Létrehozva: 2021.11.12.

Ettől lesz omlós a sült libacomb, eszméletlen ez a trükk

A novemberi hűvös napokon nem maradhat el a sült liba! Ám ez a hús még a gyakorlott háziasszonyoknak is feladhatja a leckét, könnyen száraz, rágós lehet a végeredmény. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a libacomb.

A tökéletes sült libacomb kívül ropogós, belül pedig puha, mint a vaj, és omlós. Természetesen párolt káposztával és krumplival az igazi, és a sült liba akkor a legjobb, ha nincs agyonfűszerezve. Sült húst mindenki tud készíteni, ám a barna húsú szárnyasok – mint a liba, kacsa – elkészítése okozhat meglepetéseket. Sokszor kiszárad a hús, máskor rágós marad, és finom lakoma helyett bosszankodás a hosszadalmas sütés vége. Sokan emiatt nem is szívesen fognak bele ennek a fejedelmi ételnek az elkészítésébe, pedig kár lenne kihagyni; mutatjuk, mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen a sült libacomb!

Márton napkor nem maradhat el a sült libacomb! (Fotó: Shutterstock)

Az első a minőségi alapanyag

Sokszor nem is a szakács ront el valamit, ha nem lesz jó a végeredmény, hanem a hiba a húsban van, hiszen, ha túl idős volt a szárnyas, akkor hiába minden sütés, rágós és száraz marad a végeredmény. Ezért fontos, hogy libahúst is megbízható hentestől vásároljunk, hiszen a jó sült titka a minőségi anyag.

Türelem a titok nyitja

Sokan azt rontják el a libahús sütésénél, hogy ugyanannyi idő alatt készen akarnak vele lenni, mint a csirke esetében. A jó sült libacomb titka azonban a türelem: ezt a húst ugyanis legalább két órán át, lassú tűzön kell sütni, és csak a végén kell ropogósra pirítani.

Fontos a minőségi alapanyag (Fotó: Shutterstock)

Ne feledkezzünk meg a pihentetésről

A combokat érdemes előző este előkészíteni: alaposan tisztítsuk meg az esetleges tollaktól, majd dörzsöljük be sóval és ízlés szerint fűszerekkel (bors, majoránna). Figyeljünk, hogy ne fűszerezzük agyon a húst. Ha ezzel megvagyunk, egy éjszakát pihentessük a hűtőben a combokat; így sokkal gazdagabb lesz az ízük, mintha ezt a lépést kihagytuk volna.

Lefedve pároljuk, csak aztán süssük

A libacombok sütéséhez használjunk porcelán- vagy jénai tálat. Tegyünk bele fokhagymát és hagymát, erre pedig a húsokat. Kétujjnyi vizet öntsünk alá, majd fedjük le a tálat, és kezdődhet a sütés. 160-170 Celsius fokra állított sütőben, legalább két órán át pároljuk, majd szúrjuk meg hústűvel vagy késsel a combokat. Ha a hús vajpuha, süssük ropogósra: vegyük le a fedőt vagy alufóliát a tálról, és 220-230 fokos sütőben pirítsuk meg.

A sült libacomb mellé párolt káposzta dukál (Fotó: Pixabay)

+1: Készítsünk hozzá párolt káposztát!

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröskáposzta
  • 1 db lilahagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 evőkanál sertészsír
  • ízlés szerint só
  • Elkészítés:

  • Gyaluld le a káposztát, majd alaposan sózd meg, és hagyd állni fél órát, hogy levet eresszen.
  • Közben egy nagyobb lábasban olvaszd fel a zsírt, és lassú tűzön párold meg a lilahagymát.
  • Nyomkodd ki a káposztát, keverd össze a köménnyel, cukorral és az ecettel, majd tedd a lábasba. Lassú tűzön, 40 percig, gyakran kevergetve párold.
  •  

     

    origo.hu

    Elkezdődött a nagytakarítás Liverpoolban, 10 játékost küld el Szoboszlai csapata

    ripost.hu

    Meseszép nagylánnyá cseperedett L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga gyermeke - videó

    metropol.hu

    Mennyire ismered a régi magyar sorozatokat?

    hirtv.hu

    Itt vannak a számok: ennyien voltak a Békemeneten

    ripost.hu

    Akikben sosem szabad megbízni: ez a négy csillagjegy nagy eséllyel hátba fog szúrni

    vg.hu

    Békemenet 2024: kiszámoltuk, mennyien voltak – kijózanító videó

    ripost.hu

    Saját csapdájába esett a népszerű énekesnő? J.Lo mindent elveszíthet

    mindmegette.hu

    Hazánkban járt Bill Murray: egy tököli családnál szállt meg, kipróbálta az Unicumot és Zuglóban evett

    ripost.hu

    Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

    ripost.hu

    Nehéz felismerés, de erre a négy csillagjegyre most komoly vita vár

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

    FAZÉK

    Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

    FAZÉK

    Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Limonádé új ízekkel, forró napokon imádni fogod

    FAZÉK

    Toszkán csirkemell: Ilyen finomat még nem ettél!

    FAZÉK

    Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

    FAZÉK

    Ez lehet a baj, ha sütés után összeesik a piskóta