Létrehozva: 2023.08.08.

Jó hírek érkeztek, működik a kormány csodafegyvere

A KSH adatai szerint nagy mértékben esett az infláció júliusban. Egy év után újra 20 százalék alá került, és az elemzések szerint már októberben egyszámjegyűvé zsugorodhat.

Az elemzői várakozásnak megfelelően a nyáron erőteljes csökkenésnek indult az inflációs adat. Idén júliusban 17,6 százalékos volt a drágulás a tavalyi azonos hónapban mért árakhoz képest, ami azt jelenti, hogy egy év óta először sikerült 20 százalék alá szorítani az inflációt. 

Fotó: Lakatos Péter

Talán ennél is jobb hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közleménye szerint júliusban 0,9 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak a júniusi adatokhoz képest. 

Ezen belül a tojás 5,0, a tej 4,4, a kenyér 3,9, a vaj és vajkrém 3,8, a tejtermékek 3,4, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8, a baromfihús 2,6, a sajt 2,5, a száraztészta 2,0 százalékkal kevesebbe, míg a párizsi és kolbász 1,0, a csokoládé és kakaó pedig 0,9 százalékkal többe került - írja a Világgazdaság

A tervezettnél jóval korábban meglehet az egyszámjegyű infláció

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy az inflációt letörje. A miniszterelnök az év elején azt ígérte, hogy olyan intézkedéseket fognak hozni, amelyek segítségével az év végére 10 százalék alá szorítják a drágulás mértékét. 

A KSH által ma közölt adatok pedig azt mutatják, hogy jó eséllyel már a tervezettnél jóval korábban, akár októberben is egyszámjegyű lehet az inflációs adat. 

Nagyon hatékonyak a kormány intézkedései

Ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat

- írta közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki hozzátette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által júliusban elindított online árfigyelőt már közel 1 millióan használták, a
platform által generált árverseny hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek az árak, átlagosan közel 8 százalékkal.

52 százalékkal lett olcsóbba  liszt

Az élelmiszerárstop kivezetése miatt sokan arra számítottak, hogy jelentősen drágulni fognak az árak. Ennek azonban éppen az ellenkezője történt. A tárcavezető szerint online árfigyelő rendszer ráadásul nemcsak megakadályozta, hogy a multik árat emeljenek az élelmiszerárstopok kivezetését követően, hanem az élelmiszerárak csökkentésére is rákényszerítette a multikat. A legkedvezőbb árakat nézve a hatósági árhoz képest, így a liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó étolaj ára 40 százalékkal, a tojás ára 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett olcsóbb.

Nagy Márton hozzátette, hogy a kormány a családok és a nyugdíjasok megvédése érdekében folyamatosan nyomon követi az inflációs folyamatok alakulását és véget vet az indokolatlan áremeléseknek. A Gazdasági Versenyhivatal ezért szigorúan ellenőrzi a multicégeket, hogy megelőzze az árspekulációt.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az inflációt a porba kell taposni, a kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a szankciós infláció. Nagy Márton kiemelte, hogy az adatok alapján már 2023 októberében sor kerülhet, azaz a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően már jóval az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció.

 

 

origo.hu

Menczer Tamás: Nem kiabáltunk, nem veszekedtünk, nem szidtuk egymást

origo.hu

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

metropol.hu

Mínusz 10 fok, maradhat? Felhőszakadással, viharos széllel esik vissza a hőmérséklet

vg.hu

Budapest–Belgrád vasútvonal: Hadházy Ákos „leleplezte” a kínai beruházást, de lyukra futott – Lázár János helyretette

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi szívet küldött Gerinek, és elárulta, milyen a férfiideálja

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

mindmegette.hu

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellé ültetni

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat