Létrehozva: 2020.11.25.

Akár 1000 koronavírusos beteg vérplazmás kezelésére is szükség lehet még

Egyre több, koronavírusból gyógyult beteg jelentkezik vérplazma adásra, úgy tűnik, sikeres a kampány. Ám ez még mindig nem elegendő, a számítások szerint akár 1000 beteg kezelésére is szükség lehet még a járvány idején – mondta el a Ripostnak dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Egyre sikeresebb a vérplazma terápia

A mai napig már több mint 1300 gyógyult covidos beteg jelentkezett, hogy vérplazmájával segítsen sorstársai gyógyításában.

„Ennek nagyon örülünk, mert azóta bebizonyosodott: a terápia sikeres. Már összesen 180 beteg kapta meg a kezelést. Lezárt adatok 120 ember esetében vannak, 91 százalékuknak segített életben maradni, és mindenkinek a laboreredménye javult” – mondta el a Ripost-nak dr. Lacza Zsombor, a vérplazma terápiát kifejlesztő OrthoSera kutatója, aki hozzáfűzte: további donorokat várnak, hiszen a következő időszakban akár ezer embernek is szüksége lehet még a terápiára.

Fotó: Markovics Gábor

„Eddig hét kórház igényelte a készítményeket, ma pedig ehhez csatlakozott újabb kettő” – emelte ki a kutató.

Elfogyott a pénz, segítségre várnak

Dr. Lacza Zsombor egy rossz hírt is megosztott lapunkkal: elfogyott az a pályázaton nyert összeg, amit még tavasszal kaptak.

„Mivel ez kísérleti terápia, egyelőre csak tudományos kutatás keretében lehet beadni a vérplazmát, így a kezelés finanszírozása is más, viszont a betegek gyógyítása mindent felülír. Az a célunk, hogy minél többeket ki tudjunk hozni az intenzív osztályról. Sajnos a következő pályázatunk eredménye csak tavasszal derül ki, de hogy addig is folytatni tudjuk a terápiát, további életeket tudjunk megmenteni, mintegy 400 millió forintra lenne szükségünk” – részletezte a kutató, majd kiemelte: nagyon sok pozitív visszajelzést kap a projekt, és úgy gondolja, hogy kormányzati szinten is abszolút megvan a támogatási szándék.

Fotó: Markovics Gábor

Csak akkor hatásos, ha gyorsan beadják

Dr. Lacza Zsombor hangsúlyozta: a terápia csak akkor hatásos, ha minél hamarabb megkapja a beteg.

„Gyakorlatilag a súlyos tünetek kialakulása után legkésőbb 72 órával, de lehetőleg 24 órán belül meg kell kapnia a betegnek a vérplazmát ahhoz, hogy hatásos legyen” – hangsúlyozta a kutató. Így sok múlik a szervezésen.

Vérplazma adás
Fotó: koronavírus.gov.hu

Meglepő dolgok lehetnek kizáró okok vérplazma adásnál

A Ripostnak egy férfi, aki aktívan részt vett a donorok toborzásában mesélte el, hogy maga is meglepődött, amikor nekiállt gyűjteni a vérplazmát: mennyi mindent nem tud erről a dologról. Előszűréseket végzett azokon, akik jelentkeztek, mert ez is egyszerűsítette az eljárást, hiszen nekik már felesleges volt jelentkezniük a vérplazmaadó állomásokon.

Gyõr, 2016. február 8.
Egy donor vérplazmát ad az ország negyedik, gyõri plazmaferezis-központjában 2016. február 8-án. A plazmaferezis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely plazmakészítmények elõállításához gyógyszeralapanyagul szolgál. Egy speciális készülék segítségével kizárólag a plazma levételére kerül sor, a vér többi sejtkomponensét a donor érrendszerébe visszajuttatja a berendezés.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Alapból kizáró ok lehet pl, ha valaki 4 héten belül influenzaoltást kapott, ha valaki 4 hónapon belül piercing-et vagy tetoválást csináltatott, ha valaki kismama vagy alacsony a vérnyomása...” – sorolta a férfi, aki szívesen segít privátban is bárkinek a plazmaadás kapcsán, elérhetőségéért keressék fel szerkesztőségünket!

Itt lehet vérplazmaadásra jelentkezni! A korábban ismert e-mail címet és telefonszámot már nincs használatban, így aki plazmát szeretne adni az a következő weboldalon jelentkezhet: www.donornakjelentkezem.hu Plazmát adni a tünetek megszűnését követően kb. két héttel lehet, de a negatív koronavírus teszt alapfeltétel. A plazmaadókat tájékoztatják a vérvétel helyszínéről és időpontjáról is. Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel, a többit visszajuttatják a szervezetbe.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

vg.hu

Adios: gyanús spanyol csomagokra csapott le a NAV Ferihegyen

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók