Létrehozva: 2022.01.30.

Ez a farsang kedvence: szódabikarbóna került a fánkba

Rakj szódabikarbónát a fánkba, így lesz isteni az ünnepi desszert! Mutatjuk, mire figyelj oda!

Szerző Sors Edina

 

Elképzelhetetlen a farsang fánk nélkül! Na jó, azért a mértékletességről se feledkezz meg! Nem varázslat, így készítsd el a tökéletes farsangi fánkot! Ne hagyd ki belőle a szódabikarbónát! Szuper lesz a tésztája.

Farsangi fánk Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 5 dl tej
  • 5 ekg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 5 db tojássárgája
  • 3 db tojás fehérje
  • 10 dkg vaj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • Így készítsd el:

  • Szitáld kelesztőtálba a liszteket. Készítsd mélyedést a közepébe és morzsold bele az élesztőt. Tedd bele a kristálycukrot és öntsd rá a langyos tejet. Takard le kb. 15 percre. Ennyi idő alatt fel is fut.
  • Add hozzá a szódabikarbónát és a sót. A tojássárgákat porcukorral és a maradék tejjel keverd el, majd add a fentiekhez.
  • Állítsd össze az egészet és add hozzá az olvasztott vajat. Dolgozd bele majd a tojásfehérjék habját is. Amikor a tészta sima, takard le és várd meg, míg a duplájára kel.
  • Ha megkelt a tészta, borítsd ki egy olajozott sütőlapra. Hajtsd félbe és hagyd pihenni még 10 percen keresztül. Szaggasd ki olajba mártott pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
  • Letakarva még 20 percig pihentesd. Meleg olajba lefedve süsd meg az egyik felét., majd fordítsd meg és süsd készre a fánkokat.
  • Helyezd rácsra, hagyd lecsöpögni. Tegyél a fánkok közepébe ízletes házi lekvárt. .
  • Jó étvágyat!

    Mire figyelj oda?

  • Kelesztéskor ne szellőztess, nem jó, ha hűvös éri a tésztát. Figyelj arra, hogy az élesztő zavartalanul tehesse a dolgát! Legjobb, ha védett, meleg helyre teszed a tésztát kelni.
  • A kelt tésztát ne nyújtsd erősen! Bánj vele kíméletesen, éppen csak simítsd végig rajta a sodrófát.
  • Kisütéskor az olaj (vagy a zsír) mindig legyen forró! Próbaképpen jó, ha beledobsz egy csipetet a tésztából, hogy ellenőrizd, megfelelő hőmérsékletű-e. Túlságosan forró se legyen, mert akkor könnyen odaégnek a tésztalabdacsok.
  • Egyszerre több fánkot is süthetsz, de mindig csak annyi süljön egymás mellett egyszerre, amennyi még kényelmesen elfér és mozgatható. Így biztosan nem fognak sütés közben összeragadni. Számolnod kell azzal is, hogy a fánkok mérete nő!
  • Egyszerre ne tegyél túl sok fánkot az olajba! A nyers tészta visszahűti az olajat, és ilyenkor a még meg nem sült fánk szívja magába az olajat. Ezt valószínűleg te sem szeretnéd.
  • Ha azt tapasztalod, hogy a fánk kívül szép színt kapott, belül viszont nyers maradt, akkor állíts a lángon, mert túl forró volt az olaj.
  • Porcukrot a már csak langyos fánkokra szórj, a teljesen frissekre ne! A túl meleg tésztán ugyanis csak megolvadna a cukor, eláztatná a fánkot és ez nem mutat jól.
  • A fánkot frissen a legjobb fogyasztani, de ha mégsem fogy el, akkor a megmaradt darabokat ne hűtőbe rakd, hanem lefóliázva egy hűvös helyre. Ha másnap kicsit benedvesíted a fánk tetejét, majd pár percre a sütőbe rakod, akkor újra olyan frissnek fog majd hatni, mint amikor kisült!
  • Szerző Sors Edina

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

    origo.hu

    Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

    metropol.hu

    Marics Peti és Binhky reagált a botrányra

    mandiner.hu

    Egész Lengyelország a Mandiner interjújáról beszél – a legsúlyosabb vádak is elhangzottak

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Gazember a családban

    origo.hu

    Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

    ripost.hu

    Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

    ripost.hu

    Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál