Létrehozva: 2022.06.29.

Hatalmas váltás - igazgatóból lett pék Anita

Kovács Anita Budapest egyik legkisebb pékségét vezeti, de nem erről híres, hanem arról, hogy mindig közösség szerveződik körülötte, bármibe fog. Három fiát is magával ragadta, amikor hospice programigazgatóból pékké lett. Szerinte a titok abban rejlik, hogy bármit csinál, azt szenvedéllyel, szívből teszi.

Szerző Ripost

Kovács Anita 15 évig dolgozott a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatójaként, amikor úgy érezte, váltania kell.

„Éreztem, hogy meg kell állni, nem tudok már teljes odaadással dolgozni. Abban maradtunk az alapítvány igazgatójával, hogy szünetet tartok. A hospice mellett mentoráltam egy szervezetet és a Budapest Sportiroda PR-igazgatója voltam, ezt is felfüggesztettem” – magyarázta döntését.

Egy uzsonna adta az ötletet

Az új „szerelmet” mégis a hospice-ban szerzett kapcsolatok hozták.

„Szerveztem jótékony futókört a hospice csapattal, és amikor Ultrabalatont futottuk, az egyik csapattársam hozott egy isteni finom kovászos kenyeret. Akkor azt mondtam, hogy ilyet én is akarok csinálni!” - emlékszik az új szenvedély kezdetére. „Elmentem tanfolyamra, otthon sütögettem és a fiúknak is ízlett. Rengeteg szakirodalmat olvastam, éreztem, hogy ez komoly szakma, ezzel szeretnék foglalkozni. Jó érzés volt, hogy néhány összetevőből a saját kezemmel milyen finomat tudok csinálni.”

Fotó: Kovács Anita

Így hát 51 évesen beült az iskolapadba, oklevelet szerzett.

„Az az iránytű az életemben, mit csinálok szívesen, arra van az én utam” – magyarázta. A Vitéz utcában nyitott egy kis pékséget, helyben készül a kovászos kenyér és péksütemény.

„Sok energiát fektetek bele, hogy folyamatosan képezzem magam és finomabbnál finomabbat adhassak a vevőknek. Cserébe rengeteg kedves visszajelzést kapok, ami ösztönöz” – mondta a Ripost7-nek Anita. Annak ellenére, hogy a minőségi alapanyagok és a rengeteg munka miatt a kézműves termékek drágábbak, igyekszik mindig kedvező áron dolgozni.

„A környéken szinte már mindenkinek adok kedvezményt, de nekem így jó. Lehet, hogy dupla annyi idő alatt lesz így érezhető nyereség, de lelkileg nekem ez fontos. Sokat dolgozom, viszont minden reggel jó érzéssel jövök be” – tette hozzá.

Fotó: Kovács Anita

Három fia vele tart

Számíthat három huszonéves fiára: Brúnó a pékségben dolgozik vele, ő vezeti a boltot, Artúr a pénzügyekben ad tanácsot, Samu a marketingben segít.

„Az, hogy édesanya lehetek, a legjobb dolog az életemben. A fiaim mindig feltöltenek energiával” – mesélte az anyuka. „Egyedül neveltem fel őket és hosszú éveken át a vacsora volt a nap fénypontja, amikor mindent megbeszéltünk. Ma már inkább az utazás a közös program, ahol csatlakoznak hozzánk a fiúk szerelmei is. Aktív ember vagyok, nyitott a világra, és ők hozzák nekem a friss, új szemléletet, amiben lubickolok.”

Fotó: Kovács Anita

Olyat tud nyújtani, amiből mások építkeznek

Fiaira és közösségépítő tevékenységére a legbüszkébb.

„A gyerekeimnek szeretetet és biztonságot tudtam adni, olyan mintát mutattam, amiből mindhárman építkezhetnek” - árulta el Anita. „Annak is örülök, hogy jól össze tudom hozni az embereket, bármibe fogtam bele, követtek engem. Kezdem elhinni, amit mondogatnak: azért csatlakoznak hozzám, mert  feltöltöm őket. Cserébe sok jó ember van körülöttem.”

Fotó: Kovács Anita

Részt vesznek a Nárcisz-kampányban

„Jó visszatekinteni a hospice-os időszakomra, hiszen fantasztikus embereket ismertem meg, akik alázatosan dolgoznak, szívvel-lélekkel, az életük utolsó szakaszában lévő betegekkel foglalkoznak és a hozzátartozókat segítik. Ez lelkileg megterhelő, mégis derűsen, szeretetteljesen csinálják, hálás vagyok, hogy velük együtt dolgozhattam” - szögezte le Kovács Anita. Rá is hatással volt az alapítvány. „Ma jószolgálati nagykövetként járulok hozzá a munkájukhoz: kampányokban veszek részt, kikérik a tanácsomat, minden eseményen ott vagyok, és most a pékséggel részt veszünk a nárcisz-kampányban. Ez egy nagy adománygyűjtő akció, a nárcisz-pontokon meg lehet vásárolni a nárcisz kitűzőt, ezzel támogatva az alapítványt. Természetesen a mi pékségünk is nárcisz-pont.”

A magánéletben is közösséget épít

Kovács Anita testvérével közösen egy mezőgazdasági családi vállalkozásukban is dolgozik, de igyekszik időt szakítani a barátaira is. 

„Nagyra értékelem, hogy vannak stabil és szerető emberi kapcsolataim, mert én ebben látom a mentális egészségem alapját. Mindig tudok kire számítani” - vélekedik. „5 éve indítottam a Nyitott Asztal projektem: elhívtam húsz ismerősömet, hogy beszélgessünk egy adott témáról, közben pedig megvacsoráztunk. Később előadókat is elhívtam egy-egy téma kapcsán. Jó volt nézni, ahogy egymást nem ismerő emberek egymásra találtak és egyre többen csatlakoznak.”

origo.hu

Hatalmas űrhajódarab zuhant egy farmra

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

mandiner.hu

Robert C. Castel: A legyőzhetetlen gerilla mítoszát hagyjuk meg az agitátoroknak és képregényszerzőknek! – Válasz Kaiser Ferencnek

metropol.hu

Házasság első látásra: titokban ellenőrizték Andrist, mennyire ellenszenves a való életben

magyarnemzet.hu

Ez gyors volt: az Alkotmányvédelmi Hivatal elé került Szijjártó Péter és a 444 csörtéjének ügye

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Hazafelé menet elájult és a kórházban ébredt fel Rubint Réka

ripost.hu

Ha így alszol éjszaka éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Súlyos csapások érték Ukrajna második legnagyobb városát

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Ilyen lesz a pünkösdi hosszú hétvége: nyitva lévő üzlet nem sok, program annál több lesz!

INSIDER

Ezzel a fegyverrel lőhettek Ficóra - négy golyó találta el a szlovák kormányfőt

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A főpolgármester megint hazudik, magyarázkodik, mindezt szemrebbenés nélkül

INSIDER

Mutatjuk, hány orosz és amerikai nukleáris fegyver áll egymással szemben