Létrehozva: 2023.09.06.
Módosítva: 2023.09.06.

Bolti ár-összehasonlítás: megnéztük, hogy nyerészkednek rajtunk a külföldi multik

Tészta, Vegeta, margarin... Pontosan ugyanaz a termék több száz, néha több ezer forinttal is többe kerülhet áruházanként. Pofátlanul húzzák le a vásárlókat a külföldi multik. Egy-egy nagybevásárlásnál akár több ezer forintot is bukhatunk.

A családok és nyugdíjasok érdekében hozott kormányzati döntések megkötik a multik kezét. Vannak olyan alap-élelmiszerek, amelyeknek az árát nem emelhetik, ezért pimasz módon úgy döntöttek, hogy más termékek árát emelik az egekbe. A külföldi multikat nem érdeklik az emberek, csak a saját profitjukat akarják egyre növelni. 

élelmiszerárak, élelmiszer, árstop, bevásárlás, vásárlás, bolt, üzlet
Több ezer forintot bukhatunk egy bevásárlásnál  Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Több árösszehasonlító oldalon is megnéztük, hogy a sokak által vásárolt termékeket milyen áron kínálják a különböző boltok. Néhol még a Ripost munkatársai is megdöbbenve látták, hogy akár 60 százalékot is meghaladó lehet a különbség egy-egy terméknél. Az alábbi termékeknél találtuk a legmegdöbbentőbb különbségeket:

A Vegeta az egyik legnépszerűbb ételízesítő hazánkban. Megdöbbentő, hogy akár ezer forint is lehet a különbség két bolt ára között  Forrás: cashmap.hu
A Globus sertésmájkrémen generációk nőttek fel. 57 százalékos árkülönbség van a legdrágább és legolcsóbb ár között  Forrás: cashmap.hu
A margarin szinte minden háztartás hűtőjében megtalálható. Nem mindegy azonban, hogy ki hol vette, közel 70 százalékos az árkülönbség  Forrás: cashmap.hu
A méz árának alakulása volt talán a legmegdöbbentőbb. Több mint kétezer (!) forint a különbség  Forrás: cashmap.hu
A tésztát sem árt körültekintően megvásárolni. 399 Ft vagy 679 Ft. A legolcsóbb ár ráadásul nem is akciós  Forrás: cashmap.hu
Aki korán kel, aranyat lel... aki viszont nem nézi meg előre, hogy hol a legolcsóbb a kávé, az arany áron veheti a Tchibo termékét  Forrás: cashmap.hu
A toalettpapír árában is 1200(!!) forintos különbséget találtunk   Forrás: cashmap.hu
Egy sampon esetében is bukhatunk hétszáz forintot, közel 65%-ot... Forrás: cashmap.hu

A kormány minden lehetőséget megragad, hogy enyhítsen a családok terhein

Magyarországon - akárcsak a világ legtöbb országában - az orosz-ukrán háború kitörése után szabadultak el igazán az árak. Az infláció egészen az idei év elejéig folyamatosan nőtt. Az Orbán-kormány több fontos intézkedést is hozott, amellyel megpróbálta kordában tartani az árnövekedést. Ezeknek az elsődleges célja az volt, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt.

Öt intézkedés, amely már védi a magyar embereket:

  1.   Élelmiszerárstop: június 30-ig még biztosan akciósan vásárolhatunk meg jó pár alapélelmiszert. A tavaly bevezetett árstop a következő termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tej (ezek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-i árnál),  tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével (ezek a 2022. szeptember 30-i árnál nem lehetnek drágábbak).
  2.  Kamatstop: 2021. december 24-én jelent meg kormányrendelet a lakossági hitelek kamatrögzítéséről. Közel félmillió családot érint az intézkedés, számukra a változás komoly segítséget jelentett az elmúlt másfél év során és jelent ma is: a kormány döntése értelmében a kamatstopot 2023. december 31-ig biztosan fenntartják.

3.  Rezsivédelem: a háború következtében az energetikai világpiacon drámai mértékben megnövekedett az energiahordozók ára. A többszörösére nőtt árak nem tették lehetővé, hogy a régi formájában fenntartsák a rezsicsökkentés intézményét. A rendelet úgy módosult, hogy átlagfogyasztásig továbbra is csökkentett árat fizetnek a felhasználók, afölött viszont piaci árat számláz a szolgáltató. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó). 

4.  Kötelező akciózás: az infláció letörése érdekében a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, mely június elsején lépett hatályba. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart. Minden élelmiszerboltnak húsz élelmiszercsoportban kell legalább egy terméket 10%-os engedménnyel kínálnia. 

5.  Ország- és vármegyebérletek: A májustól kapható új típusú bérletek jelentős spórolást jelentenek az ingázók számára. A teljes árú országbérlet ára: 18.900 Ft, diákoknak: 1890 Ft. A teljes árú vármegyebérlet ára: 9450 Ft, tanulóknak: 945 Ft. Májusban közel 430 ezren választották a vármegye- és országbérletet. Júliustól ráadásul már az Intercityken is lehet országbérlettel utazni.

Hamarosan egy számjegyű lehet az infláció

Kincses Áron a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke egy interjúban jó hírrel szolgált: véleménye szerint már a tervezettnél korábban, december előtt egy számjegyűre csökkenhet hazánkban az infláció.  Kifejtette: az infláció 25,7 százalékos értéke már 2023. januárban elérte a csúcsot, az emelkedés megtört, az infláció értéke hónapról hónapra csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

INSIDER

Új funkciót kapott az árfigyelő: sokkal egyszerűbb lesz így a bevásárlás!

Az árfigyelő új funkciójának hála egyszerűbb lesz a vásárlás.

INSIDER

Új funkciót kapott az árfigyelő: sokkal egyszerűbb lesz így a bevásárlás!

Az árfigyelő új funkciójának hála egyszerűbb lesz a vásárlás.

 

 

origo.hu

Botrány az Eurovízión: kizárták a holland énekest

life.hu

Napi horoszkóp 2024. május 13.: a Ráknak segítségre lesz szüksége, a Szűz meglepődik

hirtv.hu

Ottó: Épelméjű ember számára elképzelhetetlen, hogy fölvegye a feleségét úgy, hogy ő nem tud róla + videó

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

origo.hu

Drámai fotókon a Dallas sztárjai, akik felismerhetetlenül megöregedtek

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Erre a 8 kérdésre keresik sokan a választ az új otthonfelújítási programmal kapcsolatban

INSIDER

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

INSIDER

Ragyogó idővel indul a hét, de aztán jön a hidegzuhany!

INSIDER

"Van, ami rögtön sikerül, van, ami csak később" - Ritka sikereket értek el a súlyos betegségekkel küzdő Karolánál