Létrehozva: 2023.02.05.

Több mint 2000 maskarás vesz részt az idei busójáráson - íme a programok

Közeledik a farsang farka és ezzel együtt az idei busójárás, ahol hetven busócsoport, több mint kétezer maskarás búcsúztatja majd a telet. Gazdag lesz idén a program a mohácsi busójáráson.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Számos városban ekkor rendezik meg a híres felvonulásokat, például a riói vagy a velencei karnevált, itthon pedig a mohácsi busójárást. Idén február 16–21. között lesznek ehhez kapcsolódó programok Mohácson. Íme a részletek!

Idén február 16-21. között lesz a busójárás.

A busójárásról

A helyiek által sokacnak, a köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport által meghonosított farsangi eseményt először egy 1783-as feljegyzés említi. A török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokácok álruhákat öltve aztán visszatértek a folyón átkelve és így ütöttek rajta a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás elemei azóta is változatlanok: busóbundába öltözött emberek faragott álarcokban, jellegzetes kereplőkkel és kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a telet.

Alig két hét múlva kezdődik az idei busójárás Mohácson

Az évről évre egyre több programmal bővülő rendezvény keretében a látogatókat elsősorban folklórműsorokkal szórakoztatják, így néptánccsoportok fellépésével, busócsoportok bemutatóival, táncházakkal, gyerekprogramokkal várják a hozzájuk érkezőket - az év hagyományosan legnagyobb helyi ünnepére készülő – mohácsiak.

busójárás,mohács
Fotó: Szabolcs László / Ripost

Lesznek újdonságok is

Február 19-én, vasárnap délelőtt az újmohácsi révnél látványfőzéssel, zenével várják a vendégeket. A délszláv zenével kísért mindennapos táncházak egy részét pedig esőbiztossá tették: a mohácsi piac fedett részén is mozgásra hívják az érdeklődőket. A gyerekeknek koncerteket tartanak szombaton és vasárnap délelőtt a Kossuth Teátrum színháztermében, míg a Duna partján közelmúltban létesült Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében is lesznek programok. Az Anka bál keretében sokaclány-szépségversenyt is tartanak és további újdonság, hogy a PajtaKult hálózat keretében megnyílik a KultúrKikötő Mohácson, ahol néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók.

A leglátványosabb program idén is farsangvasárnap lesz

A busójárás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, felvonulnak a belvárosban, vízre teszik a farsangi koporsót, új busókat avatnak és  hatalmas máglyát gyújtanak a város főterén. Már a délelőtti óráktól népművészeti- és kézműves vásárral, busómaszk- és folklórkiállítással, kézműves foglalkozásokkal, ételkóstolóval, tamburazenekarok koncertjeivel, néptánccsoportok előadásaival várják a látogatókat, miközben a több mint kétezer maskarás lépten-nyomon felbukkan a látogatók között, szerte a belvárosban.

Makó, 2022. 03. 05. Busójárás.Fotó: Szabó Imre (SzI) Délmagyarország
Fotó: Szabó Imre / Délmagyarország

Kisgyerekkel nem biztos, hogy jó ötlet, babakocsival egyenesen veszélyes a részvétel

A szervezők idén is azt kérik a csecsemőkkel vagy három év alatti gyerekekkel érkezőktől, hogy vegyék figyelembe: a rendezvényen sok szempontból fokozott óvatosságra van szükség. Komoly tömeg lesz, folyamatosan zúg a busók és látogatók kezében a kereplő, a kolomp; lovaskocsik, traktorok és más járgányok is közlekednek az emberek között; a máglyaégetésnél pedig nagy lesz a füst. Arra is felhívják a figyelmet, hogy babakocsit a tömegbe bevinni kifejezetten veszélyes, ugyanis a busóálarcon a szemnek fúrt kis lyuk miatt a busónak nincs térlátása, ezért a mellette, alatta, felette lévő tárgyakat, felvonulókat nem látja.

A részletes program itt található

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a mohacsibusojaras.hu weboldalon és a Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala nevű Facebook-oldalon található bővebb tájékoztatás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni