Létrehozva: 2021.12.15.

Így főzd otthon a forralt bort, fergeteges lesz a buli!

A forralt bor örök érvényű téli klasszikus, így az év végi bulikra is érdemes főzni egy nagy lábassal. De hogyan készül a legfinomabb forró ital?

A forralt bor jó hangulatba hoz és átmelegít: nem véletlenül a tél egyik legnagyobb kedvence. Akár korcsolyázni mentek, akár hógolyóztok, akár a kivilágított városi utcákon csavarogtok, nem árt, ha kéznél van egy pohárral vagy egy termosszal. Első látásra azt hihetnénk, nem nehéz elkészíteni. Pedig az igazán jó forralt bornak sok apró trükkje van. Az első szabály mindjárt, hogy ne készüljön rossz borból, hiszen az eredendően gyenge bort a fűszerek sem tudják feljavítani. Persze nem kell a legdrágábbat megvásárolni, egy középkategóriás minőségi bor is jó lehet hozzá.

A legfinomabb forralt borba egy kis konyak is kerül
Fotó: Pixabay.com

A forralt bor a legtöbbször vörösborból készül, jól illik hozzá a vörösborok testessége. A zweigelt, a portugieser, a cabernet franc, a merlot is remek hozzá. A fehér borból készülő forralt bor valamivel könnyedebb: traminiből, szürkebarátból, rizlingből vagy muskotályos borból a legfinomabb. Ha pedig e szerint a recept szerint készíted, garantáltan feldobja majd a bulit, hiszen egy kis csavart is tettünk bele – amitől persze erősebb lett egy kicsivel, erre az adagolásnál is érdemes vigyázni!

Különleges forralt bor:

A tél legfinomabb forró itala megalapozza a buli hangulatát
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 1 üveg (7,5 dl) bor (vörös vagy fehér, ízlés szerint)
  • 0,5 dl brandy vagy narancslikőr
  • 8 szem szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 2 csillagánizs
  • 2-4 evőkanál cukor, méz vagy juharszirup
  • Így készítsd el:

    Alapszabály, hogy nem szabad nagy lángon forralni!
    Fotó: Pixabay,com

  • Keverd össze alaposan egy lábasban a bort, a brandyt, a narancsdarabokat és a fűszereket 2 evőkanál cukorral, mézzel vagy juharsziruppal. Várd meg, míg a cukor teljesen feloldódik, csak ezután kezdd főzni.
  • Közepes tűzön melegítsd addig, ameddig épp csak forrni kezd – ne hagyd, hogy bugyborékoljon. Ekkor vedd le a lángot takarékra, és hagyd a forralt bort legalább 15 percig finoman gyöngyözve főni.
  • Ha elkészült, szűrd le az italt. Kóstold még, és ha szükséges, édesítsd még egy kevés cukorral, mézzel vagy juharsziruppal. Ha az elkészült forralt bor túl édes lenne, egy pici citrom- vagy narancslevet adhatsz hozzá.
  • Forrón tálald. A poharakba töltött forralt bor tetejét díszítheted narancskarikákkal (ha nem bio-narancsot használsz, hámozd meg felhasználás előtt), de tehetsz bele fahéjrudat is.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

    origo.hu

    Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

    borsonline.hu

    "Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

    magyarnemzet.hu

    Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

    ripost.hu

    „Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

    magyarnemzet.hu

    Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

    origo.hu

    Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

    lakaskultura.hu

    Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

    ripost.hu

    Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje