Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.17.

Fico az intenzív osztályon, súlyos állapotban

Nincs túl az életveszélyen.

Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt – közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.

A miniszterelnök egészségügyi állapotát illető további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra – írták az MTI-nek is eljuttatott rövid közleményben.

A szlovák kormányfő állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást, akkor Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta:

Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen. A kormányfőt a merénylet során négy lövedék találta el.

A szlovák közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta: hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli és dönt esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból.

A merénylet helyszínén őrizetbe vett 71 éves lévai férfi lakásán, annak részvételével pénteken több órán át tartó házkutatást tartott a rendőrség – jelentette hírportálján a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.

A sajtóközlések szerint

egyöntetűen Juraj C.-ként azonosított férfi ellen a rendőrség már csütörtökön elindította a büntetőeljárást, a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják.

Ezen bűncselekmény alapján Szlovákiában 25 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiróható.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. „A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai” – fogalmazott Sutaj Estok.

A szlovák rendőrség 40 gyűlölködő tartalmú Facebook-bejegyzés kapcsán indított vizsgálatot – jelentette be Matús Sutaj Eštok belügyminiszter a szlovák TA3 hírtelevízió műsorában.

A szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eddig öt esetben avatkozott be, írja az Aktuality.sk.

A belügyminiszter felszólította az embereket: ne üzenjék azt a politikusoknak, hogy „rájuk is golyó vár”.

Eštok határozottabb fellépést ígért a dezinformációt és összeesküvés-elméleteket terjesztőkkel, továbbá a gyűlöletkeltőkkel szemben is.

A szatirikus weboldalakat felszólította, hagyjanak fel a gúnyolódással és a gyűlöletkeltéssel.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merénylet hátterében egyre határozottabban körvonalazódik egy szélsőségesen megosztott szlovák társadalom képe. A merénylethez vezető okokról a hirado.hu Monika Benovát, Robert Fico párttársát, a Smer európai parlamenti listavezetőjét és képviselőjét kérdezte.

– Milyen politikai viták vezettek a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylethez?

– Nehezen találok észszerű összefüggést a politikai diskurzus és egy uniós tagállam miniszterelnöke meggyilkolásának kísérlete között. Bölcsebb lenne, ha megpróbálnánk megérteni a társadalmunk növekvő polarizációjának mélyebb okait, amelyet itt, Szlovákiában, de az EU más országaiban is tapasztalunk. Társadalmunkban nyilvánvalóan rendkívüli frusztráció uralkodik, amelyet a politikai konfliktusok táplálnak, de ez bonyolultabb, mint a puszta politikai nézeteltérés.

– A tavalyi szlovákiai választási kampányban már láthattunk rivális politikusok között fizikai erőszakba torkolló harcot. Lehetséges, hogy ezek az események a szlovák közéleti helyzet súlyosbodásának a jelei?

– Az ön által említett incidens egy elszigetelt eset volt, és nem hiszem, hogy hozzájárult ahhoz a szörnyű helyzethez, amelyben ma vagyunk.

Monika Benová és Robert Fico (középen) (Forrás: Facebook)

– Mit gondol a helyi médiumok felelősségéről?

– Aggasztónak tartom azt a módot, ahogyan a politikai narratívákat a média megjeleníti. Azt látjuk, hogy a politikai diskurzus két ellentétes narratívára egyszerűsödik, és a médiumok a közönségüktől függően határozottan megerősítik az adott oldalt. Úgy gondolom, hogy ez a jelenség a Covid–19-világjárvány idején vált nyilvánvalóvá, és mostanra a média alapmodelljévé vált. Az is egyértelmű, hogy a közösségi média algoritmusai előnyben részesítik a polarizáló híreket, és hogy az emberek inkább a konfliktusokról és drámákról szóló híreket fogyasztják, mintsem az árnyalt politikai vitákat.

– Ön szerint változhat valami e tragikus esemény után?

– Egyértelmű, hogy valaminek változnia kell, de attól tartok, hogy Szlovákia csupán egy nagyobb és erőteljesebb trend része. Ha az EU egésze nem változik, akkor attól tartok, hogy a Szlovákiában tapasztalható polarizáció más országokban is egyre nyilvánvalóbbá válik. Szeretném, ha mi, az EU, visszatérnénk azokhoz a témákhoz és politikához, amelyek összekötnek bennünket, ahelyett, hogy olyan témákra összpontosítanánk a figyelmet, amelyek megosztottságot eredményeznek társadalmainkban. Imádkozom miniszterelnökünk felépüléséért, és azért, hogy a szlovákiai társadalom össze tudjon fogni, és le tudja győzni politikai nézeteltéréseinket.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán, miután lőfegyveres támadás érte Nyitrabányán 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák).


Kalinák vezetésével tartanak kormányülést szerdán Pozsonyban

Robert Kalinák szlovák kormányfőhelyettes, védelmi miniszter fogja vezetni a következő rendes kormányülést, amelyet szerdára tűztek ki – számolt be az Új Szó Online a pozsonyi Kormányhivatal sajtóosztályára hivatkozva.

Kalinák egyúttal arról biztosított mindenkit, hogy a kormány a megszokott módon működik, a miniszterek pedig a kompetenciáiknak megfelelően végzik a munkájukat.

A kormányfőhelyettes pénteki sajtótájékoztatóján is erről beszélt, amikor Robert Fico kormányfő egészségi állapotáról tájékoztattak a besztercebányai kórházból.

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök

A friss információt Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes jelentette be Besztercebányán a helyi Roosevelt-kórház igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A műtét során eltávolították a lövedék okozta sebesülésben roncsolódott szövetet. A páciens eszméleténél van, állapota stabil, de továbbra is az intenzív osztályon van. Állapota igazán komoly” – mondta Miriam Lapuníková, a kórház igazgatónője, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Hozzáfűzte: a műtétet az ellenőrző CT-vizsgálat eredményeinek ismeretében végezték el. Mint mondta: ez a megszokott eljárás ilyen helyzetben. Robert Kalinák a sajtótájékoztatón azt mondta:

a műtéti beavatkozás rendben ment, ugyanakkor a lövedék okozta sebesülések esetében a páciens számára az első négy nap a legnehezebb.

Hozzátette: a kormányfő állapotában előrelépés tapasztalható, s bár állapota súlyos, de reményteli. A szlovák miniszterelnököt az ellene szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet során négy lövedék találta el.

A merénylőt a helyszínen őrizetbe vette a rendőrség, amely már csütörtökön elindította a büntetőeljárást is: a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés is kiszabható rá.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő politikai indítékkal cselekedett,

motivációja az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését, és nem fogadta el az áprilisi államfőválasztás eredményét.

origo.hu

Most törhet ki a világháború: Putyin bejelentette, hogy a poklot zúdítja Európára

ripost.hu

Ez gyors volt, Szoboszlai rengeteg csapattársát küldték el

borsonline.hu

Kitálalt a jós: drámai változás előtt áll az emberiség, és már csak pár hetünk van felkészülni!

mandiner.hu

Vitézy Dávid reagált Szentkirályi Alexandra visszalépésére

mindmegette.hu

Íme a 9 legjobb ebédrecept hétvégére, hogy könnyű legyen a választás

hirtv.hu

A HírTV egyik riporterének teljesen a megszállottja lett Magyar Péter + videó

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

mindmegette.hu

Most vesd el ezeket a zöldségeket, és még idén nyáron szüretelheted őket

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

ripost.hu

Meseszép nagylánnyá cseperedett L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga gyermeke - videó

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Németország felkészül a háborúra: bevezetnék a sorkatonaságot

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Centiméterekre vagyunk a háborútól

POLITIK

Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye, hogy leváltsa Karácsonyt

POLITIK

Ukrajna elkezdte használni az amerikai fegyvereket Oroszország területein

POLITIK

A háborúról fog tárgyalni Macron Zelenszkijjel és Bidennel