INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.12.

Heti Top 5: Mindenkit átvernek a csalók, te lehetsz a következő áldozat

Mutatjuk, mi a hét top 5 sztorija a Ripost olvasói szerint.

Hazánkban is kezd terjedni az a viszonylag új módszerrel, mellyel a csalók úgy verhetnek át téged, hogy mire észreveszed, már késő lesz.

csaló, csalás, átverés, hacker, kiberbűnözés, internet, e-mail
Újabb módszerrel támadnak a csalók. (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

A hívószám-hamisítás (eredeti nevén phone number spoofing, caller ID spoofing) során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg a készülékünkön, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító, ami akár lehet a saját bankunk telefonszáma is.

A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a bizalmunkat: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefonunk névjegyzékében egy közismert szolgáltató száma tűnik fel, de csak látszólag. A csaló ezzel a trükkel teszi hihetőbbé a telefonhívásait. A Ripost korábbi cikkéből azt is megtudhatod, mi történik a hívás után.

A héten érkezik az emelt nyugdíj és a nyugdíjkompenzáció

November 10-től utalja az Államkincstár a 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióval növelt nyugdíjat az időseknek. 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is érkezett az idősek számára nyugdíjkorrekció, és ez az idén is így lesz. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők visszamenőlegesen megkapják az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra eső pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet. A 210.700 forintos átlagos öregségi nyugdíj esetén havi szinten 6532 forint lesz a novemberi emelés, éves szinten pedig a 13. havi nyugdíjjal együtt közel 85 ezer forint.

nyugdíj
pénz
Novemberben nyugdíjkorrekcióval növelt nyugdíjat kapnak az idősek. (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint az évközi nyugdíjkorrekció mértékének meghatározásakor az első 8 havi tényadat alapján becslést kell készíteni az éves átlagos inflációra, ahol a két inflációs adat közül a magasabbikat kell figyelembe venni. A rendelkezés további részleteiről itt olvashatsz.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. A kormány nemcsak betartotta ezt a vállalást, de meg is haladta, hiszen a nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére nőtt, vásárlóerejük pedig 20 százalékkal javult.

Többen cserbenhagyták az eszméletlen Szimonettát, most kerekesszékes

Tamás Szimonettának egy szempillantás alatt változott meg az élete. A 26 éves nő felborult az autójával, és a balesetben olyan sérüléseket szerzett, ami miatt lebénult. Az orvosok azt mondták neki, hogy nincs sok esélye a gyógyulásra, azonban ő hisz abban, hogy lábra fog állni. Szimonetta minden nap küzd a céljáért, és TikTok-csatornáján dokumentálja mindennapjait, ezzel erőt adva a követőinek is.

Lelkileg nagyon nehéz feldolgoznom ezt az egészet, nem is nagyon sikerül. A családom ad erőt, főként az anyukám. Miatta vagyok erős, mert ő megmutatta, hogyan legyek az. Szeretnék meggyógyulni, még akkor is, ha az orvosok azt mondták, hogy nem lehetséges

– mondta Szimonetta, aki nagyon vágyik arra, hogy egyszer anyuka lehessen.

Szimonetta kerekesszékbe kényszerült a balesete következményeként. Fotó: Olvasói fotó.

November már most a melegrekordok hónapja

Az utóbbi néhány évben egyre inkább tapasztalható, hogy változóban bolygónk időjárása. Hazánkban egyre melegebbek a nyarak, a tél lényegében eltűnt, illetve az ősz és a tavasz egyre változékonyabb. Emellett a világ országaiban olyan helyeken, területeken váltak szinte mindennapossá a hatalmas esőzések, hurrikánok vagy éppen erdőtüzek, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt, ráadásul folyamatosan dőlnek meg a több évtizedes melegrekordok.

Pintér Ferenc
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Fotó: Vaskó Tamás / Ripost

Európa időjárása az utóbbi hónapokban extrém mértékben megváltozott. Folyamatosan megdőlnek a melegrekordok, egyre gyakoribban a tűzvészek, illetve sosem látott erősségű jégesők, esőzések, melyek többek között áradásokat idéznek elő, de nem ritkák már a szupercellák és tornádók sem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a mérések kezdete óta az idei, 2023-as volt a legmelegebb június Magyarországon. Azzal kapcsolatban, hogy milyen elképesztő időjárásunk van novemberben, ebben a cikkben olvashatsz.

Elindult az új Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR)

Az elmúlt években a kormány komoly erőfeszítéseket tett a járóbeteg-ellátás színvonalának emelése érdekében. Ennek jegyében 54 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítettek és 23 új létesítmény épült. A felújítás és korszerűsítés mellett a szervezettség javítása is fontos szempont, mivel ezzel használható ki optimálisabban az orvosok és az ápolók rendelési ideje, rövidítve ezzel a várólistákat. Ezt a célt szolgálja az új Járóbeteg Időpontfoglalási Rendszer (JIR), amit eddig csak teszteltek, most 90 rendelőben el is indul.

Az új rendszerben a szakrendelőbe érkező beteg egy érintőképernyős oszlopon a taj-száma megadásával tud bejelentkezni, majd kap egy sorszámot, amivel a rendelő előtti kijelzőn szólítják a vizsgálatra. Az új rendszer használatának további fontos tudnivalóit a Ripost cikkében olvashatod.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

magyarnemzet.hu

Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el