak adott interjút, amiben megerősítette: nem változott a magyar álláspont! Az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának.

Hozzátette: Magyarország, mint szuverén állam, ellenzi a költségvetésnek ezt a módosítását, de egy független országnak ezt a jogát a huszonhatok nem fogadják el, ezért próbálják Magyarországot meggyőzni, nyomást gyakorolni rá, zsarolni, hogy rákényszerítsék a támogatásra.

A miniszterelnök azt mondta, kompromisszumos ajánlatot tettek: Magyarország kész részt venni ebben a megoldásában, ha garantálják, hogy a tagállamok minden évben egyhangúlag döntenek arról, hogy továbbra is küldjék-e ezt a pénzt vagy sem. A kormányfő kifejtette, Brüsszelben azt mondják, hogy ha szuverén országként viselkedik, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A legutóbbi nemzeti konzultáció komoly támogatást jelent Orbán Viktornak ahhoz, hogy a magyar emberek érdekeit tudja képviselni Brüsszelben. 

Magyarország az egyetlen olyan ország ugyanis az Európai Unióban, ahol másfél millió ember véleményt formálhatott a legfontosabb kérdésekről. 

 

 

origo.hu

A gigamellű golfszépség a rajongói szeme láttára kezdett öltözködni

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

borsonline.hu

"Álom család" - képeken a gyönyörű kis Amara első születésnapja

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

mandiner.hu

Sorsdöntő ügyben álltak Magyarország oldalára a csehek, ez sok mindent megváltoztathat

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

INSIDER

Újabb tömegbaleset történt az autópályán, mindenki menekül le

INSIDER

Orbán Balázs: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból!

INSIDER

Hollik István: mondjunk egyértelmű nemet a háborúra!

INSIDER

Új fejezet kezdődik az SMA-s Zsombi életében